Gazete Kadıköy'e linç kampanyası

Geçtiğimiz hafta Gazete Kadıköy’e karşı sistemli bir yalan, iftira ve linç kampanyası başlatıldı.

30 Ocak 2015 - 13:25
 Gazetenin  771. sayısında “Yaşasın Karikatür Yaşasın Mizah” başlığıyla yayınlanan manşet haberde Hazreti Muhammed’e hakaret içeren karikatüre yer verildiği şeklinde bir iftira ile başlayan kampanya, Kadıköy belediyesi ve çalışanlarına dönük tehdit ve şiddet içeren mesajlarla doruk noktasına vardı.
 
Oysa yapılan haberler yalandı. Gazete Kadıköy’de Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırının işlendiği haberde hiçbir biçimde Hazreti Muhammed’e hakaret içerdiği iddia edilen karikatürlere yer verilmemişti. Kamuoyunu yanıltmayı amaçlayan haberlerde yapılan hatalar şöyleydi:

· Gazete Kadıköy Charlie Hebdo Dergisi’ne dönük terörist saldırıya gerekçe olarak gösterilen Hazreti Muhammed’e yönelik hakaret içerdiği iddia edilen karikatürleri yayınlamamıştı.
· Söz konusu haberde yayınlanan karikatür Charlie Hebdo Dergisi’nin saldırıda öldürülen baş editörü Stephane Charbonnier’i anmak için saldırı sonrası ünlü karikatürist Carlos Latuff tarafından çizilen bir karikatürdü.
· Haberde Stephan Charbonnier’in bir de resmi kullanılmıştı. Fotoğrafta terör saldırısında yaşamını yitiren Charbonnier derginin eski bir sayısını elinde tutuyordu.
· Yalan ve iftira haberlere konu olan da bu fotoğraftaki dergi kapağıydı.
· Oysa o dergi kapağının bulunduğu fotoğraf ve dergi kapağının doğrudan kendisi Gazete Kadıköy’ü linç etmek isteyen kimi internet siteleri ve gazetelerin haber sitelerinde de kullanılmıştı.
· Gazete Kadıköy tarafından yapılan araştırmada aynı fotoğraf tam 37 değişik internet sitesi ve gazetelere ait haber sitelerinde kullanılmıştı.
· Bu fotoğrafın medya tarafından kullanılması doğaldı zira hiçbir biçimde Hz. Muhammed’e hakaret içeren bir içeriğe sahip değildi. Bu nedenle de Gazete Kadıköy ve Kadıköy Belediyesi’ne karşı kampanya başlatan kimi haber ve internet sitelerinin eski sayılarında da kullanılmış ancak bu gerçeği görmezden gelenler sanki ilk kez Gazete Kadıköy kullanmışçasına linç kampanyasında rol almışlardı.
  Kimi internet sitelerinde “ahlakımız gereği karartıyoruz” diye siyah gösterilen karikatür ise ünlü karikatürist Jean Jullien tarafından saldırı sonrası çizilen ve “hepimiz Charlie Hebdo’yuz” yazan, bir tüfeğe karşı kalemi gösteren karikatürdü. Linç kampanyasını planlayanlar bu karikatürü karartarak bütünüyle okuyucularını kandırmış, yalan ve iftira ile manipüle etmişlerdi.
· Gazete Kadıköy ait olduğu vicdan ve inanış doğrultusunda ülkemizin dini ve milli hassasiyetlerine gösterdiği özeni bir yayın politikası olarak benimsemiştir. Gerçekten ve doğrudan yana haber anlayışında bu hassasiyetleri dikkate almaya devam edecektir.
· Gazete Kadıköy’e karşı yaratılmak istenen ve halkımızı kutuplaşmaya, kin ve düşmanlığa yönelten bu  yalan ve iftira kampanyasına karşı gerekli hukuki süreci başlatacak ve hakkımızı adalet önünde arayacağız.

Yalan haberlerde hedef gösterilen Kadıköy belediyesi tarafından yapılan basın açıklaması şöyle:
Gazete Kadıköy’de Hz. Muhammed’e Hakaret Eden Bir Karikatür Yayımlanmamıştır


Kamuoyuna:

Gazete Kadıköy’ün 16 Ocak tarihli 771. Sayısında “Yaşasın Mizah/Karikatür” başlıklı haberde Hazreti Muhammed’e hakaret içeren karikatür yayınlandığına ilişkin haberler bütünüyle asılsız ve çarpıtmadır.


Söz konusu haberde Charlie Hebdo Dergisi’ne yönelik yapılan saldırı Kadıköylü karikatüristlerin görüşleri alınarak değerlendiriliyor ve kınanıyordu.

Haber içinde Charlie Hebdo Dergisi’nden hiçbir karikatür kullanılmadı. Haberde kullanılan tek karikatür  dergiye yapılan saldırı sonrasında ünlü karikatürist Carlos Latuff tarafından öldürülen karikatürist Charbonnier’i anma amacıyla çizilmişti. Haberde kullanılan fotoğraflardan birinde ise saldırı sırasında yaşamını kaybeden Stephane Charbonnier elinde derginin bir sayısını tutuyordu. Charbonnier’in elinde tuttuğu dergi kapağında bir Musevi’nin ittiği tekerlekli sandalyeye oturmuş bir Müslüman görünüyordu. Daha önemlisi fotoğrafta yer alan dergi kapağındaki  Müslüman figürü kesinlikle Charlie Hebdo Dergisi’nin Hz. Muhammed’e hakaret içeren karikatürlerinden biri değildi. Kapak yazısında “Dokunulmaz” ve “Kendimizle alay ettirmeyelim” yazıyordu.
Gazete Kadıköy’de yayınlanan öldürülen karikatürist Charbonnier’in fotoğrafının ‘karikatür yayınladılar” şeklinde haber haline getirilmesi bütünüyle çarpıtma ve siyasi manipülasyon amaçlıdır.
Kadıköy Belediyesi olarak milli ve dini değerlerimize gösterdiğimiz hassasiyetin tartışmaya açılmasını dahi incitici buluyoruz. Bu haberle amaçlanan şiddet ve terörün yıkıcı sonuçlarına dikkat çekmekti.  Belediyemizi ve Gazete Kadıköy’ü hedef gösteren yayınların yapılmasını üzüntüyle izliyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.


ARŞİV