Fikirtepe'de hesap yine şaşacak

Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı yeniden askıya çıktı. Beşinci kez askıya çıkarılan planda kadastral yolların emsal hesabına katılmaması yönünde önemli değişiklikler var.

24 Ocak 2013 - 09:20

MUSTAFA SÜRMELİ

Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı şimdi de yol payları tartışmasıyla yeniden gündemde. Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı’nın plan notlarının bazı maddelerinde yapılan değişiklik nedeniyle beşinci kez askıya çıkarıldı. Yapılan son değişikliğin ardından askıya çıkarılan planda vatandaşların yol payı olarak ifade ettiği kadastral yolların emsale katılmaması bölge sakinleri tarafından eleştiriliyor. Fikirtepe Mahallesi Muhtarı Halil Erdoğan, Merdivenköy Mahallesi Muhtarı Nazan Gürkan, Eğitim Mahallesi Muhtarı Sebahattin Güven ve Dumlupınar Mahallesi Muhtarı Ahmet Gediz planda yapılan değişikliğe yönelik itirazlarını ortak bir yazı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ilettiler.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 2011 yılında onaylanarak yürürlüğe konulan  Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planın da ikinci bir hayal kırıklılığı yaşanıyor. Daha önce bina yüksekliği serbest bırakılan ancak bir değişiklikle 80 metre sınırı getirilen planlar, bu kez kadastral yolların emsal hesaplamasına katılmaması nedeniyle vatandaşlara ikinci bir hak kaybı getiriyor. Fikirtepe İmar planıyla ilgili yaşanan süreci anlatan, Kadıköy Belediyesi İmar Müdürü Erol Özyurt, planın beşinci kez askıya çıkarıldığını belirterek şunları söyledi:
 “Yapılan değişiklik Kasım ayında onaylandı. Şu anda askıda. Plan 11 şubat tarihine kadar  askıda kalacak. Ancak burada da yapı adası içindeki kadastral yolların emsal hesabına katılmaması yönünde plan notu çıkarttılar. Dolayısıyla daha önceden verilmiş olan hakların bir kısmı tekrar kaldırılmış oldu. Önce 80 metre kaldırıldı, daha sonra da bu tadilatta daha önceden verilmiş olan kadastral yolların emsale katılma olayı en son yapılan tadilat da Büyükşehir Belediye Meclisi’nce kabul edilen teklifle kaldırıldı. İmar adası olduğu zaman, bu imar adasının içinde bir takım kadastral yollar, halen fiiliyatta kullanılan yollar konut yapılaşma alanlarında kalıyordu. Dolayısıyla bunları satma diye bir şey söz konusu değildi. Sadece bu alanların emsali kullanılacaktı inşaat alanında. Buralarda eğer konutsa konut yapılacaktı, ticaretse ticaret yeri yapılacaktı. Bazı yapı alanlarında 2000 metrekare, 2500 metrekare. 500 metrekare, 1000 metrekare kadastral yollar var. Bunu da 4,14 ile çarptığınız zaman çıkan toplam alan ana inşaat emsaline katılmayacak.  Yani vatandaşımızın anlayacağı bir dille söylemek gerekirse daha az inşaat yapacaklar ya da daireler küçülebilecek, sayısı azalabilecek.Yani bir yapı adasında sizin 200 metrekare parseliniz varsa sizin emsaliniz, 4,14 ile çarpıldığı zaman ortaya çıkan sonuçtur. Bir de o yapı adası içinde diyelim ki 1000 metrekare kadastral yol var. Oradaki sizin hissenize tekabül eden de 20 metre kadastral yoldan size geliyorsa 4,14 ile çarpıldığı zaman yaklaşık 83 metrekarede ek bir inşaat alanı size gelmiş olacaktı. Bu kaldırıldı.”

İTİRAZ SÜRESİ 11 ŞUBAT’TA DOLACAK
Özyurt, yapılan son düzenlemeyle toplam inşaat alanında mutlaka bir azalma olacağını veya daire alanlarında küçülme olacağını ifade ederek, “Ya daire sayısında ya daire alanlarında, metrekarelerinde küçülme olacak. Bu yolların satılması söz konusu değildi. Bunların emsali kullanılacaktı inşaat alanına. Şu anda emsali kullanılamayacak. Ve bu Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yapmış olduğu tadilattır” dedi. Özyurt, plan değişikliğinin Büyükşehir ile Kadıköy Belediyelerinde askıya çıktığını, internet sayfasından da yayınlandığını, itiraz etmek isteyen vatandaşların Kadıköy ve Büyükşehir Belediyelerine 11 Şubat 2013 tarihine kadar itiraz dilekçesi vermeleri gerektiğini  söyledi.

MUHTARLAR İTİRAZ DİLEKÇESİ VERDİ
Fikirtepe Mahallesi Muhtarı Halil Erdoğan, Merdivenköy Mahallesi Muhtarı Nazan Gürkan, Eğitim Mahallesi Muhtarı Sebahattin Güven ve Dumlupınar Mahallesi Muhtarı Ahmet Gediz planda yapılan değişikliğe yönelik itirazlarını ortak bir yazı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ilettiler. Muhtarların ortak yazısında, anlaşmaların kapanacak yolların emsale katılarak oluşan metrekarelere göre yapıldığı, bu anlaşmalar neticesinde de 500’den fazla parselin yıkıldığı, bunun dışında da binlerce Fikirtepelinin bölgeden geçici olarak taşındığı belirtilerek, ada içi yolların hiçbir durumda emsale katılamaması yönündeki yeni gelişmenin Fikirtepelileri perişan etmek anlamına geldiği ifade edildi. Ortak yazıda, “Plan yapılmadan önce bölgemizin imar sorunları vardı ancak şimdi çok ama çok sorunlarımız var. Binalar boşaldı, esnaf kan ağlıyor yollarda yürüyemez hale geldik. Plan bize çözüm değil çözümsüzlük getirdi. Verilen haklar yavaş yavaş geri alınmaya başlandı” denilerek sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması talep edildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE KADIKÖY (BURAYA BLOG YAZISINI AYNEN KOYALIM.. YORUM VE HABERLEŞTİRMEYE GEREK YOK..)
Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk de Resmi Blog sayfasında “Kentsel Dönüşüm ve Kadıköy” başlıklı yazısındaFikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı ile ilgili görüşlerini paylaştı.
Başkan Öztürk’ün blog yazısı şöyle;
Yazısında, “İstanbul’da uygulanan model  ‘kentsel dönüşüm’ değil ‘kentsel yenileme’ dir.” diyen Başkan Selami Öztürk, kentsel dönüşümün; belli bir nüfusun bütün sosyal, kültürel, sağlık, eğitim ihtiyaçlarının karşılanabildiği alan düzenlemesi anlamına geldiğini, İstanbul’da yapılanınsa kentsel yenileme olduğunu ifade etti. “Yani bir bina ya da bir mahalle komple yıkılıyor ve yapılıyor. Ama o mahallede olması gereken yeşil alan, eğitim alanı, sağlık alanı nüfusa göre bırakılamıyor.  Dolayısıyla bu bir kentsel yenilemedir.”
Öztürk, İstanbul gibi bina stokunun çok eski olduğu ve deprem riski olan bir bölgede bina yenilenmesinin de önemli olduğunu vurgulayarak, 1999 depreminden sonra geçen 13 yıllık sürenin değerlendirilemediğini belirtti. Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın almış olduğu önlemin en uygun çözümlerden biri olduğunu belirterek,  Kadıköy de  2.07 olan imar hakkının 2.50 çıkarılması halinde önemli ölçüde binaların yenilenebilmesi fırsatı oluşacağını, ek bir finansal desteğe gerek kalmayıp, kent rantının kentliyle bölüşülmüş olacağını ifade etti.
Fikirtepe’de 1500’e yakın daire yıkıldığını, mülk sahiplerinin bir araya gelip ada bazında yapılaşmaya gittiğini, bu yapılaşmada 200 tane parselin üç-dört tane blokta toplanacağını, böylece daha fazla yeşil alan kalacağını ve yolların biraz daha geniş olabileceğini de belirten Öztürk, “100.000’e yakın nüfus hiç mühendislik hizmeti alınmamış binalarda yaşıyordu. Dolayısıyla bundan da kurtulmuş olacaklar. Bu bölgede her ne kadar yüksek katlı yapılar olacaksa da bölgeye en uygun çözüm ortaya çıkacak, bu nedenle Büyükşehir Belediyesinin bölgede yapmış olduğu yenileme projesini en başından beri destekledim.” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu yasayı üst yapı sorunlarının çözümü için önemli gördüğünü, bir apartmanda kat maliklerinin 3/2’sinin yapım için hemfikir olması ve sonrasında yıkıma başlanmasını doğru bulduğunu kaydeden Öztürk, Fikirtepe, Eğitim ve Dumlupınar bölgesinin gecekonduların yoğunluk arz ettiği alanlar olduğu için bu bölgelere özel plan uygulandığını da ifade etti.
Üç ay içerisinde de Kadıköy’ün tüm bölgeleriyle alakalı plan ve projeleri teklif olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına götüreceklerini de açıklayan Öztürk, “Bakanlıkla görüşmelerimiz devam ediyor. Onların önerilerini dikkate alarak hazırlıyoruz projelerimizi. Ama bu süreçte asıl görev yapması gereken kurum Büyükşehir Belediyesi. Bu iş Büyükşehir Belediyesinin işi” dedi.

ARŞİV