Uzun yıllardır kentsel dönüşüm çalışmaları ve mağduriyeti ile gündemden düşmeyen Fikirtepe, 2005 yılında “Özel Proje alanı” olarak belirlendi. 2007'de “Kentsel Dönüşüm Alanı” ilan edilen bölgenin uygulama imar planları 2011 yılında onaylandı. Fikirtepe, Bakanlar Kurulu'nun 2013 tarihli kararıyla “Riskli Alan” ilan edildi. 2014 yılında mahalle için acele kamulaştırma kararı çıkarılırken, 2019’da İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından alınan kararla imar planları iptal edildi.
Plansız ve çözümsüz kalan Fikirtepe için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi. Bakan Murat Kurum, 2020 yılının sonunda yaptığı toplantıda Fikirtepe’de yarım kalan ve hiç başlamayan kentsel dönüşüm projelerini bakanlığın üstlendiğini söyledi. Bakan Kurum, “Terk edilmiş, inşaatı yapılmayan, temeli atılmış ama devam etmeyen projeleri biz başlatacağız. 60 bin vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren Yeni Fikirtepe Projesi'nin yatırım değeri yaklaşık 5 milyar lira olacak. 1,5 milyon metrekare inşaat alanını kapsayan projeyi, inşallah hızlı şekilde başlayıp etaplar halinde vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Proje bilgilendirme ofisimiz yedi gün hizmet verecek. Yine bu süreçte kira yardımlarını Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz verecek” dedi.
YENİ PLAN AÇIKLANMIŞTI
Yeni Fikirtepe Projesi çalışmaları kapsamında toplam büyüklüğü 1 milyon 340 bin metrekarelik Fikirtepe riskli alanı üç etaba ayrıldı. Bakanlık, geçtiğimiz mart ayında “Fikirtepe Riskli Alanı ve Çevresi”nin Birinci Etabı için hazırlanan yeni imar planını askıya çıkarmıştı. Yeni imar planına göre, 828 bin 777 metrekarelik alanda her ada için ayrı ayrı belirlenen emsale göre toplam yaklaşık 2 milyon 313 bin metrekare inşaat yapılması öngörüldü. Alanın yüzde 49'u ticaret, ticaret+konut, yüzde 51'i ise donatı alanı olarak ayrılırken, bölgede ikamet edecek yaklaşık nüfus 32 bin 387 kişi olarak hesaplandı.
İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ ETAPLAR DA HAZIR
Fikirtepe’nin birinci etap imar planlarının ardından ikinci ve üçüncü etapların planları da hazırlandı. 356 bin 536 metrekarelik ikinci etap için hazırlanan planlarda; alanın yüzde 49’u konut ve ticaret alanı, yüzde 51’i ise donatı alanı olarak ayrıldı. Bu durumda toplam 174 bin 429 metrekare konut ve ticaret alanı olarak planlandı. 182 bin 106 metrekare de donatı alanına ayrılarak okul, hastane, cami, park yol ve otopark olarak planlandı. Konut ve ticaret alanlarında emsal 2 oldu. Ticaret ve konut alanlarında AVM, otel ve rezidanslar yer alabilecek. Planlara göre yapı yüksekliği en çok 80 metre olacak. Öngörülen nüfus ise 19 bin 899 kişi.
Daha az bir alana sahip olan Fikirtepe üçüncü etabı toplam 178 bin metrekare riskli alanı kapsıyor. Üçüncü etapta donatı alanlarına daha fazla yer verildi. Buna göre söz konusu alan yüzde 35'i ticaret ve konut, yüzde 65'i donatı alanı olarak planlandı. Konut ve ticaret için 61 bin 795 metrekare ayrıldı. Diğer alanlar da meydan, cami, okul, idari tesis hastane, park ve yol olarak planlandı. Konut ve ticaret alanlarında emsal 2 oldu, inşaatların yüksekliği 80 metre olarak belirlendi. Üçüncü etap için hazırlanan planlarda nüfusun da 5 bin 961 kişi olması öngörüldü.
TAPULAR HAZİNEYE DEVREDİLDİ
Fikirtepe’nin yeni imar planları açıklanırken, birinci etapta mülkü bulunan hak sahiplerinin arsalarının hazineye devredildiği öğrenildi. Arsa sahiplerinin telefonlarına gelen mesajda ''Adınıza kayıtlı taşınmaz üzerinde Kadıköy Tapu Müdürlüğü'nde *25556 sıra no ile 6306 Sayılı Kanunun 6/A Maddesi Uyarınca Hazineye Devir işlemi yapılmaktadır'' denildi.
E-devlet üzerinden sorgulama yapan bazı vatandaşlar da devir işleminin gerçekleştirildiğini doğruladı. Devir işlemi, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 6/A maddesine dayanıyor. 2019 yılında yapılan değişiklikle beraber, özel mülkiyete ait bütün taşınmazlar, bakanlığın talebine istinaden hazine adına tescil edilebiliyor. Yapılacak yeni yapılar için inşaat ruhsatı hazine adına düzenlenebiliyor ve hak sahiplerine haklarına karşılık gelecek bağımsız bölümlerin devri yapılıncaya kadar, kat irtifakı ile kat mülkiyeti hazine adına gerçekleştiriliyor.