Gar'ın saklı kütüphanesi

İstanbul’un ve Kadıköy’ün en önemli tarihi yapılarından biri olarak simgeleşen Haydarpaşa Garı’nın her gün başka bir özelliği ve geçmişi ile karşılaşıyoruz.

08 Nisan 2016 - 11:05
İstanbul’un ve Kadıköy’ün en önemli tarihi yapılarından biri olarak simgeleşen Haydarpaşa Garı’nın her gün başka bir özelliği ve geçmişi ile karşılaşıyoruz. Uzun yıllar önce kurulan ama çok fazla bilinmeyen gar kütüphanesi de bunlardan sadece biri. Kütüphanenin geçmişi ve tam olarak hangi tarihte kurulduğu ise bilinmiyor.
Gar yetkililerinin paylaştığı bilgiye göre, Anadolu-Bağdat Demiryolları ve Limanları Müdüriyeti Umumiyesi 1924’ten 1927 yılına kadar Haydarpaşa’daydı. 1927’de ise Ankara’ya nakledildi. 1. İşletme Müdürlüğü olarak devam eden Haydarpaşa’da ise kitapların bir bölümü kaldı. Yine edinilen bilgiye göre, Devlet Demiryolları İdaresi geçmiş yıllarda personelin eğitimine büyük önem veriyordu. Hatta pek çok mesleki yayını kendi matbaalarında basıp personeline dağıtıyordu. Ücra yerlerde görev yapan personel ve aileleri de kütüphaneden aldıkları kitapları okuyup iade ediyordu. Sadece işletme müdürlüklerinin değil istasyonların, fabrikaların ve atölyelerin de kütüphaneleri vardı.

OKURU YOK, KİTAP ÇOK
İstasyonlardaki ve işletme müdürlüklerindeki kütüphaneler kapanınca, kitaplar da Haydarpaşa Garı kütüphanesine getirilmiş. Gar kütüphanesi geçmiş yıllarda birçok defa derlenip toparlanmış. 1990’lı yıllarda hem gar çalışanları hem de İstanbul Üniversitesi öğrencileri kütüphaneyi profesyonel olarak düzenlemiş. Ama kütüphane hiçbir zaman yaşayan, okuru olan bir mekân olma özelliğine kavuşamamış.  Kütüphane zengin bir arşive sahip. Osmanlıca, Fransızca ve Almanca kitapların yanı sıra Sevr ve Lozan Anlaşmalarına ait kırmızı mühürlü belgeler de mevcut.
Kütüphanede ayrıca demiryolları ile ilgili süreli yayınlar, teknik kitaplar, romanlar ve ansiklopediler olmak üzere bine yakın kitap bulunuyor.

ARŞİV