Fikirtepe'de bildik görüntüler

Kış tüm soğuğuyla kendini hissettirirken, kentsel dönüşüm çalışmalarının ağır aksak ilerlediği Fikirtepe’de bildik manzaralar yaşanıyor

02 Aralık 2016 - 08:48
Mustafa SÜRMELİ
Bir yanı şantiye alanıyken, diğer bir tarafında yaşamın tüm gerçekliğiyle devam ettiği Fikirtepe’de bir türlü istenildiği gibi yürümeyen kentsel dönüşüm, mahallede yine en çok tartışılan konu. Bir yandan gelen kış mevsiminin beraberindeki yağmur çamur görüntüleri, diğer taraftan yıkıntılar arasında devam eden yaşam ve alt yapı sıkıntıları, mahallenin göze çarpan enstantaneleri.
Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy mahallelerinin kentsel dönüşüm kapsamına girmesi yaklaşık 6 yıl önceydi. 61 adanın kentsel dönüşüm kapsamında yer aldığı belirtiliyor. Geçen sürede beklenen hız kaydedilemedi. Örneğin, Fikirtepe Mahallesi 19 imar adasından oluşuyor. Henüz 9 adada inşaat faaliyetleri devam ediyor. Şu ana kadar anahtar teslimi yapılan konutun bulunmadığı belirtiliyor.

SOKAĞINA GÖRE KİRA FARKI
Fikirtepe’nin bazı mahallelerinde kiralar 1000-1500 TL iken inşaatların yoğunlaştığı, yakın zamanda yıkılıp yeni inşaat yapılmasının beklendiği, metruk durumdaki sokaklarda kiralar 500-600 TL civarında. Buralarda da zaten eski Fikirtepe sakinleri durmayıp, müteahhitlerden aldıkları kira bedeli karşılığında uzun süre önce başka yerlere taşınmışlar. Dumlupınar Mahallesi’nde; Mandıra Caddesi’nin üzerindeki yıkılmayı bekleyen sokaklarda kiralar 400-500 üzerindeyken, Fikirtepe ve Dumlupınar Mahalleleri’nde apartmanların yoğunlukta olduğu sokaklarda ise kiralar 1500-2500 arası değişiyor. Kadıköy’ün Bağdat Caddesi’ne yakın semtlerinde evlerini müteahhide verenlerle, üniversite öğrencilerinin burayı tercih ettiği belirtiliyor.

İŞLER YAVAŞ İLERLİYOR
Fikirtepe Mahalle Muhtarı Halil Erdoğan Fikirtepe’ye kentsel dönüşüm geleli 6 yıl olduğunu, 19 adayla en fazla adanın bulunduğu mahallede 9 adada inşaat faaliyetinin devam ettiğini, geri kalanında henüz bir faaliyet olmadığını ifade etti. Müteahhitlere güvenmeyip sözleşme imzalamayanların yanında, bazı imar adalarında da büyük çoğunluğu anlaşırken, hala imza atmayanlar nedeniyle işlerin yavaş ilerlediğini belirten Muhtar Halil Erdoğan, ilgili bakanlığın devreye girmesiyle kentsel dönüşümün hızlanacağını tahmin ettiğini ifade etti. Muhtar Halil Erdoğan, “Hukuki açıdan sorun yaşanmaması için mutlaka bir avukatınız olsun, bir mimar uzmanınız olsun” diye sözleşme aşamasında olan arsa sahiplerine tavsiyede bulunurken, müteahhitten aldıkları kira bedeli konusunda da sıkıntı yaşamamaları için vatandaşların, sözleşmede yıllık kira artış oranlarını TEFE ve TÜFE oranlarına göre belirlemeleri tavsiyesinde bulundu. Kentsel dönüşüm dolayısıyla boşalan ve metruk halde kalan ev ve sokakların ise akşam ve geç saatlerde güvenli olmadığını, karanlık çökünce bakkala bile gitmeye korktuklarını ifade etti. Dumlupınar Mahalle Muhtarı Ahmet Gediz de kentsel dönüşüm kapsamındaki Dumlupınar Mahallesi’nde 18 ada bulunduğunu, 14’ünde inşaat devam ettiğini,  4 imar adasında ise inşaat faaliyeti olmadığını söyledi.

FİKENTDER’DEN AÇIKLAMA
Geçtiğimiz günlerde Fikirtepe’deki kentsel dönüşümle ilgili açıklama yapan Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Fikentder) Başkanı Yasin Bektaş, kentsel dönüşümde altıncı yılın geride kaldığını belirterek, 6306 sayılı yasanın uygulama yönetmelik değişikliğiyle her hangi bir sorun kalmadığını ifade etti. Bektaş, imzalarını tamamlayan, avan projesi onaylanan firmaların sözkonusu imar adalarındaki vatandaşlara evlerini boşaltmalarıyla ilgili yazılarını bir an önce göndermelerini ve vatandaşları mağdur etmemelerini istedi. Fikentder Derneği’nden yapılan açıklamanın devamında, “Serbest piyasa koşulları gereği ticari faaliyet yürüten inşaat firmalarının iş yapmamalarının gerekçesi olarak öne sürdükleri bazı tıkanıklar, bakanlığın yaptığı son 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası uygulama yönetmelik değişikliğinde getirilen yeni uygulamalarla ortadan kaldırılmıştır. Buna rağmen, özellikle resen tevhit işlemi gerçekleştirerek önünde hiç bir engel kalmadığını beyan eden firmaların imza atan mağdur vatandaşlara boşalt yazısı göndermemelerini hala anlayabilmiş değiliz.” denildi.

 

ARŞİV