Fikirtepe'de süreç yine mi uzuyor?

Uzun yıllardır kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiği ancak sorunların çözülemediği Fikirtepe’de son durum ne? “Yeni Fikirtepe” projesi ne zaman tamamlanacak? Fikirtepelilerin talepleri neler? Yenifikir-Der Başkanı Engin Akgüzel ile konuştuk. İnşaat alanının yüzde 60’ında çalışma yürütüldüğünü kaydeden Akgüzel’ “Bakanlığın 2024 başlarında teslim edileceğini beyan ettiği projelerin tesliminin şimdi ise 2025 yılını bulabileceği söyleniyor” dedi

28 Eylül 2023 - 14:01

Kentsel dönüşüm çalışmalarının 12 yıl önce başladığı ancak bitirilemediği Fikirtepe’de vatandaşların mağduriyeti devam ediyor. 2005 yılında “Özel Proje Alanı” olarak belirlenen Fikirtepe 2007'de “Kentsel Dönüşüm Alanı”, Bakanlar Kurulu'nun 2013 tarihli kararıyla da “Riskli Alan” ilan edildi. 2014 yılında mahalle için acele kamulaştırma kararı çıkarılırken, 2019’da İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından alınan kararla imar planları iptal edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni planlar hazırlayarak Fikirtepe’de yarım kalan ve hiç başlamayan kentsel dönüşüm projelerini bakanlığın üstlendiğini açıkladı. Projenin 2023 yılında bitirileceği ve konutların da teslim edileceği duyurulmuştu.

PROJE NE DURUMDA?

5 milyarlık yatırımın yapıldığı ve toplam 12 bin 59  bağımsız yapının inşa edileceği ifade edilen “Yeni Fikirtepe” projesi şu an ne aşamada? İnşaatların 2023 yılı sonuna kadar tamamlanması mümkün mü? Fikirtepeliler hangi sorunlarla karşı karşıya?

Yeni Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Gelişim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Engin Akgüzel ile konuştuk. Birinci etapta yer alan inşaatların belirli bir seviyeye geldiğini ancak ikinci ve üçüncü etaplarda beklenen çalışmaların yapılmadığını ifade eden Akgüzel, “İkinci etap için imar planı askıya çıktı fakat askıya çıkan plan içeriğinde bakanlığın çalışmaları üstleneceğine dair bir izlenim edinmedik. Üçüncü etap ile ilgili bir plan hazırlığı ise henüz yok. Bakanlığın devralmadığı ve müteahhitler tarafından yapımına devam edileceği beyan edilen projelerin bir kısmı ise çok yavaş ilerliyor. Bir kısmında ise hiçbir inşaat faaliyeti görülmüyor.” dedi.

“BAKANLIK YAZILI SÖZLEŞMEDEN KAÇINDI”

İnşaatlar tamamlanmadığı için çok sayıda ailenin mağdur olduğunu dile getiren Akgüzel, “Toprak sahipleri her hafta eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışıyor. Bakanlık ise tüm isteklerimize rağmen bizimle yazılı bir sözleşme yapmaktan kaçındı. Söz verilmesine karşılık hala bir sözleşme veya muvafakatname yok. Şu ana kadar taleplerimizden sadece ‘devlet inşaatları devralsın ve yapsın’ bölümünün kabul edildiğini söyleyebiliriz. Mevcut durumda evleri devlet eliyle Emlak Konut tarafından yapılan vatandaşlar yıllar geçmesine rağmen hala ne alacağını, nereden alacağını ve hangi şartlarla alacağını bilmiyor. Bakanlık 1. Etap projeleri daha inşaat halindeyken satışlara başladı. ‘Toprağın asıl sahibi vatandaşlar’ ne alacağını bilmezken, bakanlık hangi bloklardan hangi şartlarla satış  yapıyor bilmiyoruz. Vatandaşa yapılacak teslimler hangi şartlarda yapılacak? Hakkaniyet içerisinde mi olacak? Bunları bilmiyoruz.” diye konuştu.

  10 BİNLİK KİRAYA 3 BİN 500 LİRALIK DESTEK

Bakanlıkla iletişim kuramadıklarını ve sorularına yanıt alamadıklarını söyleyen Akgüzel, kira desteğinin de yetersiz kaldığını vurguladı. Şu an 3 bin 500 TL kira desteği aldıklarını ifade eden Akgüzel, şunları söyledi: “Seçimlerden önce söz verilerek açıklanan 5 bin 250 liralık kira desteği güncellenerek 8 bin TL olarak ödenmeli. Hemen hemen herkes kira ödemelerinde sıkıntı yaşıyor. Benim kiram 2 bin 800 TL’den 10 bin TL’ye çıktı. Anneme tuttuğum ev 2 bin 600 TL’ den 15 bin TL'ye çıkarılmak istendi ve mahkemelik olduk. Projelerden daire alan ama evlerini alamayanlar mahkeme kapılarında geziyor.”

“BOŞ KONUTLAR KULLANILMALI”

İnşaat alanının yüzde 60’ında çalışma yürütüldüğünü kaydeden Akgüzel’ “Bakanlığın 2024 başlarında teslim edileceğini beyan ettiği projelerin tesliminin şimdi ise 2025 yılını bulabileceği söyleniyor. Her gün deprem tehlikesinden bahsediliyor. İkinci ve üçüncü etaptaki evler boşaltılmalı ve insanlar bakanlığın stok evlerine yerleştirilmeli. Biten projelerde ikamet eden insanlar toz toprak içerisinde yaşamaya çalışıyor. Ancak 4 yıl geçmesine rağmen hala bölgede daha bir çocuk parkı ve yeşil alan yapılmış değil. Bakanlık mevcutta bulunan yeşil alanlara bile inşaatlar yapıyor.” dedi.

Akgüzel ayrıca, inşaat çalışmaları nedeniyle birçok kişinin sağlık, yol güvenliği, hava ve gürültü kirliliği sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu da ekledi.


ARŞİV