Gençler için 'Sanat Merkezi'

Gençlik Sanat Merkezi’ne dönüştürülecek tarihi Özdemiroğlu Mektebi binasında restorasyon çalışmalarına başlandı. Başkan Nuhoğlu, “Tarihi binalar, öğrencilerde ciddi bir kimlik oluşturuyor” dedi

27 Ağustos 2015 - 16:47
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy Belediyesi tarafından Gençlik Sanat Merkezi’ne dönüştürülecek tarihi Özdemiroğlu Mektebi binasının restorasyon çalışmalarına başlandı. Hasanpaşa Mahallesi Nazifbey Sokak’ta 102 yıl önce Kız Mektebi olarak açılan tarihi bina, Kadıköy Belediyesi tarafından satın alınıp aslına uygun olarak yenileniyor.
Restorasyon projeleri için kurul onayının alındığını açıklayan Kadıköy Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.Yenileme çalışmaları kapsamında engelliler için uygun asansörün  ve dış cepyeye yangın merdivenin yapılacağını açıklayan Etüt Proje Müdürlüğü, binada sadece radyatör değil fan coil (üflemeli) tasarlanarak  hem ısıtma hem de soğutma sisteminin kurulacağı bilgisini verdi. Her katında yangın dolabının olacağı Gençlik Sanat Merkezi’nde 6 oda, eğitim odası olarak kullanılacak. Bu odalarda müzik, dans, drama ve resim eğitimleri verilecek.

SANATLA BULUŞMA NOKTASI
Kadıköylü gençlerin, kültür ve sanatla buluşma noktası olacak Gençlik Sanat Merkezi’nde gençler ilgi ve yetenekleri doğrultusunda sanat eğitimi alacak. Eğitimin kapsamı hakkında bilgi veren Çocuk Sanat Merkezi Proje Kordinatörü Yeşim Altunay, Gençlik Sanat Merkezi’nde verilecek eğitimin alanlarında uzman eğitmenler tarafından verileceğini açıkladı. Gençlerin ücretsiz eğitim alacağını söyleyen Altunay, kursları başarıyla tamamlayan katılımcılara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verileceğini söyledi. Bilgisayar,İngilizce,halk ve modern dans eğitimlerinin verileceği Gençlik Sanat Merkezi’nde gitar,bağlama,ritim, tiyatro, fotoğrafçılık,tasarım,koro ve yaratıcı yazım çalışması aktivitelerinin düzenlenmesi planlanıyor.
Gençlik Sanat Merkezi’ndeki eğitimlerden Kadıköy ilçe sınırları içinde ikamet eden 15-19 yaş arasındaki gençlerin faydalanabileceğini söyleyen Yeşim Altunay, gençlerin yapacakları çalışmaların ulusal ve uluslararası platformlarda sergileneceğini de açıkladı. 

 “TARİHİ OKULLARDA EĞİTİM VERİLMELİ”
Gençlik Sanat Merkezi’nde 15 yaş üstü genç bireylerin sanat eğitimi alacağı bilgisini veren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, tarihi okulların aslına uygun olarak kullanılması gerektiğini belirterek, “Çocuklara ve gençlere verilecek eğitimin tarihi okullarda verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yapılar öğrencilerde ciddi bir kimlik oluşturuyor. Avrupa ülkelerinde bu önemsenen bir konu” dedi. Hasanpaşa ve Kadıköy genelindeki gençlerin Gençlik Sanat Merkezi’nden faydalanabileceğini ifade eden Nuhoğlu, şöyle konuştu: “Sanatın çocukların ve gençlerin kişisel gelişimini sağlıklı bir şekilde oluşturmasını sağlayan bir görevi var. Biz de gençlerin disipline olmalarına ve kişisel gelişimlerini tamamlamalarına destek olmak istiyoruz.”
Gençlik Sanat Merkezi bahçesinin mahalle halkının kullanabileceği şekilde düzenleneceği bilgisini de paylaşan Nuhoğlu, “Gençlerimizin sanat eğitimi alacağı bu merkezi 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda açmayı planlıyoruz” dedi.

ESKİDEN “KIZ MEKTEBİ”YDİ
Özdemiroğlu Mektebi 1913(1330) yılında “Mahfiruz Sultan İnas (Kız) Mektebi” adı ile öğretime
açılmıştı. İlk öğrenime açılan okul, Kadıköy Hünkar İmam Semti Nazif Bey Sokağı’nda kiralanan 19
numaralı evde eğitime başladı. Okul olarak kullanılan bina, o dönem yıllığı 650 liraya İranlı Mehmet Efendi adında bir halı tüccarından kiralanmıştı. Bina 13 sınıf, iki yemek odası ve taşlıktan oluşuyordu, ayrıca ön ve arka tarafında bahçesi vardı ancak yeterli değildi. Bahçesinde bir ahır ve üç tuvalet ile ev sahibine ait kiraya verilen bir ev daha vardı. Binadaki odaların sekizi derslik, ikisi daire, biri müze, biri harita ve biri de hademe odası olarak kullanılıyordu.

ARŞİV