Gençlik engelleri birlikte aşıyor

Kadıköy Hayriye-Kemal Kusun Özel Eğitim Merkezi ve Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri 10-16 Mayıs Engelli Haftası’nı birlikte kutladı

14 Mayıs 2015 - 16:48

Nilüfer AKÇAGÜNAY / Fotoğraflar: İrem AY
Kadıköy Anadolu Lisesi ile Hayriye Kemal Kusun Özel Eğitim Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen bir yıllık projenin ürünleri Engelli Haftası’nda sahnelendi.
Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri ve Hayri Kemal Kuşun Özel Eğitim Merkezi’ndeki zihinsel engelli çocuklarla beraber, onların toplumla daha fazla vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla beraber proje yürütmeye başladılar. Bir yıl süren bu projede liseli öğrenciler ve zihinsel engelli çocuklar, dans, perküsyon, tiyatro ve akran eğitimi gibi faaliyetlerle hep birlikte engelleri aşmaya çalıştılar.
Projenin yürütücüleri Hayriye Kemal Kusun Özel Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Yalçın Hocaoğlu ve Müdür Yardımcısı Müslüm Yıldız gazetemize şunları söyledi: “Bir senedir süren projemizde amacımız kaynaştırmak. Özel eğitimle kaynaştırma uygulamalarının çok büyük önemi var. Günlük yaşamda engelli örgencilerimizin farkındalığının artması lazım. Diğer bireylerden şehir içerisinde yaşadıkları bütün ortamlarda, onların da olduğunu bilerek çalışma yapmak lazım, onlar ne kadar bağımsız yaşayabilirlerse toplum o kadar huzurlu olur.”


KADIKÖY ÖRNEK İLÇE
Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ise engelleri aşmak için Kadıköy’ün tercih edildiğine dikkat çekti: “Kadıköy’deki özel eğitimle ilgili, diğer okullardan, ilçelerden bizlere ciddi anlamda öğrenci gelmektedir. Biz bundan yüksünmüyoruz çünkü gururla sevinçle mutlulukla bunu yapıyoruz. Engeli, rengi, ırkı bizim için önemli değil. Bütün öğrencilerimiz gibi engelli örgencilerimiz de bizim için değerlidir ve önemlidir. Bizlerin de engelli olmayacağımıza dair en ufak bir garantimiz yok”
40 yıllık özel eğitim öğretmeni Neriman Dastan, engelli ve engelsiz gençlerin bir araya gelmesinin önemini şu sözlerle ifade etti:  “Özel eğitim çocuklara sevgi verme anlayışıdır. Onlarla birebir ilgilenmek onları topluma kazandırmak onları entegre etmek, toplumun, öğretmenlerin onlara verebileceği en güzel şey. Onları evlere kapatmak yerine böyle etkinliklerle topluma kazandırmamız gerekiyor. Bu okullar daha çok açılmalı, öğretmen eksikliği giderilmeli. Alileri de bu konuda eğitmeliyiz. Böyle bir projeye destek verdikleri için de Kadıköy Anadolu Lisesi’ne çok teşekkür ediyorum.”
Gençlerin sergi açmasına destek olan öğretmen Yıldız Gökçe ise “Sergide tekstil ürünleri, ağaç ve kokulu taşlar gibi işlerimiz var. Çocukların böyle çalışmalarının sonucunu görünce çok mutlu oluyoruz, engelleri aşıyoruz.” dedi.

 


ARŞİV