Gazhane başka bahara kaldı!

Büyükşehir Belediyesi'nce kültür merkezi yapılmak için ihaleye çıkarılan tarihi Hasanpaşa Gazhanesinin restorasyonu başka bahara kaldı.

05 Ocak 2012 - 10:53

Kadıköy'deki 119 yıllık Hasanpaşa Gazhane binasının restorasyonu için çıkılan ihale, yaklaşık maliyetlerin üzerinde teklif verilmesi nedeniyle iptal edildi.

Tarihi binanın yenilenerek kültür merkezine dönüştürülmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarihi Çevreyi Koruma Müdürlüğü ihaleye çıktı. 2005 yılında alınan kararla restorasyon için ilk adım atıldı. İETT mülkiyetindeki tarihi mekan İBB uhdesine alındı. 2008 yılında restore edilecek eserler arasına alınan tarihi Gazhane, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında ihalesi yapılması planlandı. 2009 yılında restorasyon kararı alınarak protokol imzalanan tarihi yapı için ihaleye ancak 2011 yıl sonunda çıkılabildi.
Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğü tarafından restorasyon projesi hazırlanarak Koruma Kurulu'nca da onaylandı. 1993 yılında faaliyetlerine son verdikten sonra İETT garajı, depo ve şantiye olarak kullanılan tarihi binanın, 20 bin metrekarelik dönüşümden sonra dev enerji müzesi, bilgi tüneli ve Sanayi Yapıları Enstitüsü, Çok Amaçlı gösteri merkezi gibi geniş fonksiyonlar verilerek kullanıma açılması kararlaştırıldı. Hasanpaşa Gazhanesi'nin restorasyon projesi için 25 bin TL bütçe harcandı. Restorasyon projesi kapsamında uygulama ve yenileme işlemlerinin tamamı için 70 milyon Lira'ya ulaşacağı öngörüldü.
 
TEKLİFLER PAHALI GELDİ
Hazırlık çalışmalarının tamamlanmasının ardından 26 Aralık 2011'de açık ihale usülüyle ihaleye çıkıldı. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında gerçekleştirilen ihaleye 6 firma katıldı. Ancak katılımcıların tekliflerinin yaklaşık maliyetin üzerinde olması nedeniyle ihale iptal edildi. Büyükşehir Belediyesi'nin ihale için yeniden ilana çıkarak 2012 yıl içerisinde yeni bir ihale yapılacağı öğrenildi.
Dev kültür merkezine dönüştürüleceği söylenmesine rağmen İETT garajı ve şantiye olarak kullanılan Tarihi gazhanenin restorasyon çalışması kapsamında 13 bin metrekarelik tarihi yapının yenilenmesi, 5 bin metrekarelik yeni inşaat alanı eklenmesi öngörülüyor. 26 Aralık 2012'de yapılacak ihale açık ihale şeklinde gerçekleştirilecek. 3 yıl içerisinde yapım işleminin tamamlanarak açılışa hazır hale getirilmesi hedefleniyor.
 
Gazhane geleceğini arıyor
Tescillenmiş bir endüstri mirası olan Hasanpaşa Gazhanesi, 17 yıldır geleceğini arıyor. Binanın alternatif bir kamusal kültür mekânına dönüşmesi için verilen mücadelede, Gazhane Gönüllüleri başta olmak üzere, pek çok sivil toplum örgütü ve çevre halkı çaba harcıyor.
1892'de hizmete giren Hasanpaşa Gazhanesi, talep azalması nedeniyle 13 Haziran 1993'de faaliyetine son verdi. Türkiye’nin en önemli endüstriyel kültür miraslarından biri olan Hasanpaşa Gazhanesi, üretimin durmasıyla İstanbul’da türünün son örneği olarak kaderine terk edildi. Gazometreleri sökülüp satıldı, hurda deposu ve çöplük haline getirildi. Farklı dönemlerde kömür deposu, otobüs garajı, İETT deposu olarak kullanıldı.1994 yılında kalan parçaları da sökülmek üzereyken, SİT alanı ilan edilerek koruma altına alındı. Zamanında Anadolu yakasının gaz ihtiyacını karşılayan bu yapının, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamında kültür merkezi yapılacağı açıklanmıştı.
Etiketler; gazhane

ARŞİV