Okullardaki dönüşümün karmaşasını yaşayan öğretmen, öğrenci ve veliler, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü; müdür Ömer Yahşi’nin istifasını istedi.
Eğitim sendikalarının, 24 Eylül’de yaptığı bir günlük grevin Kadıköy’deki yansımaları etkili oldu. Okullardaki dönüşümün karmaşasını yaşayan öğretmen, öğrenci ve veliler, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü; müdür Ömer Yahşi’nin istifasını istedi.
Semra ÇELEBİ
Eğitim-Sen, Türk Eğitim Sen ve Eğitim İş, “performans uygulamalarına, siyasi kadrolaşmaya, 4+4+4 eğitim sistemine, TEOG sınav çıkmazına, eğitimin dinselleştirilmesine, sürgünlere ve rotasyona, angarya çalışmaya, zorunlu imam hatiplere, özel okul kayırmacasına” karşı bir günlük iş bıraktı. Eğitimcilerin 24 Eylül’deki grevine, dönüşümün sancılarını birebir yaşayan öğrenci ve veliler de destek verdi.
Kadıköy’de örgütlü öğretmen sendikası Eğitim-Sen 2 Nolu Şube’nin çağrısıyla 24 Eylül Çarşamba sabahı yüzlerce kişi Altıyol Boğa’da toplandı.
İmam Hatip Lisesi kız öğrencilerine tahsis edildiği için okullarından edilen ve başka bir okula gitmek zorunda kalan Kaptan Hasanpaşa İlkokulu öğrenci ve velileri, Hasanpaşa’dan Altıyol’a pankart ve sloganlarla yürüdü. Onlara, üç aylık mücadelenin sonunda okullarının imam hatip olmasını engelleyen Yeşilbahar Ortaokulu velileri de destek verdi. Yürüyüş boyunca grup sık sık “Kaptan Hasanpaşa’yı geri istiyoruz”, “Kadıköy uyuma okuluna sahip çık”, “Okulumuz bizimdir kararımız kesindir” sloganları attı.
Beykoz ve Sarıgazi’de okulları imam hatibe dönüştürüldüğü için mağdur olan veliler de Kadıköy’deki eyleme geldi.
ÇEVREDEKİLER DE KATILDI
Kaptan Hasanpaşa İlkokulu öğrenci ve velilerin Altıyol Boğa’ya gelmesinin ardından Bahariye’deki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş sırasında çevredekilerin de katılımıyla sayısı artan grup önde “Demokratik, laik, parasız, bilimsel, anadilinde eğitim istiyoruz!” yazılı pankart taşıdı.
Talepler ve uyarılar, sloganların yanı sıra dövizlere de yansıdı: “Göztepe çevresi değişiyor, farkında mısın?”, “Zorunlu din dersleri kaldırılsın”, “Cinsiyetçi eğitime hayır”, “Tarafsız, bilimsel, demokratik eğitim”, “Okul içinde okul istemiyoruz”, “Yeşilbahar başlangıç mücadeleye devam”, bunlardan birkaçıydı.
MİLLİ EĞİTİMİN ÖNÜNDE AÇIKLAMA
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gelindiğinde sloganlar Müdür Ömer Yahşi’ye yöneldi. Grup “Eğitim Sen burada Ömer Yahşi nerede?” , “Ömer Yahşi şaşırma sabrımızı taşırma” sloganlarını atarak binaya girmek istedi. Sivil polisler tarafından engellenen grup, bina önünde eyleme devam etti.
Kaptan Hasanpaşa İlkokulu’ndan bir veli konuşma yaptı. Okullarının imam hatip öğrencilerine verildiğini hatırlatan veli, çocuklarının başka okula sürgün edildiğini belirtti: “Çocuklarımızı evimizden uzağa gönderdiler, bir belediye otobüsü verdiler ancak ilkokul öğrencilerinin emniyet kemeri olmadan bir otobüse doluşturulup trafiğe çıkarılması ne kadar doğru?” diye sordu.
Ardından Yeşilbahar Ortaokulu velisi konuştu, “Üç ay hiç yılmadan sokaklara çıktık, okulumuzun imam hatip olmamasını istedik. Kitle örgütleri, sendikalar hep bize destek oldu. Kararlı mücadelemizin sonunda kazandık” dedi.
“KIZ ÖĞRENCİLER YENİ BASKILARLA KARŞI KARŞIYA”
Velilerin ardından Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Turgut Yokuş, basın açıklamasını okudu. Yokuş, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde geçtiğimiz günlerde yapılan değişiklikle her lisede ibadethane (mescit) açma zorunluluğunun getirilmesinin ardından, ortaokullarda ve liselerde başörtüsünü serbest bırakan bir değişikliğin daha yapıldığını hatırlattı. “Siyasi iktidar, yıllardır eğitimde yaşanan ve içinden çıkılmaz hale gelen sorunların üzerini örtmek için yine din ve inanç istismarına soyunmuş, iç ve dış politikada yaşanan çözümsüzlüğün üzerini örtmek için bir kez daha başörtüsüne sarılmıştır.” diyen Yokuş bunun kız öğrenciler için yeni baskılar ve dayatmalar anlamına geldiğini belirtti.
Turgut Yokuş daha sonra Kadıköy’deki dönüşüm kargaşasını anlattı:
“Talep yok, imam hatip çok”
“2 yıl öncesine kadar Kadıköy’de iki imam hatip okulu bulunmasına rağmen bu gün; İntaş Lisesi, Gözcübaba Lisesi,Özdemiroğlu Ortaokulu, Mehmet Akif Ortaokulu, 23 Nisan Zehra Hanım Ortaokulu İmam Hatibe dönüşmüş durumdadır. 2 yıl öncesine kadar büyük paralar ödenerek güçlendirilmesi yapılan Ahmet Sani Gezici Lisesi rant uğruna yıkılarak Fikirtepe’de bir dere yatağına çevre düzenlemesi de yapılmadan heyelan tehlikesi bulunan riskli bir bölgeye taşınmıştır. Hiçbir talep olmadan ve gerçekliği de olmadan Yeşil Bahar Ortaokulu’nu İmam hatipe dönüştürme gayreti gösterilmiş hem öğrenci bulunamamış hem de büyük bir dirençle karşılaşıldığından vazgeçmek durumunda kalınmıştır.
Kaptan Hasan Paşa İlkokulu, İmam Hatip Kız Lisesinin işgaline uğramış durumdadır. Bu okulun öğrencileri ve öğretmenleri yaklaşık 2.5 km uzaklıktaki İnönü İlkokulu’na adeta sürgüne gönderilmiştir.4 öğretmen norm fazlalığına çıkartılarak düzenleri bozulmuştur. İki hafta boyunca İBB’den alınan otobüslerle öğrenciler taşınmıştır. İnönü İlkokuluna kadar gidemeyen otobüsler, öğrencileri 300 metre mesafeden alarak-bırakarak öğrencilerin birkaç sokak güvenliksiz bir şekilde yürümelerine yol açmıştır.
Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü kendini sağlama alma amaçlı velilerden, çocuğumun başına bir şey gelirse sorumluluk bana aittir türünden imzalar almıştır. Yeşil Bahar’ı imam hatipleştiremeyen müdür, peşinde koştuğu apoleti önümüzdeki yıl Kaptan Hasan Paşa’yı imam hatipleştirerek almanın derdinde olduğu apaçık görülmektedir.”
YAHŞİ’NİN İSTİFASINI İSTEDİLER
Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi’nin “sorun çözmek yerine sürekli sorun üretmeye devam ettiğini” söyleyen Yokuş, “Yeşil Bahar Ortaokul’unu imam hatipleştirememenin sancısıyla beraber, Kaptan Hasan Paşa İlkokulu’ndaki sorunlara ve diğer okullarda yaşanan sorunlara müdahil olmamızdan duyduğu rahatsızlığı sendikamızla görüşmeme tavrı olarak sergiliyor” dedi.
Müdür Yahşi’nin velileri azarladığını, kaba ve hakaretvari tavırlarla öğretmenlerin moral motivasyonunu bozduğunu ileri süren Yokuş, böyle bir kişiler sahip birinin oturduğu koltuğu bırakması gerektiğini düşündüklerini belirtti.
Yokuş, “Kadıköy’deki öğretmenler, öğrenciler, veliler ve Kadıköy halkı adına ilçedeki çalışma barışının bir an önce sağlanmasını, eğitimin nitelikli ve verimli olması açısından müdür Ömer Yahşi’nin derhal istifa etmesini istiyoruz”
Açıklamanın ardından grup tekrar alkış ve sloganlarla iskeleye yürüdü, vapurlarla Saraçhane’ye geçerek İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüyen büyük kitleyle buluştu.