Fikirtepeliler 2 aydır çadırda!

Fikirtepe’de evleri teslim edilmeyen ve kira yardımı alamayan vatandaşlar, 55 gündür çadırlarda nöbet tutmaya devam ediyorlar

01 Ağustos 2018 - 09:56

Bir yıldan uzun süredir kira yardımı alamayan Fikirtepelilerin inşaat alanındaki çadırlı eylemi devam ediyor. İki yıl önce evlerinin yenilenmesi için Pana Yapı ile anlaşan 2 bin aile evlerini terk ederek kiraya çıkmıştı. Ancak onlarca aile 1 yıldır kira yardımı alamıyor. Mağduriyet yaşayan aileler yetkililere seslerini duyurmak için inşaat alanına çadır kurarak eylem başlatmıştı. 24 Haziran seçimlerinden önce ve hemen sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile görüşen Fikirtepeliler hala çözüm arayışında.

Ancak seçimlerden sonra hem Çevre ve Şehircilik Bakanı hem de Çevre il Müdürü değişti. Yaklaşık 2 bin ailenin mağduriyet yaşadığı sorun nasıl çözülecek? Bakanlıktan henüz Fikirtepe hakkında bir açıklama yapılmadı. Vatandaşlar kira yardımı alabilecek mi? Çadır alanını ziyaret ederek vatandaşlarla konuştuk.

“KREDİYLE GEÇİNİYORUM”

24 Haziran seçimlerinden iki gün sonra yetkililerle sorunların çözümü için bir araya geldiklerini söyleyen Engin Akgüzel, “Hem bu şirketin projelerindeki arsa sahipleriyle hem de daire satın alanlardan komisyon oluşturduk. Ama şu ana kadar herhangi bir çözüm haritası çizilmedi. Bakanlık bizden feragatte bulunmamızı istiyor ama bunun adı henüz konulmadı.” dedi.

Öncelikli taleplerinin kira ücretlerinin ödenmesi olduğunu belirten Akgüzel, şöyle konuştu: “Kadıköy’de kiralar yüksek olduğu için Fikirtepelilerin büyük çoğunluğu uzak yerlere taşındı. Beylikdüzü’ne taşınan da oldu Gebze’ye de. Burada yaşayan insanların çoğunluğu zaten emekliler. Emekli maaşıyla geçinen insanlar nasıl kira ödeyecek? Burada babama ait 3 katlı bir evimiz vardı ve birinde ben oturuyordum birinde annem, birinde de kiracı vardı. Annem o kirayla rahat rahat geçiniyordu ve ben şu an iki eve bakmak zorundayım, hem kendime hem anneme. 'Nasıl geçiniyorsunuz diye sorarsanız?' Ben kendi adıma cevap vereyim; şu an krediyle geçiniyorum.”

“SEÇİMLER GEÇTİ AMA ÇÖZÜM BULUNAMADI”

“Müsteşar Bey buraya geldiğinde şöyle söyledi; ‘Size müjdemiz var önümüzdeki hafta kira vermeye başlıyoruz, kira desteği vereceğiz. Burayı daha sonra hangi müteahhit alırsa ondan da alacağız o parayı.’ Tabii seçim bitti, görüşmeler yapıldı, o günden bugüne Bakan değişti müsteşar bakan yardımcısı oldu, Çevre İl Müdürü değişti ve olumlu anlamda gelişme olmadı. Bizi hala çağırmadılar ve komisyonlarla ilgili ne yapacağımızı da bilmiyoruz. Şu an için bir toplantı tarihi yok. Ama Mücahit Demirtaş’ın bakan yardımcılığı görevine gelmesine sevindik çünkü Mücahit Bey Fikirtepe’yi tanıyor.”

Sorunlar çözülene kadar çadırda kalmaya devam edeceklerini ifade eden Akgüzel, “İnsanlar bu görüşmelerden bir sonuç çıkacağını ümit ederek kendilerini sıktılar ve dayanıyorlar. Bütün masrafı devlet karşılasın demiyoruz. Devlet bu projelere kentsel dönüşüm dedi ve burada 2-3 kere açılış yaptılar, kurbanlar kestiler. Burası kentsel dönüşüm alanı değil özel imar uygulama alanı. O kadar çok algı yaratıldı ki ‘ülkenin en yüksek imarını verdik’ dediler ama bu doğru değil. Kâğıthane’deki Safir binasının imarı 11.64, yine Kağıthane’deki Skyland’ın 11.20, Emar’ın emsali 9.85, Akasya’nın emsali 6.19. Bizim olduğumuz yerin şu an emsal değeri ise 3.54. Bağdat Caddesi’ndeki ‘fakir fukara kira yardımı’ alıyor. Fikirtepe’deki ‘zenginler’ alamıyor.”

“BAŞKA GİDECEK YERİMİZ YOK”

Uzun yıllar Fikirtepe’de yaşayan ve mahallede terzilik yaparak yaşamını kazanan Zeynep Düzgünoğlu da kira ücretlerini alamayanlardan. Eskiden rahat bir yaşam sürdüğünü ancak evinden ayrıldıktan sonra hayatının zorlaştığını ifade eden Düzgünoğlu, şöyle konuştu: “Kimseye muhtaç değildim. Ama şimdi yeğenimin Kartal’daki evinde kalıyorum. Buradaki insanları ortada bırakmaları çok garip. Fikirtepe’deki müteahhitler gelip de sormuyorlar; ‘arkadaşlar siz neden buradasınız?’ Gerçekten çok üzülüyorum, evlerimizi başımıza yıktılar, evsiz bıraktılar. Başka gidecek yerim yok; düzenim, dengem, psikolojim bozuldu. Çığlık atıp ağlamak istiyorum, söyleyecek söz bulamıyorum. Ben burayı iğnenin deliklerini sayarak yaptım, kimseye boyun eğmedim, terzilik yaparak evimi yaptım. Şimdi hem evimden hem de işimden oldum. Biz daha rahat yaşayalım diye bu apartmanları yapmadılar, bizi buradan kovmak için yaptılar.”

Çadırkent’te nöbet tutan bir başka vatandaş ise Medine Şimşek. Şimşek Fikirtepe’de yaşamıyor ama annesinin yerine hak arıyor. Şimşek, “Annemle babamın evi vardı burada. Annem babamdan kalan emekli maaşıyla hiç kimseye yük olmadan yaşıyordu. Ama şimdi evinden oldu ve kız kardeşimin evinde kalıyor ben de yardım ediyorum. Ama annem bu duruma çok üzülüyor. Annem gibi çok insan var ve yaşamları rahatken düzenleri bozuldu. Yol parası veremedikleri için buraya gelemeyen insanlar var. Bu insanları bu hale kim getirdi? Bizi bu hale getirenler akşam kafalarını yastığa koyduklarında nasıl uyuyorlar ben anlamıyorum.” dedi.


ARŞİV