Fikirtepe'de projeler durduruldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, özel dönüşüm alanı olarak ilan edilen Fikirtepe'deki tüm çalışmaları 'riskli alan' ilan etmek için durdurdu.

23 Mayıs 2013 - 13:29
İstanbul'da kentsel dönüşümün merkezlerinden Fikirtepe'de planlar iptal edildi. Bölgeyi ‘riskli alan’ ilan etmeye hazırlanan  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapılan tüm imar, ruhsat ve proje çalışmalarını durdurdu. Bu kapsamda İstanbul Valiliği, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Kadıköy Belediye Başkanlığı'na bir yazı gönderen Bakanlık, Fikirtepe ile ilgili tüm projeleri yaptıkları çalışmalar tamamlanana kadar durdurduğunu açıkladı. Milliyet gazetesinden Yavuz Karaman'ın haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen yazı, Kadıköy İlçesi, Fikirtepe ve Dumlupınar mahalleleri ile Eğitim ve Merdivenköy mahallelerinin bir bölümünü kapsıyor. Bakanlık, bu alanda olası afet riskinin bertaraf edilmesi amacıyla 6306 sayılı kanun kapsamında 'riskli alan' olarak tespit edilmesi için çalışma başlattığını belirtti.'Riskli alan' çalışmaları tamamlanıncaya kadar söz konusu alanlara ilişkin tüm uygulamaların durdurulduğunu vurgulayan Bakanlık açıklamasında şu görüşlere yer verildi: "Bakanlığımızca yürütülen 'riskli alan' çalışmaları tamamlanıncaya kadar ileride telafisi mümkün olmayan zararlara sebebiyet verilmemesi, doğal afetlere hazırlık kapsamında uygulama bütünlüğünün sağlanması ve kamu kaynaklarının etkin verimli kullanılması için söz konusu alanlardaki her türlü ve ölçekteki plan, plan değişikliği ve revizyonu, parselasyon planı, imar uygulaması ve ruhsatlandırma işlemlerini durduruyoruz."

ŞİMDİ NE OLACAK?
Yaklaşık 2.5 yıldır dönüşüm çalışmalarının sürdüğü Fikirtepe'de bu gelişmeyle birlikte cevap bekleyen birçok soru ortaya çıktı. Bunlardan en önemlileri ise, 'Bölgede satışa çıkan projelerin akıbeti ne olacak?' ve '4.14 emsal geçerli olacak mı?' Bu soruların cevabı Fikirtepe'nin ve binlerce insanın kaderini belirleyecek. Çünkü bölgenin şu anda yarısı boşaltılmış ve önemli bir bölümü de yıkılmış durumda. Binlerce insan evini boşaltıp kiraya çıkarken, yeni evlerinin tamamlanmasını ve taşınmayı bekliyor. Bu belirsiz ortamda Bakanlık tarafından alınan bu önemli kararın bölgenin akıbeti açısından iyi olması da beklenebilir. Çünkü Fikirtepe'de bir arsa sahibi bile 'hayır' dese orada yeni bina yapılamıyordu. Bu da bölgedeki tıkanıklığın en önemli sebebini oluşturuyordu. Bölgenin 'riskli alan' ilan edilmesiyle birlikte 2/3 kuralı geçerli olacak. Bu durumda ise binalar kim ne derse desin yıkılacak ve yeni binanın yapılmasında 2/3 kuralı geçerli olacak. 2/3'ü yakalayan arsa sahipleri de yeni proje için müteahhitler ile anlaşabilecek. Bu da sürecin tıkanmasını önleyecek.

İBB DEVRE DIŞI KALDI
Özel proje alanı olması nedeniyle 4.14 emsale göre anlaşmaların yapıldığı ve inşaatların yükseldiği Fikirtepe'de bu emsalin düşürülmesi durumunda büyük bir belirsizlik yaşanabilir. Bölgedeki hak sahipleriyle 4.14 emsale göre anlaşma yapan ve proje hazırlayan firmaların tüm planları altüst olacak. Aynı zamanda bölgede satışa çıkan firmalar ve bu firmalardan daire alan vatandaşların olması durumun karmaşıklığını daha da artırıyor. Şimdiye kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarını yürüttüğü bölgedeki tüm kontrol Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçerken, Bakanlığın bir an önce bölgede yapmayı planladığı yeni uygulamanın detaylarını kamuoyu ile paylaşması bekleniyor.

BAŞKAN ÖZTÜRK; “FİKİRTEPE’YE YENİ PLAN FACİA OLUR”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Fikirtepe’yi riskli alan ilan ederek bütün proje ve işlemleri durdurmasıyla Fikirtepelilerin tekrar bir belirsizliğe sürüklendiğini kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Bakan Erdoğan Bayraktar’dan en kısa zamanda Fikirtepe'de nasıl bir uygulama yapılacağını açıklamasını istedi. Öztürk, Fikirtepe'de yeni sıfırdan başlayacak bir imar planı hazırlanmasının ise “facia” olacağını kaydetti. Öztürk şunları söyledi: “Zaten uzun zamandır burada bir çözümsüzlük vardı. Fikirtepe'de bizim de desteğimizle hazırlanan özel plan ile verilen 4,14 emsal imar hakları Fikirtepelileri memnun etmişti ancak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi plan ile verilen emsal artışları başta olmak üzere bir çok hakkı geri alarak, yaklaşık 2,5 senedir burada bir çözümsüzlük ortamı yaratmıştı. Fikirtepeliler, bir araya gelerek firmalarla anlaşmalar imzalamış, hatta binasını boşaltıp yıkarak, biran önce projelerin tamamlanmasını istiyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığın son uygulamasıyla yine başa dönüldü. Fikirtepeli merak içinde. Bakanlığın bir hafta içinde nasıl bir yöntem uygulayacağını ve neden bu kararı aldığını açıklaması gerekir. Bu karar eğer, Fikirtepe'de eski planın iptal edilerek, yeniden sıfırdan bir plan hazırlanma kararı olursa bu tam anlamıyla bir facia olur. Çünkü bir çok Fikirtepeli müteahhitlerle anlaştı, müteahhitler yıkımlara ve inşaatlara başladı, az da olsa yol alındı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olaya, 'Burayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi beceremedi, çözümsüzlük var, biz hızlandırmak için insanların mağduriyetini önlemek için olaya el atıyoruz ve çözüm üreteceğiz' diyorsa biz bunu destekliyoruz. Fikirtepelilere verilen imar hakları geri alınmadan, sürecin önünü tıkayan sorunlar çözülmeli, projeler tasdik edilmeli. Binaların yapılmasında 3/2 kuralı geçerli olmalı.

ARŞİV