Fikirtepe'de işler yavaş ilerliyor!

‘Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı’nın uygulanması aşamasında vatandaşlar, hangi firma ile anlaşma yapacakları konusunda problem yaşarken, “Fikirtepe’de ‘tarihi höyük’ bulundu”...

02 Şubat 2012 - 13:11
Mustafa SÜRMELİ
Çalışmak için birçoğu yıllar önce İstanbul’a gelen ailelerin yeni umutlarla kurdukları bir mahalle Fikirtepe. Geçmişi yaklaşık 60 yıl öncesine uzanan bu bölgede dişinden tırnağından artırarak birçok vatandaş ev sahibi oldu. Birçoğunun dünyaya ilk göz açtığı, pek çoğunun da gençlik ve yaşlılık yıllarını geçirdikleri bir bölge Fikirtepe. Acı veya tatlı hatıralarıyla Anadolu’nun bir mozaiği kısacası Fikirtepe.
Uzun süreçte çarpık yapılaşma ve olumsuz görüntülerle gündeme gelen Fikirtepe ve civarı şimdi örnek bir projeyle gündemde.
Yaklaşık 30 bin nüfusu, 73 sokak ve iki ana caddesiyle Fikirtepe’de yıllardır imar planlarının yapılması bekleniyordu. Bu bekleyiş yaklaşık 1 yıl önce “Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planının Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle Büyükşehir Belediye Meclisi’nden çıkarılmasıyla sona erdi. Fikirtepelilerin kurdukları hayal bu plan sayesinde gerçekleşti ve mahalle şimdi modern görünüme kavuşacağı günlere kavuşmanın heyecanı içinde.  
“Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı”, Fikirtepe’nin yanı sıra Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahallelerinde yaşayan yaklaşık 100 bin kişiyi yakından ilgilendiriyor.
SÜREÇTE SIKINTILAR YAŞANIYOR
Fikirtepe ve civarı bu günlerde medyada talih kuşunun sık sık uğradığı bir yer olarak ifade edilse de güzel başlayan projede süreç sıkıntılı işliyor. Fikirtepe Mahallesi Muhtarı Halil Erdoğan’a göre işler hiç de göründüğü gibi kolay gitmiyor.
Zira 19 ada ile diğer mahalleler arasında en çok imar adasına sahip olan Fikirtepe Mahallesi’nde vatandaşların müteahhit firmalarla anlaşması aşamasında sıkıntılar yaşanıyor. Fikirtepe Mahallesi Muhtarı Halil Erdoğan’ın verdiği bilgiye göre geride kalan uzun süreçte 19 imar adasının sadece 1 tanesinde vatandaşlar müteahhit firmayla anlaşabilmiş.  Diğerlerinin ise görüşmeleri sürüyor.
Süreçte sıkıntılar yaşandığını söyleyen Muhtar Halil Erdoğan, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi bu aşamada bizlere yardımcı olsun. Müteahhit firma seçimi aşamasında fikir versin. Ada temsilcilerine büyük sorumluluk düşüyor. Ada temsilcileri birkaç firma belirleyip, temsilcilik sorumluluğunu üstlendikleri vatandaşlara birkaç seçenek sunmalılar” dedi.
Sadece Kadıköy’ün değil, tüm İstanbul’un vitrin projesi olan Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı’nın; ne ada temsilcilerine ne de bir başkasına bırakılacak kadar basit olmadığını vurgulayan Muhtar Erdoğan, bu denli önemli projenin uygulanması aşamasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kadıköy Belediyesi’nin yönlendirme ve desteğine ihtiyaç duyulduğunu özellikle vurguladı.
Birkaç kişinin imza vermemesi nedeniyle hala anlaşmaya varılamayan imar adaları bulunduğunu da belirten Muhtar Erdoğan, “19 imar adasından sadece 1 tanesinde anlaşma sağlandı. Bu iş sıkıntılı. Kadıköy Belediyemizin, Büyükşehir Belediyemizin bu işe el atması lazım” diye konuştu.
HÖYÜK BÖLGESİ NE OLACAK?
Fikirtepe dışındaki Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahallelerinde de imar planı heyecanı yaşanıyor. İmar planı kapsamında Merdivenköy ve Eğitim Mahallelerinin küçük bir bölümü yer alıyor. Eğitim Mahallesi Muhtarı Sebahattin Güven, Eğitim Mahallesi’nde de vatandaşlarla müteahhit firmalar arasında görüşmeler, anlaşmalar yapıldığını ancak henüz bir inşaatın başlamadığını söyledi. Muhtar Güven, “Bu planı hayata geçiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, Kadıköy Belediyesi’ne ve diğer yetkililere teşekkür ediyoruz. Bu plan, bölgemiz için bir nefes, bir hayat, bir ışık demekti. Bir an önce hayata geçmesini, insanların bir an önce müteahhitlerle anlaşıp, bölgemizin güzel bir sosyal dokuya kavuşmasını arzu eden insanlardan birisiyim. Hem mahalle sakini hem de muhtar olarak bu duygu ve düşünceleri taşıyoruz. Görüşenler, anlaşanlar var ama şu an bir inşaat başlamadı” dedi.
Diğer taraftan Eğitim Mahallesi’nde arkeolojik kalıntılara rastlanması imar planının uygulanması sürecini sıkıntıya soktu. Muhtar Güven, höyük bulunan bölgedeki belirsizliğin vatandaşları ve müteahhit firmaları sıkıntıya soktuğunu, kimsenin önünü göremediğini, bir an önce bu konuya açıklık getirilmesi konusunda yetkililerin dikkatini çekti.
HANGİ FİRMALAR İNŞAAT YAPACAK?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, “1/1000 Ölçekli Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı”nın ardından halk ile inşaat firmaları arasındaki görüşmeler hızla sürüyor. Hatta geçtiğimiz günlerde büyük bir anlaşma imzalandı. 251 hane ile anlaşan Baysaş İnşaat, 500 daire inşa edecek. Bugüne kadar Adana'da lüks projelere imza atan ve Ataşehir'de Gold Tower projesini bitiren Baysaş, 7 ada, 64 parselde yer alan toplam 251 hanenin tamamıyla anlaşma imzalayarak Fikirtepe'de bir ilki gerçekleştirdi.
Baysaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Aydın, Fikirtepe'de 251 hane ile 8 ay süren görüşmeler sonunda anlaşma sağladıklarını anlatarak, “Burada hak sahipleriyle arsaları karşılığında yüzde 55'lik pay ile anlaştık. Hane başına her ay 750 lira kira ve bin TL de taşınma parası ödeyeceğiz. Projeyi 24 ayda tamamlamayı hedefliyoruz. Toplam 500 ile 550 arasında dairenin yer alacağı, 40'ar katlı 2 blok yapacağız” dedi. Aydın, mülk sahipleriyle anlaşmaları arsa bazında gerçekleştirdiklerini belirterek, “35 metrekarelik arsa karşılığında mülk sahiplerine yaklaşık 90 metrekare 2+1 daire veriyoruz. Burada hem Fikirtepeliler, hem biz kazanıyoruz” diye konuştu.

ARŞİV