İstanbul'un en eski yerleşim birimlerinden Fikirtepe ve çevresini yeni bir çehreye kavuşturmak amacıyla hazırlanan İmar Planı'na karşı itiraz davası açıldı ama bir yandan da vatandaşlarla yüklenici firmalar arasındaki görüşmeler sürüyor. Müteahhitlerle anlaşan aileler, evlerini boşaltmaya başladı bile...
Fikirtepe, Eğitim, Dumlupınar ve Merdivenköy muhtarları, böyle bir plan hazırlanmış olmasından memnun ancak plana yapılan itirazların vatandaşı düşündürdüğüne dikkat çekiyorlar.
Haber ve Fotoğraflar: Mustafa SÜRMELİ
Fikirtepe ve çevre mahallelerde kentsel dokunun iyileştirilmesi, dönüşüm stratejilerinin belirlenmesi, gereksinimler doğrultusunda sözkonusu bölgelerin çeşitli donatılarla zenginleştirilmesi ve bu bölgelerde yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/1000 ölçekli Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı konusunda, Fikirtepe ve civar mahallelerde vatandaşlarla müteahhit firmalar arasındaki görüşmeler sürüyor. Fikirtepe’nin yanı sıra Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahalleleri’nde yaklaşık 100 bin kişiyi ilgilendiren plan kapsamında yüklenici firmalarla anlaşmaya varanlar çoğunlukta.
4 mahalle muhtarı, bölge sakinlerinin yıllardır beklediği imar planının gelmesinden çok memnun olduklarını belirtiyorlar. Ancak planın uygulanması aşamasında başka bir durum var ki vatandaşı da muhtarları da düşündürüyor. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi; planın mevzuata aykırı olduğu, sosyal donatı dengelerini bozduğu, şehircilik ve planlama esaslarına aykırı düzenlemeler yapıldığı yönünde iddialarıyla yürütmeyi durdurma ve iptal talebiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne karşı dava açtı. Konunun mahkemeye taşınması, imar planından faydalanmak isteyen vatandaşların da kafasını karıştırdı.
Diğer taraftan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Şehir Planlama Müdürlüğü; Kadıköy Belediye Başkanlığı’na, Fikirtepe, Eğitim, Dumlupınar ve Merdivenköy Mahalleleri muhtarlarına gönderdiği resmi yazıda, “Sözkonusu planın uygulanmasına ilişkin Başkanlığımız Hukuk Müşavirliğinin ilgi (b) görüşünde de belirtildiği üzere yasal bir engel bulunmamaktadır.” denildi.
MUHTARLAR NE DİYOR?
Fikirtepe Mahalle Muhtarı Halil Erdoğan
Çok ilerleyen bir şey yok şu anda. Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahalleleri’nde toplam 56 adet imar adası var. Vatandaş imarın içeriğini biliyor artık. Vatandaşların anlaşmaya varması konusunda bir sıkıntı var. İnsanlar anlaştıktan sonra imar duracak diye veya itirazlar oldu diye durmuş bir şey yok. İnsanlar anlaşsın inşaatlar başlar. Zaten bir tane başlasın devam eder. Fikirtepe 60 yıllık bir yerleşim yeri. Araba giremeyen, çöp arabası giremeyen sokaklar var. İtfaiye giremiyor. Binalar eski. Deprem olsa kim bunların cevabını verecek.
Eğitim Mahallesi Muhtarı Sebahattin Güven
İmar planını yürekten destekliyoruz. Halktan hiç kimse itiraz etmedi. Müteahhitlerle bir takım sözleşmeler imzalamışlar. Birtakım anlaşmalar yapılmış. Ama her şeyi zaman gösterecek. Bazı sivil toplum kuruluşlarının açtığı dava sonuçlanmadıkça net bir durum yok. Henüz bir inşaat başlamadı. İnsanlar sevinç yaşıyorlardı ama bu itirazlar nedeniyle buruk bir endişeye dönüştü. Karamsarlık başladı. Müteahhitlerimiz ileriyi görememe, yaptığı anlaşmalara cevap verememekten sıkıntılı. Biz bölge muhtarları olarak bu planları başından sonuna kadar hep destekledik. Planların uygulamaya geçmesini bekliyoruz. 1975 yılında kuruluğumuzdan bu yana imar özlemini yaşıyoruz. 1999’da şuurlandırma yapıldıktan sonra Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün gayretleriyle tapularımıza kavuştuk. Bu bizim için bulunmaz bir nimetti. Bundan sonra imar özlemimiz vardı. Bu özlemimiz de bitti, imar planları açıklandı, sevinçle karşıladık ama bir türlü hayata geçmesini göremedik. Bu planların hayata geçmesi demek bu bölgede yaşayan insanların diğer mahallelere bakıp özlem duyduğu yaşam tarzına kavuşması demek.
Dumlupınar Mahallesi Muhtarı Ahmet Gediz
Vatandaş kendi imar adasında birlik ve beraberlik içerisinde anlaşıp müteahhide verecek. Bundan sonra her şey vatandaşın elinde. Seçmiş oldukları komisyonlar vasıtasıyla müteahhitlerle görüşüyorlar. 4-5 adada vatandaşın yüzde 90-95’i imza attı. Belediyeler planları sundu, vatandaşa bıraktı. Mahalleli olarak ben de müteahhit firma arayışındayım. Bir iki ay içerisinde bu işlerin tamamlanacağını umuyoruz, bekliyoruz. Daha doğrusu vatandaşlar büyük firmaları da bekliyorlar. Kadıköy Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi bilgilendirme ofisleri açtılar ve vatandaşı bilgilendirdiler. Bu süreçte iki belediye de yardımcı oldu vatandaşa.
Merdivenköy Mahalle Muhtarı Nazan Gürkan
Edindiğim son bilgiye göre bazı odalar yapı yoğunluğunu bölge kaldıramaz gerekçesiyle imar planlarına itiraz etti. Dolayısıyla yargı sürecini şu anda bekliyoruz. Konuyla ilgili olarak Kadıköy Belediyesi’nden gelen yazıya göre itirazın uygulamaya engel olmadığı, isteyenlerin anlaşmasını yapabileceği belirtilse de mülk sahipleri için plan kesinleşmeden, yargının vereceği kararı beklemeden böyle bir atılımda bulunmak da çok doğru değil. Yasa engel değil. İsterseniz biriyle anlaşıp yapabilirsiniz. Ama oldu da itiraz kabul edildi, planda değişiklik yapıldı boşu boşuna bir sözleşme belki lehinize belki aleyhinize durum yaratmış olabilirsiniz. Dolayısıyla biz bunu önermiyoruz. Dava süreci tamamlanmadan kimseyle herhangi bir sözleşme yapmayın. Etüt edin, değerlendirin, tanıyın ama şu anda süreci bekleyin ama çok da istiyorsanız bir engel yok, gidin anlaşın, verin diyoruz. Bu planı vatandaş çok uzun zaman bekledi. 20 yıldır muhtarım 20 yıldır Fikirtepe’de imar bekleniyor. Bu kadar uzun bir sürecin sonunda bu planın çıkması tabiî ki vatandaşı çok sevindirdi ama ona da sabrederiz diyorlar. Çok fazla reaksiyon gelmedi bana açıkçası.
KUTU: Fikirtepe planı hakkında
Kadıköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Erol Özyurt'un verdiği bilgilere göre plan, Fikirtepe'nin tamamına yakınını, Eğitim, Dumlupınar ve Merdivenköy mahallelerinin de bir kısmını oluşturan yaklaşık 130 hektarlık bir alanı kapsıyor. 2003 rakamlarına göre bu bölgede 6 bin civarında yapı bulunuyor. Bu plan ile hiçbir parselin tamamı donatı alanına gitmiyor, mutlaka yapılaşma hakkı veriliyor. Önemli olan halkın birlikte hareket etmesi. Çünkü ne kadar çok parsel birleşirse emsal de o kadar artacak.
- 1/1000 ölçekli Fikirtepe uygulama imar planını 14 Ocak 2011 tarihinde meclisinde kabul eden İBB'nin verilerine göre Fikirtepe’de 4 bin 500 adet parsel var. Bunun yüzde 60’ı 200 m2’nin altında bir büyüklüğe sahip. Söz konusu alanın yüzde 95’i özel mülkiyet, kalanı yüzde 5’i ise Büyükşehir Belediyesi ve kamuya ait. Bölgedeki yaklaşık 6 bin 400 adet binada 48 bin 665 kişi yaşıyor. Hane sayısı 14 bin 629 olduğu semtte ortalama aile büyüklüğü ise 3.25 kişi. Bu, kişi başına ortalama konut büyüklüğü 25.81 m2 anlamına geliyor. Sağlıksız konut alanlarının iyileştirilmesinin amaçlandığı kentsel dönüşüm projesi ile donatıların arıtılarak kentsel yaşam standardının yükseltilmesi, yapılaşmanın zemin yapısına uygun hale getirilmesi ve konutlar alanında sanayinin dönüştürülmesi de hedefleniyor.