Fikirtepe'de ‘kentsel dönüşüm' isyanı!

İstanbul’daki riskli 16 alandan biri olan Fikirtepe’de, 2.5 yıldır süren ancak tıkanma noktasına gelen kentsel dönüşüm süreci mahalleliyi isyan ettiriyor.

21 Haziran 2013 - 12:01
 
Fotoğraflar: Kadıköy Life
İstanbul’daki kentsel dönüşümün önemli merkezlerinden olan Fikirtepe’deki belirsizlik sürecinden rahatsız olan Fikirtepeliler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı protesto etti. Fikirtepe metrobüs köprüsünde eylem yapan Fikirtepeliler, ellerinde Türk bayrakları ile birlikte Tarihi Salı Pazarı’na yürüdü. Fikirtepe’ye komşu 180 metre yüksekliğindeki 40 katlı Akasya Projesi’ni göstererek; “Bu ne çelişki… Yanıbaşımızda devasa binaya izin verilirken, neden haklarımız ve geleceğimiz elimizden alınıyor” diye isyan eden Fikirtepelilere, çevre sakinleri ellerinde tencereler ile destek verdi. Fikirtepeli yurttaşlar, şunları söyledi: “Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahalleleri, çarpık yapılaşmaya rağmen 50-60 yıldır tamamen tapulu yerlerdir. Yıllardır komşu semtlere tanınan imar hakları, çeşitli bahanelerle tamamı tapulu olan mahallemize tanınmadı.
Şehrin bu hızlı gelişmesinde mahallemiz, payına düşen refah payını hiçbir şekilde alamamıştır. Ama doğal gelişim sonucu şehrin göbeğinde varoş kalmasına rağmen, değeri çok yükseldi. Çevremizde yapılmakta olan birçok proje, 8-10-12 gibi çok yüksek imar oranlarıyla bitirilirken, ne yazık ki Fikirtepe’de çok küçük arsa payı olan 200, 300, 400, hatta 500 hissedar, binbir zorlukla bir araya gelmeye çalışarak, bu oranı yakalamak için geçmişlerini, yaşamlarını, mahallelerini geride bırakarak, büyük bir özveri içine girmişlerdir. Mahalleli, binbir umut besleyerek mahallelerini terk ederek adeta darmadağın olmuş ve Fikirtepe, bir daha eski haline dönemeyecek duruma, adeta haritadan silinme noktasına gelmiştir. 100.000 insanın az da olsa temiz, güzel bir semt ve gelecek umudu, son gelişmelerle ne yazık ki umutsuzluk ve kabusa dönmüştür. Bizler, Fikirtepe’de doğmuş, büyümüş ve tapulu mülk sahipleri olarak devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan bu durumu kabul etmeyeceğimizi, bu şehirde 3-4 kuşak kaybederek hak ettiğimiz yasal haklarımız için demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı belirtiyoruz. Hakkımız olan 4,14 emsal imar oranında en küçük bir kesintiyi dahi kabul etmeyeceğiz. Belirsizliğin hızla ortadan kaldırılarak insanlarımızın endişelerinin en kısa zamanda giderilmesini istiyoruz. İşgalci değil, tapulu mülk sahibiyiz, talancı değil, yasal hak sahibiyiz. Fikirtepe, geçmişimiz ve geleceğimizdir. Sahip çıkacağız…”
 
FİKİRTEPE'DE ENVANTER ÇIKARILIYOR
Öte yandan Hürriyet'in düzenlediği Dönüşüm 2013 Zirvesi’ne katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Fikirtepe’deki ‘tıkanıklığı’ çözmek için riskli alan ilan ettiklerini belirterek, “Burada ilk önce belediyenin uyguladığı kentsel dönüşüm çalışmaları ilerliyordu. Ancak alınan Bakanlar Kurulu kararıyla, Fikirtepe’deki yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçti. Fikirtepe’deki binaları inceledik ve gerçekten riskli binalar olduğunu gördük. Buradaki sorunun çözümü de riskli alan ilan etmekti” dedi. Fikirtepe’de 4.14 emsalin bölgedeki tıkanıklığı çözmediğini vurgulayan Gürgen, “Eğer çözüm emsal oranları olsaydı bugüne kadar bitmiş bir Fikirtepe görürdük. Alınan kararla şu anda Fikirtepe bir günlük çocuk. Rakamlarla yormamak gerekiyor. Emsal artışı fikrini bir kenara bırakmamız gerekiyor” ifadesini kullandı. Fikirtepe’de ruhsatları alan projeler açısından bir sıkıntı olmayacağını ifade eden Gürgen, şöyle devam etti: “Fikirtepe’de anlaşma yapıldıysa bunlar ceptedir. Binaların yıkılmış olması da güzel bir gelişmedir. Ruhsat alınmışsa müktesep haklar gündeme geliyor. Bizim Fikirtepe’de anlaşmaları öldürmemiz gibi bir durum söz konusu değil şu anda.”
İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürü Bülent Babaoğlu da Fikirtepe’nin envanteri üzerinde çalıştıklarını, hangi alanlarda hangi firmayla anlaşıldığını, kimlerin ruhsat aldığını belirleyeceklerini açıkladı.

ARŞİV