Filmekimi ilk kez Kadıköy'de!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 13. kez düzenlenecek Filmekimi, bu yıl ilk kez Kadıköy’e geliyor!

04 Eylül 2014 - 15:17
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 13. kez düzenlenecek Filmekimi, bu yıl ilk kez Kadıköy’e geliyor!
 
Semra ÇELEBİ
Ekim ayının en güzel festivali Filmekimi, İstanbul’daki gösterim yerlerine Kadıköy’ün en eski sinemalarından Rexx’i de ekledi. Şimdiye kadar sadece Atlas, Beyoğlu ve Nişantaşı City’s sinemalarında gösterilen festival filmleri, bu yıl 11-17 Ekim haftasında düzenlenecek Filmekimi kapsamında Kadıköy’de de izlenebilecek.
Yeni sinema sezonun habercisi olan Filmekimi’nin 13’üncüsünde, her yıl olduğu gibi merakla beklenen filmler Türkiye’de ilk defa beyazperdeyle buluşacak. Prömiyerini Sundance, Cannes, Venedik ve Toronto gibi festivallerde yapan 40’a yakın film, 7 gün boyunca İstanbul’da, Ekim ayı boyunca da Türkiye’nin dört bir yanındaki sinema salonlarında gösterilecek.
İlk kez düzenlendiği 2002 yılından bu yana İstanbullu sinemaseverlerden büyük ilgi gören Filmekimi, geçen yıl 48 bin izleyiciyle buluşmuş, salonlardaki doluluk oranı yüzde 99’a ulaşmıştı.
 
CRONENBERG, LEIGH, SİSSAKO…
 

Zvyagintsev, Cronenberg, Leigh, Chazelle ve Sissako gibi dünyaca ünlü yönetmenlerin son filmleri Türkiye’de ilk kez 13. Filmekimi’nde gösterilecek.

Andrey Zvyagintsev’in “Kremlin’le polemiğe giren, yozlaşmaya karşı cesur bir başyapıt” olarak tanımlanan ve Altın Palmiye’nin en güçlü adaylarından görülen “Leviathan” bunlardan biri. Farklı türlerde başarısını sürdüren kült yönetmen David Cronenberg’in, dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan son filmi “Maps to the Stars” da, Filmekimi programında yer alıyor. İngiliz yönetmen Mike Leigh’in son filmi “Mr. Turner”, Empresyonizm akımının öncülerinden dahi İngiliz ressam J.M.W. Turner’ın hikâyesini konu alıyor.  Afrika sinemasının en büyük isimlerinden Abderrahman Sissako’nun Cannes ödüllü filmi “Timbuktu” da Filmekimi’nde izleyicilerle buluşacak.
 
GODARD DA FİLMEKİMİ’NDE
 

Sinemanın yaşlanmayan ustası, 83 yaşındaki Jean-Luc Godard, 39. uzun metrajlı filmiyle geliyor Filmekimi’ne. “Adieu au langage / Goodbye to Language”, farklı video formatları, benzersiz 3D denemeleri, sağlam bir mizahi bakış, edebi alıntılar ve yine bolca kelime oyunları aracılığıyla küreselleşmeden devlet şiddetine, klasik müzikten aşka birçok konuya değinirken sinemanın sınırlarını da zorluyor. “Hayal gücü olmayanlar gerçekliğe sığınır” cümlesiyle açılan bu eşsiz film, ilk kez izleyici karşısına çıktığı Cannes Film Festivali’nde Jüri Ödülü’ne layık görüldü ve Godard’ın hâlâ yenilikçi ve hâlâ zinde olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Henüz 25 yaşında, Cannes Film Festivali’nde Jüri Ödülü’nü efsane sinemacı Jean-Luc Godard’la paylaşan Xavier Dolan’ın Altın Palmiye’nin en büyük adaylarından biri görülen son filmi “Mommy”nin, Türkiye prömiyeri Filmekimi’nde yapılacak. Cannes’da, jüri başkanı Jane Campion'ın "gerçekten bir dahi" diyerek övdüğü Dolan'ın son filmi, şiddete meyleden sorunlu ergen oğlu Steve’i tek başına büyütmeye çalışan dul anne Diane’ın hikâyesini anlatıyor. 

ARŞİV