Fikirtepe'de faaliyet başladı

Tıkanma aşamasına gelen sürecin yeniden başlamasıyla rahat bir nefes alan firmalar, inşaat ruhsat işlemlerine hız verirken, henüz anlaşma yapmayan bina sahipleri de firmalarla anlaşma imzalıyorlar.

28 Kasım 2013 - 13:48
MUSTAFA SÜRMELİ 

Yaklaşık 1 buçuk milyon metrekare alanın dönüşeceği Fikirtepe’de dönüşümün önünde engel kalmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının süreci yeniden başlatmasının ardından rahat bir nefes alan Fikirtepe’de firmalar inşaat ruhsatı için başvuruda bulunmaya başladı. Arsa sahipleriyle anlaşmaya vardıktan sonra firmalar önce hafriyat için başvuruda bulundular. Firmaların önemli bölümü hafriyat ruhsatı almaya hak kazandı. Ardından inşaat ruhsatı almak için de harekete geçen firmaların bazıları Kadıköy Belediyesi’nden imar durumu ve vaziyet planları alarak Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne başvurmaya başladılar.Öte yandan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgede irtibat bürosu olarak kullanmak için iki katlı bir bina kiraladı. Fikirtepe ile ilgili süreç hakkında bilgi almak bu konuda imar durumu danışmak isteyenler ise Kadıköy Belediyesi İmar Müdürlüğü Durum Bürosu tarafından bilgilendiriliyor.  Fikirtepe sürecini çok yakından takip eden Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk de süreci hızlandırmak için çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:“Fikirtepeliler çok bekledi, çok sabretti ama süreç bildiğimiz gibi bizim dışımızda farklı nedenlerle tıkandı, bizim de çabalarımızla artık son noktaya gelindi. Çevre ve Şehircilik Bakanı ile sürekli görüşme halindeyiz. Ruhsat aşamasına başladık. Bakanlık, Fikirtepe de iki katlı bir bina kiraladı. Ruhsatları Bakanlık verecek dendi ancak ilçe belediyesi olarak bizim vermemiz gerekli. Bu konuda Sayın Bakan ile görüştüm. Fikirtepeliler firmalarla anlaşmalarını imzalamaya devam ediyorlar, halen imzaları tamamlanmayan parseller var. Ama bunun dışında anlaşmalarını tamamlayan firmaların bir kısmı bizden Belediyemizden İmar durumu, vaziyet planları gibi onayları aldıktan sonra Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptılar ve ruhsat işlemleri için sürece başladılar. Biz de bu süreci hızlandırmak istiyoruz. İşlemler tamamlandığında Ruhsatları çok hızlı bir şekilde vereceğiz.”

FİKİRTEPE DE SANCILI BİR SÜREÇ YAŞANDI
Fikirtepe’de bu aşamaya kolay gelinmedi, zorlu süreçler yaşandı. 2011 yılından itibaren firmalar arsa sahipleriyle anlaşmaya başladı ancak bu süreç çok yavaş ilerleyip, anlaşmalar gerçekleşmeyince dönüşüm tıkanma aşamasına kadar geldi. 2013 yılı Mayıs ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fikirtepe kentsel dönüşüm konusuna inisiyatifini koydu. Bölge afet riskli alan ilan edildi. Yeni kararların ardından yeni planlar hazırlandı ve sürecin önü açılmış oldu. Gerek firma yetkilileri gerekse bölge sakinleri Kadıköy Belediyesi’nin süreç boyunca sürdürdüğü yapıcı tutumdan dolayı da Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk’e teşekkürlerini ifade ediyorlar.

KADIKÖY’ÜN 2 YENİ KENT MERKEZİ FİKİRTEPE’DE OLUŞACAK
Fikirtepe, Eğitim, Dumlupınar ve Eğitim Mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm sürecinin tamamlanmasının ardından Kadıköy iki yeni kent merkezine daha kavuşacak. Günümüzde de zaten cazibe merkezi olma konumunu koruyan Kadıköy, Fikirtepe’nin merkezinde oluşturulacak iki kent merkeziyle cazibesini kat be kat arttıracak. Türkiye’nin modern kenti olarak inşa edilecek İstanbul ve Kadıköy'ün yeni cazibe merkezlerinin planlarda, Tepe Camii ile Onikiler Camiinin bulundukları bölgelerde oluşacağı belirtildi. Planlarda siyah renk konut ve işyeri, mavi renk yeşil alan, sarı ise donatı alanları olarak belirlenmiş. Kadıköy'ün yeni cazibe merkezi olacağı gözüyle bakılan bölgede mimari projeler en çok da arsa sahibi olup, firmalarla anlaşma sağlayan Fikirtepelileri heyecanlandırıyor. 

FİKİRTEPELİLER FİDEM İLE DERNEKLEŞTİ
Diğer taraftan kentsel dönüşüm bölgesinde Fikirtepelilerin 2010 yılında kurduğu Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim, Merdivenköy Mahalleleri Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği(FİDEM) de aktif bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Dört mahalledeki kentsel dönüşümle alakalı süreci sağlıklı bir şekilde yürütebilmeyi, ilişkilerin daha sağlıklı ilerlemesi için köprü oluşturmayı ve çözüm ortağı olmayı istediklerini söyleyen FİDEM Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Oruç, FİDEM’in bir ihtiyaçtan dolayı doğduğunu belirterek, “2010 yılında kurulan bir derneğiz. Kongre yaptık, yeni yönetimimizi belirledik, kısa sürede sürece katkı sunmayı başardık. Fikirtepe’de anormal bilgi kirliliği var ve bunu önlemeye çalışıyoruz” dedi.Derneğin yönetim kurulunda İsmail Güçkıran, Saim Konuk, Ali Metin ve Yasin Bektaş gibi bölge sakinleri bulunuyor ve FİDEM olarak kentsel dönüşüm bölgesinde gelişmeleri takip ediyorlar. Hemen hemen her gün kentsel dönüşüm bölgesini gezip insanlarla görüştüklerini söyleyen Ercüment Oruç, “Gün içinde beşimiz bir yerdeyiz, Merdivenköy, Dumlupınar, Fikirtepe, Eğitim Mahallelerini geziyoruz. Üye sayımız 2 bini geçiyor. Özellikle hafta sonları Mandıra Caddesi numara 42’deki ofisimiz boş kalmıyor. Kentsel dönüşüm süreci bittikten sonra da derneğimizin devam etmesini hedefliyoruz” diye konuştu.Oruç, Fikirtepe’de 61 ada bulunduğunu ve anket şeklinde bir çalışma yapıp, vatandaşın en çok merak ettiği konuları yetkililere ulaştıracaklarını ve cevaplarını da kendilerine ait sosyal paylaşım sitesinde yayınlayacaklarını söyledi.  

FİKİRTEPE ARAŞTIRMA KONUSU
Fikirtepe ve civarında heyecanla devam eden kentsel dönüşüm süreci bilim çevrelerinin de dikkatini çekiyor. Türkiye’nin yanı sıra yabancı ülkelerden de gelen öğrenci ve akademisyenler tarafından kentsel dönüşüm süreci inceleme konusu olmuş. Zaman zaman öğrenciler başlarında hocalarıyla, zaman zaman hazırladıkları tez veya makaleler için tek başlarına Fikirtepe’nin yolunu tutuyorlar. Fikirtepe’de FİDEM ve bölge sakinleriyle görüşüp, duygu ve düşüncelerini öğreniyorlar. Fikirtepe’de proje yapmaya hazırlanan müteahhit firmalarla görüşüp, projeleri, inşaat ve mimari teknoloji ve bakış açıları da araştırmalarına yansıtıyorlar. Kısacası geleceğin kenti Fikirtepe’de yaşanan dönüşüm, sosyo-ekonomik ve kültürel, inşaat teknolojileri ve mimari yaklaşım bakımından ilgi odağı.

 HARAP BİNALAR FİLM SETİ OLUYOR
Anlaşmalarını yapıp, Fikirtepe’den başka yerlere göçüp gitmeden önce binlerce insanın yaşadığı, her yanında evlerin yükseldiği mahallenin bazı kesimlerinde şimdi sessizlik hâkim. Boşaltılmış, yıkılmayı bekleyen evler, yıkılmış harap görünümüyle düşündüren binalar hâkim kimi yerlerde. Dümdüz olmuş yüksek kesimlerden, Fikirtepe’nin oysa nasıl bir manzarasının olduğu objektifimize yansıyor. Halen mahallelerini terk etmemiş olan Fikirtepeliler, harap binaların film sektörünün de ilgisini çektiğini söylüyorlar. Senaryolarında aradıkları görüntülere uygun olduğu için film şirketleri bugünlerde sık sık gelip çekimler yapıyorlar. Diğer taraftan metruk binalarda zaman zaman evsizlerin kaldığı da görülüyor. Hırsızlık olaylarının da arttığı Fikirtepe de bir an önce yeni hayatın başlaması bekleniyor.

Selami Öztürk bloğundan

Deprem riski taşıyan binalarla ilgili bilinmesi ve yapılması gerekenler
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bina yenilemeyle ilgili olarak; 6306 sayılı yasayla getirdiği iki büyük değişiklik var.
1-Mevcut bir bina hakkında depreme karş
ı dayanıklı olup olmadığına dair test yapılmasını herhangi bir kat maliki talep edebilir. Bu talep doğrultusunda Bakanlığın lisans vererek yetkili kıldığı firmalara başvuru ile bina risk rapor ücreti bedeli de yatırıldığında bina risk tespit raporu hazırlanır. Bakanlıkça lisanslandırılmış bu firmalar binaya gerekli testleri* uygular ve rapor düzenlenir. Düzenlenen bu raporda binanın riskli yapı olduğu sonucu çıkarsa raporun teslim edildiği ve onaylandığı merci olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nce binanın yıkımı yönünde karar verilebiliyor.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü riskli yapı raporunu onayladıktan sonra binanın bulunduğu ilgili Tapu Müdürlüğüne söz konusu binanın riskli yapı olduğunu iletir. Ayrıca bunu bir yazıyla İlçe Belediyesine de bildirir. İlgili Tapu Müdürlüğü gelen bu yazı doğrultusunda taşınmazın tapularına riskli yapıdır şerhini koyar ve tüm kat maliklerine tebligat göndererek bunu bildirir. Kat maliklerine Tapunun bu yazısının ulaşmasıyla binaları için düzenlenen rapor konusunda yasa gereği kendilerine verilmiş olan 15 günlük itiraz süreci de başlamış olur. Eğer maliklerden rapora itirazı olanlar varsa bir dilekçe ile Tapunun tebligatını almalarına müteakip 15 gün içinde İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne müracaat ederler. İtirazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görevlendirilmiş üniversite hocaları ve bakanlıktan yedi kişilik bir heyet tarafından incelenerek karara bağlanır.İtiraz uygun bulunursa; raporu veren kuruma gönderilip eksikleri giderilir ve karara bağlanır. İtiraz olmayan veya kurul tarafından incelenerek itirazı reddedilen raporlarla ilgili olarak İlçe Belediyesine binanın yıkım işlemlerine başlanması, yasa gereği 60 günden az olmamak üzere süre verilmesi ve maliklerine tebligat çekilmesi için yazı gönderilir ve binanın tahliyesi ve yıkımının temin etmesi istenir. Belediye, kat maliklerine 60 gün içinde binanın tahliyesini gerçekleştirmeleri ve yıkımını yapmaları için tebligat gönderir. Bu süre dolmasına müteakip binanın tahliyesi ve yıkımı gerçekleştirilmemişse son olarak 30 gün bir ek süre daha verilir. Tüm bu yasal süreler tamamlandıktan sonra tahliye ve yıkım işlemleri ile ilgili İlçe Belediyesi tüm yazışmaları ve işlemleri yapar.2-Deprem riski nedeniyle yıkılan binalarda, binanın yeniden yaptırılmasına dair karar, kat maliklerinin 2/3si çoğunluğu ile alınabilmektedir. Karara katılmayan maliklerin hisselerinin paraya dönüştürülmesi de belli koşulların yerine getirilmesine ve SPK tarafından belirlenen bedelin ödenmesi ile olanaklıdır.Yasa öncesi binalar hakkında yıkım kararı almak olanaksızken artık bu yeni düzenleme ile eski ve dayanıksız tüm binalar bu kapsama girebilmektedir.Eskiden binanın yenilenmesine tüm kat maliklerince karar alınabiliyorken yeni düzenleme ile kat maliklerinin 2/3 çoğunluğu yeterli olmaktadır.
6306 sayılı yasa çerçevesinde Belediyeler sadece binanın tahliyesi ve yıkımıyla ilgili işler ile görevlendirilmiş olup riskli yapı raporu alınan binalar hakkında yıkım kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünce alınmaktadır.Konuyla ilgili Belediyemizde kurulan danışma biriminden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz: 542 50 00 (1677-1683-1678)* Yapılan testler: Beton numune örnekleri, karot okumaları (demir röntgeni) ve zemin incelemesi (sondaj veya araştırma çukuru, MASW çalışmaları) doğrultusunda laboratuardan gelen sonuçları bilgisayar ortamına aktarılır, binanın onaylı statik projesi de göz önüne alınarak, bilgisayarda binanın performans analizi yaptırılarak rapor düzenlenir.

 


ARŞİV