Fikirtepeliler evlerini istiyor

Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm süreci yarattığı mağduriyetlerle devam ediyor. Yeni Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Gelişim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Engin Akgüzel, “Üç yılda teslim edileceği sözü verilen projeler, dördüncü yıl biterken hala bitirilemedi” dedi

17 Ekim 2024 - 13:53

Mağduriyetler, davalar ve plan iptalleri ile anılan Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm süreci yine çıkmazda. Fikirtepe, 2005 yılında “Özel Proje Alanı” olarak belirlendi. 2007'de “Kentsel Dönüşüm Alanı” ilan edilen bölgenin uygulama imar planları 2011 yılında onaylandı. Bölge, Bakanlar Kurulu'nun 2013 tarihli kararıyla da “Riskli Alan” ilan edildi. 2014 yılında mahalle için acele kamulaştırma kararı çıkarılırken, 2019’da İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından alınan kararla imar planları iptal edildi. Süreç bu noktaya gelene kadar bölgedeki birçok ev boşaltıldı, firmaların daha önce yapımına başladığı inşaatlar da yarım bırakıldı.  Evlerini teslim almak isteyen vatandaşlar birçok defa eylem düzenlediler, basın açıklaması yaptılar, hafriyat alanlarına çadır kurup içinde yaşadılar.

BAKANLIK DEVREYE GİRMİŞTİ

Fikirtepe’de süreç kördüğüm olurken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2020 yılının sonunda yaptığı toplantıda Fikirtepe’de yarım kalan ve hiç başlamayan kentsel dönüşüm projelerini bakanlığın üstlendiğini açıkladı. Bakanlık, Fikirtepe bölgesi için 2021 yılında çalışmalara başladı ve 2023 yılı içerisinde de konutların teslim edileceğini açıkladı. “Yeni Fikirtepe” olarak duyurulan projesinin tanıtımında “Yeni Fikirtepe projesi için 5 milyarlık yatırım gerçekleştirecek. Bölgenin sosyo - ekonomik yapısı, gelişme eğilimleri ve potansiyeli, kişi- mekan ilişkileri göz önünde bulundurularak, şehir dokusu ile bütünlük oluşturan plan çalışması tamamlanan proje; 60 bin kişiye ve 11 bin 295 konuta can suyu olacak.” açıklamalarına yer verildi. 

“İNŞAATLAR BAŞLASIN, YAPTIRIM UYGULANSIN”

Ancak aradan geçen 4 yılın ardından Fikirtepe'deki sorunların ve mağduriyetlerin giderilmediği görülüyor. “Evlerimizi istiyoruz” diyen Fikirtepeliler 12 Ekim Cumartesi günü basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasında; 2. ve 3. etap hak sahiplerinin mağduriyet yaşamadan inşaatlara bir an önce başlanılması, kira yardımı ödemelerinin güncellenmesi, işini ve kira ödemesini yapmayan müteahhit firmalara yaptırımda bulunulması çağrılarında bulunuldu.

“HAK SAHİPLERİNE PAY VERİLMİYOR…”

2023 yılında teslimine başlanacağı söylenen projelerin büyük bir kısmının hala kaba inşaat halinde olduğunu söyleyen Yeni Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Gelişim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Engin Akgüzel, “Hızlı başlayan evlerimizin inşasının hızı kesildi. Üç yılda teslim edileceği sözü verilen projeler, dördüncü yıl biterken hala bitirilemedi. Arsa paylarımızdan alınarak oluşturulan sosyal donatı alanları ya satıldı ya da üzerlerine inşaatlar yapıldı. İnşaatların sahada az sayıda çalışan ile devam ettiği görülüyor. 2024 yılı Ekim ayı itibariyle kesin kabulü yapılarak bakanlık tarafından teslim alınan 1 yapı adası var. Bunun dışında bakanlığın sosyal donatı alanına yaptığı bir proje var. Bunların geçici kabulü yapıldı ama kesin kabul tarihi belli değil. Bu yapı adasının bağımsız bölümleri sosyal donatı alanına yapıldığı için hak sahiplerine pay verilmeden bakanlık tarafından satılıyor.” dedi.

“PAYLAŞIM ORANI RESMİLEŞMEDİ”

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğince daha önce yapılan sözleşmeler feshedilmiş ve mahalle sakinlerinin tapuları da hazineye devredilmişti. Bakanlık 2021 yılında yaptığı açıklamada, vatandaşların mülkiyet haklarının devlet güvencesi altında olduğunu, hak sahiplerinin herhangi bir zarara uğramayacağını ve tüm işlemlerin hak sahiplerinin devir öncesi tapuları üzerinden gerçekleştirileceğini duyurmuştu. Bakanlık, hak sahipleri ile yapılacak paylaşım oranının da yüzde 50 olarak belirlendiğini açıklamıştı. Ancak Akgüzel’e göre bu konu hala resmileşmiş değil. Akgüzel, “Bakanlık yetkilileri ısrarla talep etmemize rağmen ne bir sözleşme ne de protokol önümüze koymadı. Şifahen söylenen yüzde 50-50 paylaşım oranının sadece adı kaldı.” dedi.

ENDİŞELER DEVAM EDİYOR

Bakanlığın sözünü verdiği yüzde 50-50 paylaşım konusunda endişelerinin olduğunu söyleyen Akgüzel, “Hak sahiplerine isabet edecek bağımsız bölümleri eksik olarak teslim edeceklerini düşünüyoruz. Paylaşım sonrası hak sahiplerinin açacakları davalarda talep edecekleri bağımsız bölümler üçüncü şahıslara satıldığı için elde talebi karşılayacak bağımsız bölüm kalmayacak. Bu sebeple daha büyük bir hakkı kaybı yaşanacağı düşüncesindeyiz. Eylemimizin ardından ‘acele etmeyin, hak sahipleri için biten projelerden ekim ayı sonunda dağıtım yapılacak’ tarzı bir bilgi verilmesi dışında herhangi bir adım atılmadı. Ancak biz Fikirtepeliler olarak endişelenmekte haklıyız. Verilen sözler tutulmuyor. Ancak 2026 yılında bir teslim olabileceğini düşünüyoruz.” 

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın vatandaşları 5 bin 500 TL kira yardımı ile yaşamaya mahkûm ettiğini söyleyen Akgüzel, binlerce ailenin bu konuda da mağdur olduğunu ekledi.


ARŞİV