Gençler Avrupa Birliği'ne küstü

Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü tarafından üniversite gençliği arasında yapılan ankete göre Avrupa Birliği (AB) imaj kaybetti

21 Mayıs 2015 - 16:25
Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü tarafından üniversite gençliği arasında yapılan ankete göre Avrupa Birliği (AB) imaj kaybetti

Mustafa SÜRMELİ

Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü tarafından Türkiye’de Avrupa Birliği algısını ölçmeye yönelik gerçekleştirilen anketin bulguları ilgi çekici sonuçlar ortaya koydu.
Prof. Dr. Muzaffer Dartan, Doç. Dr. E. Serra Yurtkoru, Yrd. Doç. Dr. Emirhan Göral ve Dr. Lale Özdemir’in gerçekleştirdiği çalışma Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü tarafından da İngilizce ve Türkçe olarak kitaplaştırıldı.
Ankette Marmara Üniversitesi’nde öğrenim gören 3. sınıf ve üzeri öğrencilere yöneltilen çeşitli sorularla AB ile ilgili güncel meselelere ve Türkiye-AB ilişkilerine yönelik görüşler değerlendirildi. Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerine başlamasından önce 2004 yılında yine AB Enstitüsü tarafından yapılan anketin devamı niteliğindeki çalışma müzakerelerin başlamasından bu yana geçen süre içinde kamuoyunda, özellikle de üniversite gençliğinde, Avrupa Birliği’ne yönelik bakıştaki değişimi de gösteriyor…

AB İMAJ KAYBETTİ
2004 yılı ile karşılaştırıldığında AB’nin genel imajının geçen on yıllık süre içerisinde olumsuz yönde etkilendiği çalışmanın en önemli bulguları arasında yer alıyor. 2004 yılında AB hakkında “olumlu”  düşünenlerin oranı yüzde 53 seviyesindeyken, 2014 yılında bu oran yüzde 37’ye gerilemiş durumda.
Anketin bir başka önemli bulgusu ise AB üyeliğinin Türkiye’nin menfaatine olup olmadığı ile ilgili. Geçen on yıllık süre içinde AB’ye üyeliğin Türkiye’nin ulusal çıkarlarına uygun olduğuna katılanların oranında yüzde 24 oranında bir düşüş gözlenmekte.
Üniversite gençliğinin önemli bir bölümü de Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde yükümlülüklerini yerine getirmediğini düşünüyor. Gençliğin Türkiye’nin AB üyeliği yolunda gerçekleştirilen reform süreçlerinin devamını istediği ve bugün gelinen noktadan çok daha ileri hedefler koydukları görülüyor. 

“AB ADİL DAVRANMIYOR”
Öte yandan AB’nin de üyelik sürecinde Türkiye’ye adil davranmadığını düşünenlerin oranı bir hayli yüksek. Anket çalışmasını gerçekleştiren öğretim üyelerine göre Batı Balkanların AB üyeliği süreçlerinin hızlı bir şekilde ilerlemesine rağmen Kıbrıs konusu gibi bazı suni gerekçelerle müzakere sürecinin tıkanması bu görüşün yaygınlaşmasındaki en önemli etken.
Kısacası, üniversite gençliği kendi geleceklerini doğrudan etkileyecek AB üyeliğinde her iki tarafın da müzakere sürecinde üzerine düşen yükümlülükleri tam anlamıyla yerine getirmediğine inanıyor! Bu anlamda, gerek Türkiye’nin gerekse AB’nin gençliğin beklentilerine henüz yeterli karşılığı veremediği söylenebilir.
Kitaplaştırılan çalışma AB Enstitüsü’nden ücretsiz temin edilebilir.

ARŞİV