TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle Haydarpaşa ve Sirkeci Gar binaları ve demiryolu işlevi dışında kalmış alanlar “kültür ve turizm” amaçlı kullanılmak üzere 29 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmişti. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası ön protokolün iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açmıştı. Açılan davada mahkemenin ret kararı vermesi üzerine Haydarpaşa Dayanışması karara tepki göstererek 5 Ocak Pazar günü Haydarpaşa Garı önünde basın açıklaması düzenledi.
“TALANA KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEK”
Basın açıklamasını okuyan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Hukuk, TİS ve İnsan Hakları Sekreteri Hasan Bektaş, “Mahkemenin kamu yararını gözetecek bir karar vereceğine inandığımızdan dolayı böyle bir karar beklemiyorduk.” diyerek şunları söyledi: “Bilinmesini isteriz ki bizim mücadelemiz burada bitmeyecek. Haydarpaşa Garı’ndaki kent hakkı mücadelesini 20 senedir sürdürüyoruz, bizi hiçbir karar bu yoldan çeviremez. Tüm yolları zorlayarak, kültür ve sanatı bile alet edilerek garlarımız sermayeye verilmek isteniyor. Bu talana karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Hatta belki de daha da güçlü ‘bu daha başlangıç’ diyerek bu mücadeleye tekrar ve tekrar sarılacağız.”
“20 yıldır sürdürdüğümüz haklı mücadelemiz, Haydarpaşa ve Sirkeci garları tam kapasite ile topluma iade edilene kadar sürecektir.” diyen Bektaş, “Kültür-sanatın araçsallaştırılması ile demiryolcuların, emekçilerin, işçilerin ve garlardaki küçük esnafın Haydarpaşa ve Sirkeci’de yerinden edilmesine, koparılmasına izin vermeyeceğiz. İstanbul’da bir kamusal mekânın daha eksilmesine, soylulaştırılmasına izin vermeyeceğiz. Haydarpaşa Garı tren seferleri ve tüm işlevleriyle halkın kullanımına sunulana kadar ‘Haydarpaşa gardır, gar kalacak’ demekten ve nöbetlerimizden vazgeçmeyeceğiz.” dedi.
29 YILLIĞINA DEVREDİLMİŞTİ
TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle Haydarpaşa ve Sirkeci Gar binaları ve demiryolu işlevi dışında kalmış alanlar “kültür ve turizm” amaçlı kullanılmak üzere 29 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmişti. Kira bedeli Haydarpaşa Gar sahası için KDV hariç 71 milyar TL, Sirkeci Gar sahası için de 9,5 milyar TL olmak üzere toplam 80,5 milyar TL olarak belirlenmişti. 29 yılın sonunda toplam kira bedeli Türk Borçlar Kanunu hükümlerinde öngörülen artış oranlarınca her yıl belirlenen birim fiyatlara göre hesaplanacak. Toplam kira bedeli ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak ve yaptırılacak yatırımların toplam değeri karşılaştırılacak ve mahsuplaşma olacak.
KÜLTÜR VADİLERİ YAPILMAK İSTENİYOR
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy 31 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında Haydarpaşa ve Sirkeci Garı hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Haydarpaşa Garı arazisinde bulunan âtıl durumdaki tescilli eski eser yapıların aslına uygun şekilde restore edileceğini paylaşan Ersoy, şu bilgileri paylaşmıştı: “Demiryolu taşımacılık faaliyetleri Haydarpaşa'da devam edecek. Binalar restorasyon sonrasında arkeopark, arkeoloji müzesi, performans sanatları merkezi, kütüphane, tematik müze, sergi salonları, sanat ve tasarım atölyeleri olarak değerlendirilecek. Hem Haydarpaşa'da hem Sirkeci'de tren olacak, kültür ve sanat olacak, millet bahçesi olacak ama burada asla AVM ve otel olmayacak. Hedefimiz 2026 Ekim'de İstanbul Kültür Yolu Festivali'yle Haydarpaşa ve Sirkeci kültür vadilerini İstanbullulara hediye etmek, İstanbullularımıza ve ülkemize bu kazanımı sağlamak.”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a cevap veren Haydarpaşa Dayanışması da Haydarpaşa ve Sirkeci’ye sadece tren gelmesini değil Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının tam kapasiteyle merkezi garlar olarak yeniden açılmasını talep etmişti.