Fikirtepe'ye kış geldi

Yaklaşık dört yıldır Fikirtepe ve çevresinde süren kentsel dönüşüm yavaş ilerliyor.

28 Kasım 2014 - 10:15
Mustafa SÜRMELİ

Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı açıklandığında yıl 2011’i gösteriyordu. Fikirtepelileri sevindirip, umutlandıran planın örnek olacağı da sıkça vurgulanıyordu. Ancak Fikirtepe’de işler hiç de beklendiği gibi yolunda gitmedi. 2015 yılına yaklaştığımız son aylarda, kentsel dönüşüm bölgesinde inşaat ruhsatı alan imar adalarının sayısının, bir elin parmaklarını geçmediği gözleniyor. 

Binlerce insanı ilgilendiren kentsel dönüşümdeki sıkıntılar, gelinen aşamada en çok Fikirtepeli’yi mağdur etti. Yüzlerce aile Fikirtepe’de dededen, babadan kalma evlerini terk ederek farklı muhitlerde kiraya çıktı. Sosyo-ekonomik açıdan önemli bir değişimin yaşandığı mahallede, daha binlerce aile umutla kentsel dönüşümün tamamlanmasını bekliyor.

MAHALLEYİ KIŞ SOĞUĞU VURDU
Kentsel dönüşüm sürecinin yaşandığı Fikirtepe’de kış kendini, soğuk ve yağmuruyla hissettirmeye başladı. Yaklaşan kış ve başlayan soğuk havalar Fikirtepelileri düşündüren başka bir konu. Mahallede; yıkılmış binalar, boş sokaklar, kimi yerlerde yürünmesi imkânsız, çamurlu yollar hâkim. Puslu ve yağışlı bir kış havasında evlere çekilmiş yaşamın hâkim olduğunu, bacalardan yükselen dumanlardan anlamak mümkün. Sabah okula giden çocuklar, işine yetişmeye çalışan insanlar ıslak ve çamurlu yollarda yürümenin zorluğunu yaşıyorlar.
Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim, Merdivenköy’ün bir kısmı, Çömlekçi Çukuru’nu kapsayan plan kapsamında 61imar adası bulunuyor. Henüz 14 imar adasında imzaların yüzde yüz bittiğini açıklayan Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yasin Bektaş  Fikirtepe’nin bir laboratuara döndüğünü, sürecin bir an önce hızlanması gerektiğini belirterek, halkın uzayan süreçten çok zarar gördüğünü ifade etti.
“EKONOMİK OLARAK ÇÖKTÜK”
Dumlupınar Mahalle Muhtarı Ahmet Gediz ise “Ekonomik olarak çöktük. Gerçekten fakir duruma düştük. Ekonomik hayat standardımız düştü. 2011 yılındaki hayat standardımızı arıyoruz” dedi.
Ahmet Gediz “Dumlupınar Mahallesi 18 adadan oluşuyor. Bunların 6 tanesinde imzalar tamamen bitti. 3 adada inşaat çalışması var. Ruhsatlar biraz geç alınıyor. Nedenini bilemiyorum. Mahalle olarak 2011 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin planları açıklamasıyla Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim, Merdivenköy, Eğitim Mahalleleri dönüşüm alanına alındı.''diye konuştu.

“EV SAHİPLERİ MAĞDUR OLDU”
Ahmet Gediz, ''Kendimizi deneme tahtası olarak görüyoruz. Bizi o hale getirdiler. Fakat gerçekten mahalleliler olarak çok çektik.Çoğu evler boşaldı.Mahallede 35 bin nüfus, 17 bin seçmen vardı. Şimdi 11 bin seçmene düştü. İnsanlar taşındı. Ev sahipleri mağdur oldu. Cadde üzerindeki çoğu dükkân kapandı. 5-6 bin liraya Mandıra Caddesi’nde boş dükkân bulamıyordunuz. Şu anda dükkânların çoğu boşaldı. Depo olarak kullanılıyor. Sokaklarda yürüyemiyoruz. Güvenlik sorunları var.Kira ödeyemeyen müteahhitler var. Taşınan insanlar mağdur duruma düştü. Büyükşehir Belediyesinde daha önce alt yapısı hazırlanmadan oldubittiye gelerek yapılan bir plan galiba. Çünkü bir plan 4-5 defa askıya çıkmaz. 4 emsal verilen yerde bence belediye daha dikkatli davranmalıydı. Alt yapısını daha iyi sağlam bir şekilde yapmalıydı. Çünkü deprem denilen bir gerçek var. Buranın hemen dönüşmesi gerekiyor. Örnek sözleşme yapılması gerekirdi. Bize ne ilçe ne de Büyükşehir belediyesi yardım etti. Bundan dolayı mağdur olduk. Fikirtepe’den çok büyük dersler çıkarılabilir. Üniversiteler burada mutlaka çalışmalı. Artık 4 seneye yaklaştı. Fikirtepe’de yoksulluk var. İnsanlar yerlerini 5, 10, 20, 30 metre satmaya başladılar. Böyle devam ederse çoğu insanın elinden tapu gidecek. İnşaatların bir an önce başlaması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

DÖNÜŞÜMDE ALTYAPI EKSİKLİĞİ
Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yasin Bektaş “Doğma büyüme Fikirtepeliyim. Dönüşüm süreci başlamadan önce esnaftım. Evim ve işyerim vardı. İyi bir düzenim vardı. Mahalledeki diğer esnaflar gibi işler durunca dükkânımı kapattım. Kiralar mahallede 3’te bir oranında düştü. Kirada evi olanlar kira gelirlerini kaybetti. Fikirtepeliler ciddi manada mağdur durumda. 2011 başında Fikirtepe Kentsel Dönüşüm süreci başlamasıyla herkes sevinmişti. Hemen hemen dördüncü yıla giriyoruz. Umutla bekliyoruz ama… Geçen sürede şu ana kadar 4 adaya inşaat ruhsatı verildi. Dönüşümden ziyade dönüşümsüzlük süreci gibi bir şey. Ciddi manada problemler var. 61 imar adasında 14 adada imzalar yüzde yüz bitti. Çoğunluğu 2-3 yıl önceden imzası biten adalar. Projesi ruhsat bekleyen bizim bildiğimiz 3 tane firma var. Sürecin hızlanması gerekiyor. Kamulaştırma başvurusunda bulunan çok sayıda firma var. Vatandaşlara tebligat ulaştığı duyumunu aldık. 4 yıllık süreçte yanlışlar çok yapıldı. İş yapma yeterliliği olan ve olmayan firmalar olgusu ciddi manada Fikirtepe’de pekişmiş durumda. Bunu gözlemliyoruz. Kentsel dönüşüm konusundaki alt yapı eksikliği en bariz örnek. Hazırlıksız bir şekilde bu önerinin sunulduğu anlaşılmakta. Keşke bunun alt yapısı oluşturulsaydı. 4 yıl içinde bunlar oluşturulmaya çalışıldı. Yeterli oldu mu? Değil. Hala eksikler var.Sıkıntıları iletmek adına üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz.Ne kadar dikkate alınıyor onu bilemiyoruz.Fikirtepeliler olarak bizim de hatalarımız var. Sözleşme aşamasında firmalar denetlenmeli. Ruhsatlar veriliyor ama çok ağır bir çalışma var. Fikirtepe çok gündeme geldiği için burada ince eleyip sık dokunuyor. Gözlemimiz budur. Son alınan ruhsat zaten bunun bir örneğidir. 2 yıl önce başladığını düşünürsek devamlı da yönetmelik ve yönetenlerin değiştiğini dikkate alırsak sistemin hala oturmadığını görüyoruz. Ondan kaynaklanan bir gecikme var. Fikirtepe bir laboratuar oldu.”

''FİKİRTEPE ÇÖZÜME KAVUŞMALI”
Fikirtepe Mahalle Muhtarı Halil Erdoğan dönüşüm öncesi mahallede 30 bin nüfus olduğunu hatırlatarak şunları söyledi. Taşınanlar oldu nüfus azaldı. Burada kiralar çok düştü. Fikirtepe’de kahvehanelerde iki masadan birinde konu Fikirtepe’deki dönüşüm. Fikirtepe Mahallesi’nde 19 imar adası bulunuyor. Fikirtepe en fazla imar adasının bulunduğu yer. İmzası biten ada sayısı ise 5 tane. İki adada inşaat faaliyet başladı. İki adada başlamayı bekliyor. Geri kalan adaların çoğunda imzalar yüzde 70-80 oranında bitti. Keşke acil kamulaştırma gelmeden zamanında imzalar atılsaydı. Türkiye’de verilmemiş emsalde imar verildi. Bir an önce imzalar bitmeliydi. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri bir araya gelip Fikirtepe’yi çözüme kavuşturmalılar. Herkes taşın altına elini sokup Fikirtepe halkının mağduriyetini gidermek için fedakarlık yapmalı. Acil kamulaştırmanın geldiği adalarda imzalar bitti.
 
“Fikirtepe düğüm oldu”  
Fİkİrtepe kentsel dönüşüm projesi ile ilgili görüşlerini aldığımız Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu aradan geçen dört yıla rağmen Fikirtepe’de olumlu bir gelişme yaşanmadığını hatırlatarak şunları söyledi: “Fikirtepe’de 100 bine yakın insan yaşayacak. Bu insanlara Kadıköy Belediyesi hizmet verecek ama şu anda bize hiçbir şey sorulmuyor. Bu çok yanlış. Bunun dışında süreç çok yavaş ilerliyor. Ruhsatlar bekliyor. Biz belediye olarak insanların mağduriyetleri daha fazla uzamasın diye de hiçbir şeye itiraz etmedik. Ama buna rağmen sorun çözülmüyor. İnsanlar bir kışı daha bu şartlarda geçirecekler. Bu sorun nereye kadar devam edecek?  Bir diğer soruda bu sorun yerinde çözülebilecekken neden Ankara’ya gitti. Yerelde yaşanan bir sorunu Ankara ne kadar anlayabilir, ne kadar vakıf olabilir? Yerel yönetimlerin bütün dünyada güçlendiği bir dönemde merkezi hükümet tüm yetkileri elinde toplayarak 50-60 yıl önceki yönetim şekline dönmüştür.  Fikirtepe şu anda İBB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında düğüm olan bir mesele haline geldi. Ve olan burada yaşayan insanlara oluyor.”
Belediyenin sadece ruhsat veren konumda olmaması gerektiğinin altını çizen Nuhoğlu, bölgenin imar planları yapılırken sürece dâhil edilmeleri gerektiğini sürece dâhil olmak için defalarca girişimde bulunduklarını belirterek, “Fikirtepe’de yaşanan mağduriyetin bir an önce giderilmesi gerekiyor” dedi.
 
Fikirtepe’de yaşamak...
 Zeynep Uluocak (85) Fikirtepe’de yakınları ve komşularının desteğiyle yine bir akrabasının kendisine tahsis ettiği tek göz odada tek başına yaşıyor. Mahalleli ve Muhtar Ahmet Gediz, ihtiyacı olduğunda Zeynep ninenin yanında olmaya gayret ediyorlar. İlerleyen yaşının da vermiş olduğu sıkıntılar ve hastalıklardan dert yanan Zeynep nine, yaklaşık 40 yıldır Fikirtepe’de yaşıyor. Soğukların başlaması ve yürümekte zorluk çektiği için dışarı bile çıkamadığını söyleyen Zeynep nine, “Fikirtepe yıkılırsa nereye giderim” dedi.
 
 

ARŞİV