Fikirtepe'ye dev maket geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fikirtepe’nin dev maketini hazırlıyor. 3X5 metre ebadındaki makette tüm projeler yer alacak.

25 Eylül 2013 - 08:38
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fikirtepe’nin dev maketini hazırlıyor. 3X5 metre ebadındaki makette tüm projeler yer alacak. Maket, dönüşümün başladığı Fikirtepe’nin nasıl bir yer haline geleceğini gösterecek.
 
Mustafa SÜRMELİ

Milliyet’ten Yavuz Karaman’ın haberine göre, geçtiğimiz hafta planları askıya çıkan ve yılsonuna kadar projelerin başlanmasının beklendiği Fikirtepe’de özel bir uygulama daha yapılıyor. Bölgeyi planlı bir dönüşümle yeni bir kimliğe kavuşturmayı planlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kapsamda Fikirtepe’nin dev maketini hazırlamak için düğmeye bastı. İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Bülent Babaoğlu tarafından hazırlıkları başlatılan dev maket, Fikirtepe’nin bir master planı gibi kurgulanıyor. Bölgenin topografyasına uygun bir şekilde hazırlanan makette, Fikirtepe’de konut ve mağaza yapılacak adalar, yollar, yeşil alanlar gibi tüm unsurlar yer alacak. Ruhsat için bakanlığı başvuran projeler, gerekli onayları aldıktan sonra bu makette sergilenecek. 3 metreye 5 metre ebadında olması planlanan makette, her bir projenin bitmiş hali yer alacak. Bölgedeki tüm projelerin bir araya gelmesiyle Fikirtepe’nin de gelecekte nasıl bir bölge olacağı ortaya çıkacak.

FİKİRTEPE’DE SERGİLENECEK
Şu anda hazırlık aşamasında olan maketin sergileneceği yer ise Fikirtepe olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bölgedeki gelişmeleri takip etmek ve vatandaşlarla firmaları ilk ağızdan bilgilendirmek için kuracağı tanıtım ofisinde bu maket sergilenecek. Bu kapsamda açılacak ofisin de boyutları bu maketi kapsayacak şekilde planlanırken, Fikirtepe’deki projeleri ve bölgenin bittiğinde nasıl bir yer olacağını merak edenler bu maketi inceleyip bilgi alabilecek. 2-3 yıl sonraki tablo şimdiden görülebilecek. Böylece bölge master planlara uygun bir şekilde modern şehirleşme kriterlerine uygun bir biçimde şekillenecek. Fikirtepe’de tüm adalardaki çalışmaları tamamlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bir taraftan ise kentsel tasarımla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. İlk planda planları tamamlayan ve askıya çıkaran Bakanlık, ikinci aşamada ise kentsel tasarım planlarını askıya çıkaracak. Bu süreçlerin ardından Fikirtepe’nin son imar planı ve kentsel tasarımı şekillenince maketi de hazırlanacak. Bu makette tüm projeler yer alacak. 1.4 milyon metrekarelik bir arazinin ölçeklendirildiği bu maketle dönüşümün tamamlandığında 180 bin kişinin yaşayacağı bir kent ortaya çıkacak.

DİĞERLERİNE ÖRNEK OLACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fikirtepe’nin maketini hazırladıktan sonra, bundan sonraki tüm büyük ölçekli projelerinde maketli çalışma yapacak. Planlardan ve projelerden önce ilgili bölgenin maketini çıkarmayı planlayan Bakanlık, böylece master planları belirleyecek. Yolların genişliği, yeşil alanlar, binaların yüksekliği ve binaların birbiriyle olan ilişkisi bu maketler ve master planlar sayesinde önceden şekillenecek. Daha sonra ise planlamalar bu makete göre yapılacak.

ARŞİV