Fikirtepe'de yürüyüş bilmecesi

Fikirtepeli 3 dernek, yapılması planlanan eylem konusunda anlaşmazlığa düştü

30 Ocak 2015 - 10:58
Gökçe UYGUN
Kentsel dönüşüm sancılarını yaşayan Fikirtepe halkı, şimdi de derneklerin kıskacı altında. Bölgede, Fikirtepe Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahalleleri Derneği (FİDEM), Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği ve Fikirtepe Derneği olmak üzere tam 3 farkı dernek bulunuyor. Görüş ve düşünceleri birbirinden farklı olan bu dernekler, Fikirtepe’de yapılması planlanan yürüyüş konuşunda anlaşamıyor. FİDEM, bölgedeki 21 inşaat firmasıyla anlaşan hak sahiplerinden oluşan ada temsilcilerinin katılacağı bir yürüyüş organize etti. Bazı Fikirtepelilerin, 1 Şubat 2015 Pazar günü saat 13:00'de Sabit Pazar'dan başlayarak Mandıra Caddesi boyunca yürüyerek, Murat Sineması Meydanı'nda basın açıklaması yapması planlanıyor.


2 DERNEK İSTEMİYOR
Ancak, bölgedeki diğer 2 dernek bu yürüyüşe karşı çıkıyor. İlk itiraz Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği’nden geldi. Dernek Başkanı Yasin Bektaş, “Konuyla ilgili bir toplantı düzenledik. Dernek üyelerimiz ve toplantıya katılan diğer Fikirtepeli vatandaşlar, Fikirtepe yürüyüşünü düzenleyen FİDEM’i ‘yürüyüş içeriğindeki tek taraflılık’ ve ‘toplumu kutuplaştırıcı söylem ve toplumu ayrıştıran hedefleri’ olduğunu düşünüyor. Yürüyüş, toplumun birlikteliğini dinamitlemekle birlikte, yeni mağdurların oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle biz bu yürüyüşe katılmayacağız” dedi.
Öte yandan Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği, yürüyüşe alternatif olarak bir toplantı düzenliyor. Fikirtepe Toplantıları dizisi kapsamında “Hukuki - Mimari Bilgilendirme ve Toplumsal İstişare Toplantısı” başlığı taşıyan toplantı, 3 Şubat Salı akşamı saat 19:00’da Merdivenköy’deki Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde herkese açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.


‘SAĞDUYU’ ÇAĞRISI
Sabır Karakoçoğlu ve Alaattin Demirel tarafından kurulan Fikirtepe Derneği de bir açıklama yaparak yürüyüşe katılmayacağını açıkladı. Yapılan açıklamada, “Fikirtepe kentsel dönüşümde haklarını savunarak mücadele eden hak sahipleri üzerinde bir bakıma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle kamulaştırma baskısı oluşturulması için düzenlenen yürüyüşü, çözümün bir parçası olarak görmüyoruz. Bu nedenledir ki; yürüyüşü organize eden gruplara ve yürüyüşe katılacak olan yurttaşlara Fikirtepe Derneği olarak en önemli çağrımız sağduyudur” denildi.

ARŞİV