Gençler, yalnız değilsiniz

İstanbul Medeniyet Üniversitesi örnek alınacak bir projeyi, “Aydınlık Gelecek ve Gençler İçin Adalet” projesini hayata geçirdi. Proje ile 14-18 yaş aralığındaki suç işlemiş gençlerin topluma kazandırılması hedefleniyor.

05 Mart 2014 - 10:55

 
MUSTAFA SÜRMELİ
 
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Özkan’ın “Aydınlık Gelecek ve Gençler İçin Adalet” isimli projesinin açılış konferansı gerçekleşti. Gençlik ve Spor Bakanlığının desteklediği İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin koordinatörlüğünü üstlendiği, Üsküdar Belediyesi ile Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğünün de katkı sağladığı proje ile 14-18 yaş aralığındaki suç işlemiş gençlerin topluma kazandırılması hedefleniyor.
Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde28 Şubat’ta gerçekleşen açılış konferansına; İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur, Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Kenan Kurt’un yanı sıra üniversitenin çok sayıda akademisyeni ile kamu, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

OKUR: “SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNE AĞIRLIK VERİYORUZ”
İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak ismimizin bize yüklediği misyon çerçevesinde özellikle sosyal  projelere ağırlık vererek sosyal toplum olma yönünde son yıllarda çok ciddi başarılı çalışmalara imza atıyoruz” diyen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur, bu projelerden birinin de “Aydınlık Gelecek ve Gençler İçin Adalet” isimli projesi olduğunu söyledi.
Proje ile suçu teşvik edici konuların önüne geçerek suça karışmış çocukların tekrar topluma kazandırılmasının hedeflendiğini söyleyen Rektör Okur, projeye destek veren kurumlara teşekkür etti. Proje ile ilgili bilgilendirme yapan ve Gençlik ve Spor Bakanlığının bu proje için toplam 400.000 TL bütçe ayırdığını belirten İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Ömer Özkan, suç işleyen ve cezalarını çeken çocukların kendilerini toplumun bireyi olarak hissetmediğini söyledi. Çocukların karşılaştıkları sorunları bundan sonra da kendi yöntemleriyle çözmeye çalıştıklarını ifade eden Özkan, “İşlediği suçun cezasını çeken genç tekrar topluma karışmaya çalışmakta, başarılı olamayınca da tekrar suç işlemektedir. İşte biz İstanbul Medeniyet Üniversitesi olarak hazırladığımız bu proje ile gençlerin yaşadığı travmayı en aza indirmek, gençleri topluma kazandırmak ve hayata tutunmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Böylece hem bireysel hem de toplumsal yaralarımızı sarıp daha sağlıklı bir toplum modülüne kavuşacağız” dedi.
“UNESCO, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Ülkemiz; gençlerin haklarını uluslararası gündemin ilk sıralarında tutmayı ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin bu konuda daha fazla dikkat göstermelerini istemektedir” diyerek projenin özellikle ülkemiz için olmazsa olmaz olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ömer Özkan,İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin başrolde oynayacağı “Aydınlık Gelecek ve Gençler İçin Adalet” isimli sosyal sorumluluk projesi hakkında bilgi verdi.

PROJE GENÇLERİ TOPLUMA KAZANDIRMAYI HEDEFLİYOR
“Aydınlık Gelecek ve Gençler İçin Adalet” Projesi, insan hakları ve sosyal dâhil etme hakkında farkındalık artırma genel hedefine uygun olarak;
- Dezavantajlı gençlerin suça karışmasının önlenmesi,
- Suça karışmış gençlerin adil yargılanmalarının sağlanması,
- Suça karışmış gençlerin, cezalarını çektikten sonra topluma katılmalarının sağlanması ve tekrar suç işlemelerinin engellenerek kısır döngüden kurtarılmaları,
- Genç hakları, konusunda araştırma, değerlendirme ve izleme çalışmaları,
- Genç hakları alanında STK’lar arasında ve STK’lar ile ilgili kamu kurumları arasında işbirliğinin güçlendirilmesini amaçlıyor.

ARŞİV