Uzun yıllardır kentsel dönüşüm çalışmaları ve mağduriyetiyle gündemden olan Fikirtepe, 2005 yılında “Özel Proje Alanı” olarak belirlendi. 2007'de “Kentsel Dönüşüm Alanı” ilan edilen bölgenin uygulama imar planları 2011 yılında onaylandı. Fikirtepe, Bakanlar Kurulu'nun 2013 tarihli kararıyla da “Riskli Alan” ilan edildi. 2014 yılında mahalle için acele kamulaştırma kararı çıkarılırken, 2019’da İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından alınan kararla imar planları iptal edildi. Plansız kalan Fikirtepe için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı devreye girdi. Bakan Murat Kurum, 2020 yılının sonunda yaptığı toplantıda Fikirtepe’de yarım kalan ve hiç başlamayan kentsel dönüşüm projelerini bakanlığın üstlendiğini söyledi.
PROJEDE NELER VAR?
Bakanlık, binlerce ailenin çözümünü uzun süredir beklediği Fikirtepe bölgesi için geçtiğimiz yıl çalışmalara başladı. Peki bölgede son durum ne? Proje tamamlandığında Fikirtepe nasıl bir görünüme kavuşacak? Bakanlık, projenin detaylarını yenifikirtepe.com sitesinden paylaşıyor. Vatandaşlar “Hak Sahipleri Soruyor” sekmesi üzerinden sorularını yetkililere iletebiliyor. Sitede ayrıca projenin görsellerine de yer verildi ve ihalesi tamamlanan parsellere ilişkin güncel bilgiler paylaşıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sitede yer verdiği açıklamaya göre 60 bin kişinin yaşayacağı bölgede 15 bin konut inşa edilecek. Riskli alan olarak belirlenen; Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahalleri’nin bir kısmını içeren yaklaşık 830 bin metrekare yüzölçümlü alanda yapılacak olan kentsel dönüşüm planı bölgenin sosyal, kültürel dokusuna da uygun olarak üç yılda tamamlanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “Yeni Fikirtepe” projesi ile toplam 11 bin bağımsız bölüm üretmeyi hedefliyor. 154 bin metrekare park alanında, meydanlar, su ögeleri, pazar alanı, çocuk oyun alanları, spor alanları, koku ve renk bahçeleri de planlanıyor.
25 SORU 25 CEVAP
“Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi 25 soru 25 cevap” kısmında ise vatandaşların sorularına cevap veriliyor.
-Bakanlık, tahliyeye gerek olmayan birçok dönüşüm adasında inşaatlara başlandığını 2023 yılı içerisinde de dairelerin teslim edileceğini açıkladı.
- Kentsel dönüşüm süreçleri devam etmeyen ve tamamlanmayan parsellerin sahibi hak sahibi sayılacak. Hak sahipleri ile yapılacak paylaşım oranı yüzde 50 olarak belirlendi.
- 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğince daha önce yapılan sözleşmeler feshedildi. Mahalle sakinlerinin tapuları da hazineye devredildi. Vatandaşların mülkiyet haklarının devlet güvencesi altında olduğu vurgulanırken, hak sahiplerinin herhangi bir zarara uğramayacağı ve tüm işlemlerin hak sahiplerinin devir öncesi tapuları üzerinden gerçekleştirileceği belirtildi.