Fikirtepe'de 15 gün bilmecesi

İstanbul’a gelip İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Fikirtepe’de 15 güne kadar ruhsatların verileceğini açıkladı.

30 Ocak 2014 - 15:58
 
Mustafa SÜRMELİ

Fikirtepe’deki kentsel dönüşümle ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin, İstanbul’a yaptığı ziyarette açıklamaları Fikirtepe’de heyecan yarattı. Bakan Güllüce  “Müjdeler olsun. 15 güne kadar kalmaz, Fikirtepe'ye gidip kazmayı vuracağız. Müteahhitlerimiz göreve ve işe başlayacaklar. Allah herkese hayırlı etsin. Birkaç güne kadar Büyükşehir Belediyesi ruhsat için avan proje almaya başlayacak. Bir hafta sonra da bizden ruhsatı alırlar. Takriben 15-20 gün içerisinde biz orada kazmayı vururuz” dedi. Bakan’ın açıklamaları yıllardır bekleyen ve Fikirtepe’nin son haliyle güvenlik problemleri yaşayan Fikirtepeli için yeni bir umut oldu. Fikirtepe’de bu açıklama üzerine beklentiler arttı.
 
BAŞKAN ÖZTÜRK “BİZ HAZIRIZ HEMEN BAŞLANSIN”
Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk ise Fikirtepe kentsel dönüşüm süreci ile ilgili yaptığı açıklamada gerekli işlemler yerine getirildiğinde Fikirtepe’de inşaatlara başlama sürecinin 2 ayı bulabileceğini, 15 günlük sürenin yeterli bir zaman olmadığını söyledi. Başkan Öztürk şöyle konuştu:
“Keşke Bakan’ın dendiği gibi hemen Fikirtepe’de inşaatlara 15 gün içinde başlansa. Ancak yasa gereği yapılması gereken belli prosedürlerin yerine getirilmesi lazım. Bunlara hemen iyi niyetle başlanıp, iyi bir ekiple yerine getirilirse 2 aylık bir süreç içerisinde işe başlamak mümkün ki o da büyük başarı sayılır. Bu konuda irade sergilemek ve adım atmak bile çok önemli. Çünkü artık Fikirtepe’de ne vatandaşın, ne müteahhitin beklemeye gücü ve sabrı kalmadı.”
Fikirtepe Planlarının son bir yıldır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda beklediğini ve planda netleşmeyi bekleyen noktalar olduğunu da belirten Öztürk, “Fikirtepe’de şu anda nereye ne yapılacağı belli değil. Yıkılan evler var. Oraya inşaat olacak ama inşaat ne kadar nasıl yapılacak belli değil. Okul alanları belli değil. Yeşil alanlar belli değil. Bunlar belirlendikten sonra ancak tapulu olanlar, terklerini yaptıracaklar, ondan sonra ruhsat verilecek. Ruhsat verilebilmesi için de bütün adadaki şahısların vermiş olduğu muvafakatlerin güncel olması gerekiyor” diye konuştu.

‘BİZE DE SORULMASINI BEKLERDİM’
Büyükşehir Belediyesi’yle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuyla ilgili olarak bir araya gelmesini çok doğru ve olumlu karşıladığını ancak bir an önce adım atılması gerektiğini de vurgulayan Öztürk, Kadıköy Belediyesi’nin de süreçte görüşlerine başvurulmasını beklediklerini söyledi. “Başından beri problemin içinde olan bir kurum olarak hiç olmazsa fikirlerimizi söylerdik” diyen Öztürk, “Kadıköy Belediyesi’ni de bu sürece dahil etmeleri gerekli. Bizi devreden çıkarmadan bu iş yapılabilir ve daha seri olur” diye konuştu.
Başkan Öztürk, “Fikirtepe’de ruhsatların verilmesi işleminde Kadıköy Belediyesi her türlü olumlu katkıyı vermeye tüm ekibiyle hazırdır. Biz bir an önce Fikirtepelilerin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Bu konuda da asla engelleyici değiliz. Ruhsat vermede ve diğer resmi işlerde kolaylaştırıcı olarak iş yapmaya hazırız. Yeter ki, artık Fikirtepe’de belirsizlik bitsin, iş yapılsın. Biz üstümüze düşen her şeyi yapmaya hazırız. Fikirtepelilerin yanındayız.”
 
FİKİRTEPELİLER 16 ŞUBAT’TA YÜRÜYECEK
Diğer taraftan Fikirtepe Dumlupınar Eğitim Merdivenköy Mahalleleri Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (FİDEM)kentsel dönüşüm süreci konusundaki belirsizliğe dikkat çekmek için eylem hazırlığı yapıyor. FİDEM tarafından yapılan açıklamada; Fikirtepelilerin gelinen süreçte güven bunalımı yaşadığı ifade edilirken, ilk ruhsat alınana kadar sürecin takipçisi olunacağı, 16 Şubat’ta da Fikirtepe kentsel dönüşüm sürecine dikkat çekmek için basın açıklaması da düzenleyecekleri belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
 
TAKİPÇİYİZ...
Saygıdeğer Fikirtepe'liler Birlik ve beraberliğimiz sonuç vermeye başlamıştır Yetkili makamlardan aldığımız son habere göre 1 hafta içinde Ruhsat işlemlerinin tamamlanacağı söylenmiştir. Fakat bugüne kadar tutulmamış çok sözler aldığımız için GÜVEN BUNALIMI yaşıyoruz. Bu nedenle Bölgemizde ilk ruhsatımızı görene kadar birlik ve beraberlik içerisinde mücadelemize devam edeceğiz. Bu nedenle gerek Kadıköy Kaymakamlığı'na yapmış olduğumuz müracat ve gerekse Saray düğün salonunda alınanan kararlar aynen geçerlidir.
Bilgilerinize sunar, desteğiniz için teşekkür ederiz.”

 

ARŞİV