Fikirtepe’de yeni “çözüm” TOKİ mi?

Fikirtepeli Avukat Hürriyet Azak, projelerin yarım kaldığı, 1 yıldır kiraların ödenmediği Fikirtepe’de TOKİ’nin devreye girebileceğini söylüyor

07 Kasım 2018 - 10:33

Yedi yıl önce Fikirtepe’de büyük umutlarla başlatılan kentsel dönüşüm projeleri yarım kaldı ve binlerce ailenin evsiz kalmasına neden oldu. Bölgede şu ana kadar 6 projede  tapular henüz verilmese de yer yer oturum başladı. 16 proje durdu, 38  proje ise hiç başlamadı. Vatandaşlar kiraların ödenmediğini ve firma sahiplerine ulaşamadıklarını belirtiyorlar. Fikirtepelilerin bir başka şikayeti ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden cevap alamamak.

İBB DEVREYE Mİ GİRİYOR?

Temmuz ayında çıkarılan  ilave yasa ile  Fikirtepe’nin TOKİ’ye devredildiği söyleniyor. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlut Uysal, “Vatandaşı bir yerden başka bir yere götürdüğümüz zaman bundan memnun olmuyor. 2018’de bütçemizden 1 milyar lira ayırdık. 100 metrekare dairesi varsa 80 metrekare daire vereceğiz.” demişti.İBB’nin iştiraki KİPTAŞ ile gerçekleştireceği modelde alınacak yüzde 20’lik kesimler ile yapıların maliyetinin yüzde 70’e yakının karşılanacağı ifade ediliyor. Geri kalan yüzde 30’luk maliyetin ise İBB bütçesinden ayrılan 1 milyar liralık kaynak üzerinden sağlanması hedefleniyor. Fikirtepe’de yaşanan sorunların çözümü için şu ana kadar onlarca proje ortaya atıldı ve düzenlemeler yapıldı. Ancak  girişimlerin neredeyse büyük çoğunluğu sorunları ortadan kaldıramadı. Fikirtepeliler ise şimdiye kadar hem firma sahiplerine hem de bakanlığa yüzlerce dava açtı.

“DAİRELER SATILMIYOR”

Fikirtepeli Avukat Hürriyet Azak, mülkiyet sahiplerine ödenmesi gereken ve sözleşmelerle taahhüt edilen kiraların son 1 yıldır ödenmediğini söylüyor. Fikirtepe’deki projelerin neredeyse tamamının durma noktasına geldiğini ifade eden Azak, “Daireler hiç satılmıyor, satılmadığı için de inşaatlar yapılamıyor. Müteahhitler, daire fiyatlarını yüksek tutuyorlar, aidatlar yüksekolunca kimse almaya yanaşmıyor.” dedi.

Yarım kalan ve projeye başlamayan firma sahiplerine de dava açtıklarını söyleyen Azak, “İflas eden ve kaçan firmalar bakımından ise durum daha da vahim. Müteahhitlerin borçları arsaların üzerine hacizler uygulanarak tahsil edilmeye çalışılıyor. Şu aşamada piyasa koşulları ve faizlerin yüksek olmasından dolayı inşaat işlerine yanaşan yok. Dışarda kalan insanları ağır sorumluluklar bekliyor. Ya aralarında para toplayıp inşaatı yaptıracaklar ya da mülkleri ellerinden alınacak.” değerlendirmesini yaptı.

“TOKİ GİREBİLİR”

“Önümüzdeki dönemde Fikirtepe’ye TOKİ’nin girmesini muhtemel görüyorum” diyen Azak, “Çünkü ehil olmayan ve müteahhitlikle ilgisi olmayan kişiler, müteahhitliğe girişince işler iyice çıkılmaz duruma dönüştü. TOKİ’nin en baştan bu işe girişmesi gerektiğini düşünüyordum. Ancak TOKİ’yi sokmadıkları gibi işi bilmeyen müteahhitlere çok para kazandırdılar.” dedi.

Fikirtepe’de dairelerini alıp yerleşenlerden 600 TL aidat alındığını söyleyen Azak, şöyle konuştu: “Bakanlık, imar emsalini, 2.80’e veya daha da aşağıya çekme yönünde çalışmalar sürdürüyor. Sözün özü, Fikirtepe  çöküntü alanına dönüştü, gerek Fikirtepeli gerekse de Kadıköylü zarara uğramış durumda. Acilen çöküntü alanından çıkarılmasını, evlerini bireysel olarak yenilemek isteyenlere imar hakkı tanınmasını ve Fikirtepe’nin imar barışından  faydalandırılmasını  talep ediyoruz.”


ARŞİV