Genco Erkal 5 gün 5 ayrı oyunla CKM'de!

Tiyatro ustası Genco Erkal 43. sanat yılında yine bir ilke imza atıyor ve 5 gün 5 ayrı oyunla Kadıköy Belediyesi CKM’de tiyatroseverlerin karşısına çıkıyor.

07 Kasım 2012 - 11:21

Tiyatro ustası Genco Erkal 43. sanat yılında yine bir ilke imza atıyor ve 5 gün 5 ayrı oyunla Kadıköy Belediyesi CKM’de tiyatroseverlerin karşısına çıkıyor.

Semra ÇELEBİ
 
Türkiye tiyatrosuna armağan ettiği ilerici-toplumcu oyunlarıyla her zaman ses getiren, tiyatroseverlerin vazgeçemediği topluluklardan olan Dostlar Tiyatrosu, kuruluşunun 43. yılını Kadıköylülerle kutluyor. 1969 yılında tiyatronun kuruluşuna imza atan usta tiyatrocu Genco Erkal, 5 gün üst üste 5 ayrı oyununu Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahneleyecek.
Ustanın son yıllarda büyük ilgi gören oyunlarını izlemek için kaçırılmayacak bir fırsat sunan 27 Kasım-1 Aralık tarihli program şöyle:
 
-27 Kasım Salı / BEN BERTOLT BRECHT
Bertolt Brecht’in şiir, öykü ve şarkılarından uyarlayan, yöneten Genco Erkal şunları söylüyor: Öyle yazarlarım var ki yıllar boyu peşimi bırakmıyorlar, peşlerini bırakmıyorum. İşte Nâzım Hikmet, Aziz Nesin… işte Brecht. Tanışmamız 60’lı yıllar. İlk Brecht oyunum Ankara Sanat Tiyatrosu’nda Asaf Çiyiltepe’nin yönettiği Arturo Ui’nin Önlenebilir Yükselişi, yıl 1966. Bir önceki oyunuma Nâzım Hikmet’le 35 Yıl demiştim. Demek ki bu yıl da Bertolt Brecht’le 43
Yıl diyebilirim. Gene uzun bir yolculuk…
 
-28 Kasım Çarşamba / KEREM GİBİ: NÂZIM HİKMET’LE 35 YIL
Genco Erkal, belgesel-tiyatro ve şiiri buluşturarak, seyircileri Nâzım Hikmet’in şiir dünyasında bir gezintiye çıkartıyor. Genco Erkal’ın yönetip oynadığı, Nâzım Hikmet’in şiirlerinden oluşan tek kişilik oyunda, Nâzım Hikmet’in gençlik yılları, mahkumiyeti, hapishane yılları, açlık grevi, zorunlu sürgünlüğü, vatan hasreti, tüm dünyayı kucaklayan insan sevgisi, dünya barışı için mücadelesi, Kurtuluş Savaşı izlenimleri, XX. yüzyılın dünya ölçüsünde en büyük ozanlarından birinin yaşamı belgesel bir filmle bütünleşerek Fazıl Say’ın müzikleri eşliğinde şiirsel bir destana dönüşüyor.
 
-29 Kasım Perşembe / SİVAS 93
Genco Erkal’ın yazdığı ve yönettiği belgesel oyun Sivas’93 Madımak Oteli’ndeki yangının öyküsünü anlatıyor. Baştan sona belgesel film eşliğinde oynanacak bu oyunun müziği de Fazıl Say imzasını taşıyor.
 
-30 Kasım Cuma / MARX’IN DÖNÜŞÜ
Genco Erkal’ın yönetip oynadığı tek kişilik oyunda, Marks’ın karısı Jenny, kızı Eleanor, dostu Engels ve siyasi rakibi Bakunin gibi karakterlerle ilgili değerlendirmeleri önemli bir yer tutuyor. Marks, yaşamıyla ilgili olaylar, Jenny ile yaptığı evlilik, Londra’ya sürülmesi, üç çocuğunun ölmesi, zamanın politik çatışmaları, İrlanda’nın İngiltere’ye karşı direnişi, Avrupa’daki 1848 devrimleri, Komünist Hareket, Paris Komünü olayları hakkında konuşuyor.
 
-1 Aralık Cumartesi / NEREYE GİDİYORUZ? AZİZLİKLER
Ölümünün 15. yılında büyük gülmece ustası Aziz Nesin’in öykü, şiir, masal ve taşlamalarından Genco Erkal’ın uyarladığı ve tek başına oynadığı bu çağdaş meddah gösterisinde bugünlerde herkesin birbirine sorduğu “Nereye gidiyoruz” sorusuna yanıt aranıyor. İçinde yaşadığımız toplumun çelişkileri, çıkmazları vurucu bir dille güldürüyor, düşündürüyor. Yıllar öncesinde yazılmış metinlerin bugün ne kadar güncel olabildiği insanı şaşırtıyor.
Başlama saatleri 20.30 olan oyunlarla ilgili ayrıntılı bilgiye Caddebostan Kültür Merkezi’nden ulaşabilirsiniz: 0216 467 36 00
 

ARŞİV