Fikirtepe'de planlar iptal edildi

Eğitim, Fikirtepe, Dumlupınar ve Merdivenköy mahallelerinin ikinci etabına ilişkin 2021 yılında onaylanan imar planları İstanbul 13. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yeni imar planı hazırlayarak askıya çıkardı

01 Haziran 2023 - 10:23

Uzun yıllardır kentsel dönüşüm çalışmaları ve mağduriyetiyle gündemden olan Fikirtepe, 2005 yılında “Özel Proje Alanı” olarak belirlendi. 2007'de “Kentsel Dönüşüm Alanı” ilan edilen bölgenin uygulama imar planları 2011 yılında onaylandı. Fikirtepe, Bakanlar Kurulu'nun 2013 tarihli kararıyla da “Riskli Alan” ilan edildi. 2014 yılında mahalle için acele kamulaştırma kararı çıkarılırken, 2019’da İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından alınan kararla imar planları iptal edildi. Plansız kalan Fikirtepe için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı devreye girdi. Bakan Murat Kurum, 2020 yılının sonunda yaptığı toplantıda Fikirtepe’de yarım kalan ve hiç başlamayan kentsel dönüşüm projelerini bakanlığın üstlendiğini açıklandı. Bakanlık, Fikirtepe bölgesi için 2021 yılında çalışmalara başladı ve 2023 yılı içerisinde de konutların teslim edileceği açıklanmıştı.

MAHKEME İPTAL ETTİ

Ancak uzun yıllardır mağduriyetler, davalar ve plan iptalleri ile anılan Fikirtepe’de yeniden Kadıköylülerin ve İstanbulluların gündemine taşındı. 357 bin metrekarelik alanı kapsayan ve rezerv yapı alanı sınırları içinde kalan Kadıköy'ün Eğitim, Fikirtepe, Dumlupınar ve Merdivenköy mahallelerinin ikinci etabına ilişkin 2021 yılında onaylanan imar planları İstanbul 13. İdare Mahkemesi tarafından 28 Eylül 2022 tarihinde iptal edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yeni imar planı hazırlayarak itirazlar için 26 Mayıs 2023'te askıya çıkardı.

İmar planında yer alan okul, park, yol gibi alanlarda kalan kısımlarını bedelsiz kamuya terk etmek zorunda kaldıklarını ifade eden davacılar, yeni imar plan notlarında ise terk ettikleri alanlara artık inşaat yapılabilmesinin mümkün hale geldiği, kamuya terk ettikleri alanların ise kamu yararından çok şahısların yararına hizmet ettiği gerekçesiyle planların iptal edilmesini istedi. Mahkeme, uyuşmazlığa konu alanın 2013’teki Bakanlar Kurulu kararının kesinleşmiş yargı kararıyla hukuka aykırı bulunarak iptal edildiğini hatırlatarak, 25.02.2021 tarihinde onaylanan uygulama imar planının hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ve dava konusu imar planlarında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna vardı.

PLANDA NELER VAR?

Fikirtepe 2. Etap için hazırlanan açıklama raporunda donatı alanlarının üzerindeki belirsizliklerin ve uyuşmazlıkların giderildiği belirtilerek, “Planlama alanının kent bütünü ve ilişkisinin yeniden kurgulanması ve iyileştirilmesini sağlamak ve  bu alanda sosyal ve fiziksel açıdan sağlıklı mekanlar yaratarak bölgenin ihtiyaçlarının karşılandığı bir planlama anlayışı benimsendi” denildi

Plana göre 17,42 hektar alanı kapsayan bölgede 10 bin 452 kişinin yaşaması öngörüldü. Konut+ticaret alanı olarak belirlenen arazinin yüzde 49’u konut ve ticaret+konut alanı ve yüzde 51’inde ise donatı alanı olarak planlandı. Buna göre toplam alanın yüzde 13,82’si park, yüzde 1,15’i sosyal tesis, yüzde 48,71’i konut ve ticaret, yüzde 0,59’u eğitim, yüzde 1,45’i sağlık, yüzde 2,11’i ise ibadet alanı olarak planlandı.


ARŞİV