Gençler artık vapurda müzik yapamayacak

Vapurda müzik yapmaya yasak getirildi. Genç müzisyenler yasağa tepkili. Konuştuğumuz vapur yolcuları da “Yetkililer, vapur keyfimize ve çocuklarımıza karışmasın” diyor.

16 Ocak 2015 - 10:07
 Aysel KILIÇ
Onlarla, kimi zaman sokakta, kimi zaman metroda,  kimi zaman da vapurda karşılaşırız. Çoğu kereler şarkılarına içimizden eşlik ederiz…  Hele bir vapurdaysak, eşlik eden seslerin çoğaldığını duyarız. Deniz, martılar, müzik… Vapurdaki bu yolculuk hiç bitmesin isteriz.  Genç müzisyenler de vapurların daimi yolcuları... Kemanlarıyla, gitarlarıyla, klarnetleriyle İstanbul yolcularına müzik ziyafeti veriyorlardı. Ama artık vapurda müzik yapamayacaklar. Çünkü vapurda müzik yapmak yasaklandı. Nedeni ise ‘yolcuları rahatsız etmek’. Şehir Hatları yetkilileri, genç müzisyenlerin Kabahatler Kanunu’na göre suç işlediklerini iddia edip, vapuru müziğe kapattı. Gençler, yeni yıldan beri müzik yapamıyor.  

YASAĞA MÜZİKLİ PROTESTO
Vapur müzisyenleri, 9 Ocak Cuma günü Beşiktaş-Kadıköy vapurunda yasağı protesto etti. Enstrümanlarıyla saat 15:45’te Beşiktaş’ta vapura binen gençler önce sessiz eylem yaptı, ardından şarkılarıyla vapuru coşturdu. Yolcular, eyleme alkışlarla destek verdi ve gençlerin şarkılarına eşlik etti. Güvenlik görevlileri ise hem müziğe hem de eyleme engel olmak istedi. Ancak müzikten rahatsız olmadıklarını belirten vapur yolcuları güvenliğe izin vermedi. Eylem, vapur iskeleye yanaşana kadar sürdü.  Müzisyenleri, Kadıköy İskelesi’nde Büyükşehir Belediyesi zabıtaları karşıladı. Gençler Zabıta Karakoluna götürüldü.  Zabıta bu sefer onlardan para almadı. Ancak bir daha vapurda müzik yapmamaları yönünde uyarıda bulundu.
Gazete Kadıköy olarak hem vapurda, hem de Zabıta Karakolu’nda yaşananlara tanıklık ettik. Ardından genç müzisyenlerle konuştuk.  Vapur yolcularına ise müzikten rahatsız olup olmadıklarını sorduk.

“GÜNAH DEDİLER, CEZA KESTİLER”
Barış Çetin 20 yaşında. Öğrenci. Beş yıldır vapurda müzik yapıyor.  Çetin, “Halk bizden şikâyetçi değil. Doksan dokuz kişiden biri şikâyetçi oluyor ise o da güvenlik görevlisidir”  dedi ve ekledi: “ Şimdi müziği yasakladılar ama daha önce de hep engelleniyorduk. Vapur görevlileri ‘ müzik günah, müzik gürültüdür’ deyip bize para cezaları kesiyorlardı.”

“BOĞAZDA ÇINLAYAN NOTALAR SUSTURULMASIN”
Ateş Bend de 7 yıldır vapurda müzik yapıyor. “Vapur müziğine gönül verdim” diyen Bend, şöyle devam etti: “Müziksiz bir vapurda seyahat edince yol çok uzun geliyor. Bu nedenle müzikle aslında  İstanbul halkına güzel bir hizmet veriyoruz. Bugüne kadar onların gönlünden kopan desteklerle ayakta kaldık. Boğazda çınlayan notalar susturulmamalı.”
Gökhan Yavuz ise İstanbul Üniversitesi Konservatuvar Bölümü öğrencisi. “Hem çalarak mesleğimi yapıyorum hem de kazancımla okulumu okuyorum” diyen Yavuz, yasağı “Yeni Türkiye dedikleri bu olmalı” sözleriyle ifade etti.

“KENDİMİ ÖZGÜR HİSSEDİYORUM”
Yasemin Yüksel de müzik bölümünden mezun. Yüksel vapurun en yeni müzisyenlerinden.  “Vapurda müzik yaparken kendimi iyi hissediyorum, özgür hissediyorum… Sokak müziği dünyanın her yerinde var.  İstanbul’un diğer yerlerden artısı ise vapurlarda müziğin olması. Aslında bu bir avantaj. Halkın verdiği destek kadar devlet bize destek verseydi bugün her şey daha güzel olurdu.”

YOLCULAR: “MÜZİKTEN KEYİF ALIYORUZ”
Vapur yolcularına ise, müzikten rahatsız olup olmadıklarını sorduk. Kadıköy- Beşiktaş hattının daimi yolcusu olduğunu belirten Hatice Beyazgül, “Rahatsız olmuyorum, aksine mutlu oluyorum. Çünkü müziksiz bir vapurdan keyif alamıyorum”  dedi.  Ahmet Taşpınar de “Bazı zamanlar sadece müzik ve martılar için vapura bindiğim oluyor. Biz keyif alırken, yetkililer neden rahatsız oluyor?” diye konuştu. Ayşe Şentürk ise canlı müziğin başka bir yönüne dikkat çekti: ''Vapurda dar gelirli biri bile müzik dinleyip eğlenebiliyor. Zaten çalışmaktan ve yoksulluktan bunalmış insanlarız. Hiç olmasa vapur keyfimize karışmasınlar.”
 

ARŞİV