Doğuş Üniversitesi’ndeki panelde son aylarda kamuoyunun gündemini meşgul eden şike ve teşvik primi konuları masaya yatırıldı.
Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından gerçekleştirilen panelde, uzun süredir gündemin üst sıralarında yer alan futbolda şike konusu uzmanlar tarafından hukuki yönleriyle değerlendirildi.
Doğuş Üniversitesi Gözaçan Kültür ve Sanat Merkezi’nde moderatörlüğünü Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Fehim Üçışık’ın yaptığı “Sporda Şike ve Teşvik Primi” panelinin konuşmacıları ise Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) üyesi ve Spor Hukuku Enstitüsü Başkanı Kısmet Erkiner, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Türker Arslan, Spor Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri Emin Özkurt ve Spor Hukuku Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Engin Tuzcuoğlu’ydu.
(CAS) üyesi ve Spor Hukuku Enstitüsü Başkanı Kısmet Erkiner, teşhisin doğru yapılmasıyla tedavinin yapılabileceğini vurguladığı konuşmasında yasanın hazırlanması sürecinde 158 kulübe yazı gönderildiğini ancak sadece 1 kulüpten cevap geldiğini açıkladı. 15 yıllık Tahkim Kurulu Başkanlığı göreviyle tecrübeli olduğunu dile getiren (CAS) üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Türker Arslan ise Erkiner ile aynı konuya değindi ve yasanın hazırlanması sürecinde kulüplerin ilgisizliğine değindi. Arslan, ilk defa şike konusunda bu denli kapsamlı bir soruşturma açıldığını, herkesin merakla sonucu beklediğini belirtiği konuşmasında, “Kararları futbolda çok çabuk vermelisiniz. En kısa zamanda sonuçlandırılmalı” dedi.
Spor Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri Emin Özkurt ise spor hukuku konusunda Türkiye’nin ilerleme kaydettiğini hatta Avrupalı meslektaşlarına göre Türk spor hukukçularının daha kompleks konularda çalışmalar yaparak avantajlı hale geldiğini belirttiği konuşmasında “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Kanunu”nun İngiltere’deki kanundan örnek alındığını söyledi ve kanunun amacının holiganizmle, şiddetle mücadele etmek olduğunu belirtti. Özkurt kanunun bütünsel yapıyla ele alınması gerektiğini vurguladığı konuşmasında bazı değişikliklerin yapılması gerekliliğini dile getirdi. Özkurt, konuşmasında CAS’ın Porto takımı kararına da atıfta bulundu.
Spor Hukuku Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Engin Tuzcuoğlu ise konuşmasında spor ve ceza hukukunun birbirinden ayrılması gerektiğini, spor hukukunun kendi başına bir disiplin olduğunu belirterek, “İki hukuktaki dinamikler birbiriyle uyuşmuyor” dedi.