Hayatımızın bir parçası haline getirilen zamlar, vatandaşın boğazını sıkıyor, nefes aldırmıyor. Fahiş kiralar, elektrik ve doğalgaza sürekli gelen zamlar, tane hesabı üzerine dönen mutfak, veresiye alışveriş… Şu an geçim derdi herkesin en önemli sorunu. Günü planlayamamak, geleceği görememek… Koca bir belirsizlik içinde akıp giden bir hayat. İçinde bulunduğumuz olumsuz hayat şartlarının etkisini en iyi hissettiğimiz alanlardan biri de pazarlar. Kadıköy Salı Pazarı'nı ziyaret ettik, hem esnafı hem de vatandaşı dinledik.
“ÇOK SIKINTILIYIZ”
Pahalılıktan kaynaklı vatandaşın alım gücünün düştüğünü, o yüzden eskisi gibi satış yapamadıklarını söyleyen esnaf Davut Subaşı, şöyle devam ediyor: “Halde muz 30 lira. Pazarda tezgaha 32 liraya koyduk. Ama satamıyoruz. İki tane muz istiyor. Üzüm 15, incir 25 lira. Bunlardan yarımşar kilo alıyor. Yeri geliyor küçük bir salkım alıyor. Pazarın genelinde tane hesabı var. Çok sıkıntılıyız. 56 yaşındayım. Ama çalışmak zorundayım. Çocuklarımdan biri lisede diğeri üniversitede okuyor. Evim de pazar yeri de kira. Nakliye ile ürünleri pazara getiriyorum. Her şeye kira ödüyorum. Ne yapacağız bilmiyorum. Geçen sene evde sadece bir odanın doğalgazını yaktık. Bu yıl da öyle yapacağız.”
“ALAMIYORUZ, SATAMIYORUZ”
“Pazarda 20 yıldır esnafım. En çok zorlandığımız dönem bu süreç oldu.” diyen Hayrettin Balık, anlatmayı şöyle sürdürüyor: “Mal almakta, satmakta zorlanıyoruz. Enginarın tanesini 15 liraya satıyoruz. Vatandaş alamıyor. Haklı. Çünkü pahalı. Küçük olanları önceden üç liraya satıyorduk, şu an fiyatı on lira. Evim kira değil. Kira olsaydı kimbilir ne yapardık. Okula giden üç çocuğum var. İhtiyaçlarını nasıl karşılayacağımı bilmiyorum. Kışın her şey daha kötü olacak diyorlar.”
“FİYATLAR YÜKSEK, ALIM GÜCÜ YOK”
Esnaf Deniz Özvarış, “Ne halci, ne pazarcı ne de vatandaş memnun. Pazar marketlere göre uygun ama vatandaş yine alamıyor. Çünkü alım gücü çok düştü. Fiyatlar çok yüksek. Bir makarna olmuş 10 lira. 11 aylık bebeğim var. Bebeğimin ihtiyaçlarını karşıyalamazsam ne yaparım. Kartal'da kirada oturuyorum. Ev sahibi kiraya zam yapacak. Ödeyemeyeceğim için ailemin bir artı bir evine taşınacağım. İyi ki o var. O da olmasaydı… Akşam olunca burada çöplerdeki malzemeleri toplamaya geliyorlar. Çok üzülüyorum bu duruma.” dedi.
“UZUN SÜREDİR MEYVE ALAMIYORUM”
“Pazarda iki tur attım. Sadece ıspanak ile patates aldım.” diyen vatandaş Nurgül Yaman, “Uzun süredir meyve alamıyorum. Çünkü çok pahalı. Fiyatlar kış gelince daha da artacak. Çoğu işyerinin özellikle lokantaların kapanacağını düşünüyorum. Evlerde ne yapacağız bilmiyorum. Şu an idareli gidiyoruz. Kirada değilim. Eşim emekli, ben çalışıyorum. Uygun malzemeyi bulmak için market market dolaşıyoruz. Bir oğlum var. Okudu ve evlendi. İyi ki zamanında okumuş. Şimdi okula gitseydi her şey daha da zor olurdu.” diye konuştu.
Asgari ücret alanların geçinmelerinin çok zor olduğuna vurgu yapan Müşerref Demir ise, “Emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Başa geçenler, iktidar olanlar vatandaş nasıl geçiniyor düşünmüyorlar. Bizi köle yerine koyuyorlar. Ülkem için çok üzülüyorum. Gençlerin, çocukların herkesin kaygısı var.” dedi.
“GEÇİNMEKTE ÇOK ZORLANIYORUZ”
“Hep fiyatları takip ediyoruz. Bir aldığımızı aynı fiyata ne yazık ki alamıyoruz.” diyen Hayriye Selçuk da “Geçinmekte çok zorlanıyoruz. Herkes fakirleşti. Annem ve babam ile birlikte yaşıyorum. Evimiz kira değil. Kirada olsaydık her şey daha da çok zor olacaktı. Kış gelince elektrik ve doğalgaz faturasını ödemekte yine zorlanacağız. Pazarda iki tur attım. Sadece annemin söylediklerini aldım.” diye konuştu.