Kadıköy Belediyesi’nin Haydarpaşa Gar istasyonu peronlarında düzenlediği Kitap Günleri, okurların yoğun katılımı ile başladı
Kadıköy Belediyesi’nin Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri ile birlikte düzenlediği 8. Kitap Günleri’nin açılış töreni Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, onur konuğu Selim İleri, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu ile Prof Dr. İlber Ortaylı, yayıncı, yazar ve kitapseverlerin katılımıyla gerçekleşti.
“HAYDARPAŞA’YI YAŞATACAĞIZ”
Açılış töreninde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, tarihi ve kültürel bir miras olan Haydarpaşa Garı ile edebiyatı buluşturmaktan mutluluk duyduklarını belirterek katılan tüm yayınevleri ve yazarlara teşekkür etti. Haydarpaşa Garı’nın Anadolu’dan İstanbul’a ilk gelenler için açılan bir pencere olduğunu hatırlatan Nuhoğlu “Haydarpaşa’yı daha iyi anlatabilmek için Kitap Günleri’ni burada yapmayı tercih ettik. Buraya gelen kitapseverlerle Haydarpaşa tarihini tekrar yaşayacağız. Kitap Günleri’nin geleceğe açılan bir kapı olarak o trenlerin buradan tekrar hareket etmesini Haydarpaşa Garı’nı tekrar canlandıracağı düşüncesindeyim" dedi Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu ise “Haydarpaşa gardır, gar kalacaktır. Buradan biz trenlere binip yolculuk edeceğiz.” diyerek başladığı konuşmasında Kitap Günleri’nin Haydarpaşa’da yapılmasının çok kıymetli olduğunu belirtti. 8. Kitap Günleri onur konuğunun Selim İleri olmasının çok önemli ve değerli olduğunu söyleyen Zeynioğlu, “Selim İleri Kadıköy’ün yetiştirdiği ender yazarlardan biridir” dedi.
“İSTEĞİM İNSANLARI BARIŞTA GÖRMEK”
Onur konuğu Selim İleri ise konuşmasında şunları söyledi: “Burada sizlerle birlikte olmak beni yıllar öncesine, çok eskilere götürüyor. Artık yolun sonundayım. Önümde tasarılar, hayaller yok. Buna gülümsediğim de oluyor. Bütün istediğim yeryüzünün insanlarını uçsuz bucaksız barışta görmek.”
Fuarın onur konuğu olmasının onu çok heyecanlandırdığını ifade eden İleri; “Sevgili Kadıköyü’nde en yakın yoldaşım kitaplar, eserlerle tanıştım. Bütün hayatımın anlamı oldular. Kitaplara şimdi gözyaşlarıyla teşekkür ediyorum” dedi.
YÜZLERCE YAZAR OKURLA BULUŞACAK
1-5 Haziran tarihlerinde Haydarpaşa Gar İstasyonu peronlarında gerçekleşecek Kitap Günleri’nde pek çok usta yazar ve etkinlik okuyucu ile buluşacak. Beş gün sürecek etkinlik ve imza günlerinde Ataol Behramoğlu, Taner Timur, Onur Caymaz, Adnan Özyalçıner, Enver Aysever, Mine Kırıkkanat, Onur Öymen, Buket Uzuner, Emre Kongar, Özgür Mumcu, Hüsnü Mahalli, Mustafa Sönmez gibi pek çok usta yazar ve şair kitaplarını imzalayacak. Kitap Günleri’nde 50’nin üzerinde söyleşi, panel ve belgesel gösterimi de yapılacak.
TRENDE KİTAP KEYFİ
İmza günlerinin bir kısmının da tren vagonlarında gerçekleştiği Kitap Günleri’nde isteyen herkes vagonlara oturup kitap okuyabiliyor. Belediye tarafından temizliği yapılan iki tren, okurları bekliyor.
ÜÇ NOKTADAN RİNG SEFERLERİ
Kadıköy Belediyesi, Haydarpaşa Garı’na okurların kolay ulaşabilmesi için üç noktadan ring seferleri düzenliyor. Bostancı, Haldun Taner Sahnesi ve Uzunçayır Metrobüs İstasyonu’nda her saat başı kalkacak araçlar, okurları Haydarpaşa’ya taşıyacak. Kitap Günleri 5 Haziran’a kadar 10.00- 22.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
“TRENLER GELDİĞİNDE ANLAMLI OLACAK”
Birleşik Taşımacılık Sendikası ve Haydarpaşa Dayanışması üyeleri de Kitap Günleri’nin açılışında “Ulaşım haktır engellenemez”, “1 Haziran 2015 çalışacak dedin trenler nerede?” yazılı dövizleri taşıyarak Haydarpaşa Garı’nda yeniden ulaşım yapılmasını talep etti. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da eyleme destek verdi. Gazete Kadıköy’e açıklama yapan Birleşik Taşımacılık Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Avukat Ersin Albuz, Haydarpaşa Garı’nın asli görevinin ulaşım için kullanılması gerektiğini ifade ederek, “Trenler buradan yeniden kalktığında Kitap Günleri de daha anlamlı olacak. Aslında Haydarpaşa Garı kültür sanat faaliyetleri için çok uygun değil. Fiziki yapısı buna el vermiyor. Buraya binlerce insan geldi. Biz de Birleşik Taşımacılık Sendikası olarak insanlara derdimizi ve amacımızı anlatabileceğiz. Biz kitaplara da fuarlara da karşı değiliz. Temel amacımız trenlerin buradan yeniden kalkması ve ulaşım için kullanılması” diye konuştu.
Haydarpaşa Garı’nın tarihi peronlarında düzenlenen 8. Kadıköy Kitap Günleri’ne katılan kitapseverlerle konuştuk. Kitap Günleri’nin ilk gününde stantları gezen okurların ortak duygusu İstanbul’un bu yakasında da büyük bir yazar-okur buluşmasının ne kadar gerekli olduğu…
“BUNA İHTİYAÇ VARDI”
Kitap Günleri etkinliğine Tuzla’dan, kızı ile birlikte gelen Handan Cebeci gazetemize şunları söyledi: “Kitap Günleri etkinliği haberini internetten gördük. Böyle geniş çaplı bir kitap fuarının yapılmasından memnuniyet duyuyoruz. Anadolu Yakası’nın buna ihtiyacı vardı. Fuar için CNR Expo’ya gitmek oldukça yorucu oluyordu. Bu tarz etkinlikler hep devam etmeli”
“CEZBEDECİ VE NOSTALJİK”
Fuarı erken saatlerde gezmeye gelen Yunus Çetinkaya ise “Etkinliğin oldukça cezbedici, nostaljik bir havası var. Fuarın, Haydarpaşa gibi tarihi bir yerde yapılması çok iyi düşünülmüş. Bir yandan kitapları karıştırıp bir yandan da gezerek trenleri seyrediyorum” görüşünü paylaştı.
“KIZIMLA TEKRAR GELECEĞİM”
Ataşehir’de ikamet edip, Kitap Günleri etkinliğine gelen Eren Altıntaş ise izlenimlerini şu sözlerle dile getirdi: “Kitap Günleri için insanlar karşıya gidiyordu. Ataşehir’de oturan benim gibi insanlar için bu çok zor bir şey. Mecburen internetten ya da kitapçılardan almak zorunda kalıyorduk. Topluca kitapları görüp, dokunmanız çok başka bir şey. Ayrıca buraya özel indirimlerden yararlanma imkânı oldukça güzel. Kızımla birlikte Cumartesi günü tekrar gelmeyi düşünüyorum”
“ÖĞRETMENLERİMİZ HABER VERDİ”
Rabia Leman İmam Hatip Ortakulu’nun 6. Sınıf öğrencisi Halit Göymen de “Türkçe öğretmenlerimiz bizi bu etkinlikten haberdar etti. Bizler de seve seve gitmeyi istedik ve bugün buradayız. Gelir gelmez ‘Gazeteci Çocuk’ isimli kitabı satın aldım. Çok fazla karikatür kitabı var. Beğendiğimiz karikatür kitaplarını satın almak istiyoruz” diye konuştu.
“BURANIN BİR HİKÂYESİ VAR”
Çocuğu ve eşi ile Kitap Günleri’ni ziyaret eden Gizem Aykutlu da düşüncelerini şöyle anlattı: “Bebekli bir anne olarak uzak yerlere gidemiyorum. Kitap fuarları yalnızca Avrupa Yakası’nda olur gibi süregelen bir durum var. Bugün bu etkinlikle birlikte bu algının yıkılması çok iyi oldu. Sosyal medya aracılığı ile haberdar olduk. Bu etkinliğin bir hikâyesi ve geçmişi var. Girişten itibaren çok iyi bir konseptle karşılıyoruz.
Trenler, uzun peronlar ve kitaplar… Vagonlar hikâye fısıldıyor, yanı başındaysa hikâye kitapları satılıyor. Şu ana kadar fazlaca kitap satın aldık daha da almaya devam edeceğiz. Fiyatlar indirimle birlikte her bütçeye uygun şekilde. Çocuklu bir aile olarak AVM gezip, içine kapanmak istemiyoruz.
Açık havada kitap fuarı hem yaratıcı hem de desteklediğimiz bir olay”