Fikirtepe’de yetki karmaşası sürüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fikirtepe ve çevresi Uygulama İmar Planı ve Tadilatları notlarında değişiklik yaptı. Bakanlığın yaptığı değişiklikle ruhsat verme yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne devredildi

19 Ocak 2017 - 11:04

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Fikirtepe ve çevresine ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarındaki değişiklikler onaylandı.  Söz konusu plan, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8/b maddesi gereğince 30.12.2016-28.01.2017 tarihleri arasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilan panosu ile internet sitesinde askıya çıkarıldı.

“İBB DEVREDEN ÇIKARILDI”

İki yıl önce hazırlanan İmar Planı’nda Fikirtepe bölgesinde mimari proje onayı ve diğer uygulamaya ilişkin işlemler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nda, ruhsat işlemleri ise İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yetkisinde iken, 28.12.2016 onanlı plan ile uygulamaya ilişkin yetki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne devredildi. Onaylanacak ‘mimari avan projeler’ ise ‘mimari ruhsat proje’ olarak değiştirildi. Ayrıca 27.maddede yer alan Planda Konut, Ticaret ve Ticaret - Konut olarak belirlenen alanlarda net parsel alanına ilişkin metrekare kademelenmesine ilişkin plan notlarına; “Yapı adası oluşturan parsel şartı; planda konut, ticaret+ konut, ticaret alanları ile donatı konumlarından bir veya birkaçının bulanabildiği yapı adalarında donatı alanı kullanım kararı getirilen alanlar dışında kalan parsellerin tevhid edilmesi ile uygulanır. Yapı adası oluşturan parsellerde en az metrekare büyüklüğü ve metrekare kademelenmesi şartı aranmaz.” notu eklendi.

“YOĞUNLUK ARTACAK”

Peki, bu karar Kadıköy’ü ve ilçedeki kentsel dönüşüm sürecini nasıl etkileyecek? Mimarlar Odası Kadıköy Şube Başkanı Saltuk Yüceer ve Fikirtepe Derneği Başkanı Sabır Karakoçoğlu ile konuştuk.

“Bazı gazete başlıkları ‘Bakanlık Fikirtepe’de sahaya indi’ diyor. Durumu bundan daha güzel anlatacak bir başlık bulunamazdı diye düşünüyorum” diyen Yüceer, özellikle Fikirtepe’deki dönüşüm bittiğinde Kadıköy’ün nüfusunun 800 bini bulacağını ifade ediyor.

Şu ana kadar Fikirtepe’de inşaatı bitmiş dairelerin olduğunu ancak bakanlık ve İBB’nin yapması gereken alt yapı çalışmalarının başlamamasından kaynaklı Fikirtepe’de yaşamanın mümkün olmadığını söyleyen Yüceer, askıdaki planın, plan notlarında; “tüm yol ve altyapı bedelleri mülkiyet sahipleri veya yatırımcı/müteahhit firma tarafından karşılanacaktır” notunun, mülkiyet sahipleri ve müteahhitler arasında yeni bir sürtüşmeye yol açabileceğini de ifade etti.Yüceer, bölgenin yarattığı tüm olumsuz sonuçlara katlanan Kadıköylü ve Kadıköy Belediyesi’nin de sürecin dışında bırakıldığını ekledi.

“BÖLGE HALKI DÂHİL EDİLMİYOR”

Bakanlığın askıya çıkardığı son planın Fikirtepe için alınan 7. plan kararı olduğunu söyleyen Karakoçoğlu, “Biz planlara karşı değiliz. Yeni çıkan planlarda yine kolektif bir çalışma yapılmadı ve bölge halkı yok sayıldı” diye konuştu.

Fikirtepe Derneği ve meslek odalarının plan notlarına itiraz edeceğini ifade eden Karakoçoğlu, “ Fikirtepe’nin alt yapısı yapılmadı. Master planı da yok. Odaların ve bölge halkının açtığı davalar sürüyor. Ama bilirkişi raporları dikkate alınmıyor. Alt yapısı yapılmadan yapılan projeleri kim satın alacak? Kim kullanacak?” dedi.

Karakoçoğlu, çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı: “Dönüşüm yerel yönetimler, şehir plancıları, hukukçular, üniversiteler ve bölge halkının katılımı ile plan ve yönetmeliklerle yapılmalı, tek tip ve adil paylaşımı içeren sözleşmeler düzenlenmeli ve çıkar amaçlı çeteleşen temsilciler devreden çıkarılmalı, projeler sözleşme ve teknik şartnameye göre denetlenmeli, verilen taahhütlere uymayan taraflara cezai şartlar uygulanmalı.”


ARŞİV