Evren, galaksiler, samanyolu, dünya, kıtalar, ülkeler, şehirler, semtler, sokaklar, apartmanlar, daireler, odalardan sonra bizler birey olarak kapladığımız 60 cm2 alana ulaşıyoruz...
Evren, galaksiler, samanyolu, dünya, kıtalar, ülkeler, şehirler, semtler, sokaklar, apartmanlar, daireler, odalardan sonra bizler birey olarak kapladığımız 60 cm2 alana ulaşıyoruz. Bu 60 cm2 uzayın geneli düşünüldüğünde dikkate alınmaz bir sayısal değer olarak gözükse de, aslında bireyin varlığı ile kapsadığı diğer tüm başlıklara etki edecek nitelik taşıyor. Herkes birey olduğu farkettiği andan başlayarak harekete geçiyor, kimi mahallenin dayısı oluyor, kimi mahallenin delisi, kimi mahallenin bilgesi… Kimileri o mahallenin dışına çıkıyor, biri holding sahibi olurken bir diğeri devlet başkanı oluyor, sporcu oluyor, sanatçı oluyor… Her ne olursak olalım neticede aynı 60 cm2 alan kaplamaya ve yolumuza devam ediyoruz.
Bu yol oldukça uzun bir yol. Dünyanın 7 milyar nüfusuna, onun yaşıyla orantılı olarak baktığımızda, gelip geçen birey sayısını göz önüne getirmek oldukça şaşırtıcı olacaktır. Bunu yapmak yerine, bu dünyada kalıcı olmuş kişileri gözden geçirmeyi yeğeliyorum.
7 milyar bireyin arasından değişimin, dönüşümün öncüsü olup ve birliğe, gelişime, devinime toplumsal katkısı olan birey sayısına bakmak istedim. 200’lere yaklaşmakta çok zorlandım sonra da olsa olsa 1000 kişidir dedim. 7 milyarda 1000…
1000 iyi niyetli bir tahmin. Bir de tarih kitaplarına göz gezdirdim, onları bilmenin ötesinde kayıtlarda bulmak gerektiğinden işim daha zordu ama daha net bir süreçle karşılaştım, sayı rahatlıkla 10.000’lere ulaştı. Bu tabi dünyanın yaşını göz önüne alıp değerlendireceğimiz bir veri, devede kulak gibi.
Bugün o devede kulak olanlardan büyük bir sosyal etkinin mimarı bir aktivistten bahsedeceğim. Profeta Gentileza, yani Aziz İyilik.
1917 yılında Brezilya’nın Sao Paulo kentinde doğmuş doğan ve gerçek adı Datrino Joseph olan bir aktivist. Çocukluğunda 11 kardeşi ile birlikte yaşarken ailesine destek olmak için odun taşımış, arazilerde ve doğada zor bir çocukluk geçirmiş. 13 yaşına geldiğinde sprituel bir çok konuya doğru ilerlemeye başladığını farketmiş. Materyal dünyadan ayrılan bir bakış açısıyla yaşamayı seçmeye doğru adımları o yıllarda atmaya başlamış.
1961 yılında yaşanan bir trajik olay ise Joseph’in hayatını tümüyle değiştirmiş. Büyük Kuzey Amerika Sirki’nde çıkan bir yangın, çoğu çocuk 500 kişinin ölümüne neden olmuş. İnanışına göre kutsal saydığı bir gece yarısı, gördüğü rüya onu tamamiyle spritüel bir yaşama davet etmiş. Kendi deyişiyle o günden sonra iyi bir şeyler yapmanın kendisi için tek gerçeklik olduğunu görmüş. Sirk yangınının olduğu yere giderek küllerin arasına çiçekler ekmiş ve o bölgeyi düzenlemeye başlamış, kendisine burasının evi olduğunu söylemiş ve 4 yıl boyunca orada kalmış. Küllerin arasında kalmış yaşamları çiçeklerle bezemiş.
Bir halk adamı olan Joseph’in bu 4 yılın ardından yaşamı; insanlara iyiliği, nezaketi, sevgiyi ve paylaşmayı hatırlatmak la geçmiş.
Küllerin arasına diktiği çiçekler gibi, Brezilya’da sokaklar arasında, otobüslerde, yoğun trafikte beyaz kıyafetiyle etrafındakilere çiçekler vermek ve herkese iyiliği hatırlatmak , bunu 40 yıl boyunca yapmak…
Joseph çok iyi bir okuma yazma bilgisi olmasa da içinden geldiği gibi iyiliği ve güzelliği şiir gibi duvarlara boyamaya başlamış. Rio de Janeiro’da birçok köprünün gri duvarlarını rengârenk sözlerle bezemiş. Bu öylesine büyük bir hal almış ki, bu renkler ve yazılar ciddi anlamda Rio halkına huzur vermeye başlamış. Herkes iyiliğin iyiliği ürettiği yolunda yaşayan bu insana büyük saygı göstermiş. Joseph ise sadece yollarda yürümeye, kendi diliyle yazılarını rengarenk duvarlara yazmaya devam etmiş.
1996 yılında 79 yaşında ölene dek bu avtivist çalışmasına devam eden Joseph, Aziz İyilik diye ülkesinde ve Rio de Janeiro’da bilinmeye ve anılmaya bugün de devam ediyor.
Ölümünün ardından birkaç yıl geçmeden duvarlara boyadığı şiirler doğaya dayanamayıp solmaya başlayınca hükümet, tüm şiirlerin üzerini griye boyayarak kapatmış. Bu durum karşısında çok ciddi bir tepki veren Rio halkının sayesinde belediye, Ocak 1999 yılında tüm duvarların restore edileceğini açıklamış, Mayıs 2000’de tamamlanan resterasyon ile Aziz İyiliğin insanlara hatırlatmak istediği iyiliğe tercüman olan yazılar tekrar gün ışığına çıkmış.
Yaşama bakış açısıyla dünyada unutulmazlar arasına giren Joseph’in sözlerini diğer bir çok aktivist ve sanatçı, hâlâ kullanmaya devam ediyor...
Gentileza Gera Gentileza