''Gezi gibi Kuşdili'nin de sahibi var''

Kadıköylüler, Kuşdili Çayırı’nın eski haline getirilmesini, taş yapılar arasında değil, ağaçların gölgesinde çocukların uçurtmalarını uçurduğu eski günlerine kavuşmasını bekliyor.

02 Temmuz 2013 - 15:43
Gökçe UYGUN
Kadıköylüler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayıyla doğal SİT alanı olan tarihi Kuşdili Çayırı’na AVM yapma planına itiraz etti. Bir süre önce yine Kadıköylülerin imzaları sonucu AVM planında değişikliğe gidilmişti. Şimdi yeni planın hazırlanması ve askıya çıkarılmasıyla süreç yeniden başladı. Yeni planın da tıpkı eskisi gibi Kuşdili'ni imara açacağını gören Kuşdili Çayırı Platformu, bir süre önce imza kampanyası başlattı. Yaklaşık 20 gün boyunca yürütülen imza kampanyasının yanı sıra Kadıköy halkının imzaladığı 5 bin 500 adet itiraz dilekçesi (1000'i aşkın imza Gezi Parkı'nda toplandı), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne teslim edildi.
 
KADIKÖYLÜ, İMZASININ TAKİPÇİSİ OLACAK
Kuşdili Çayırı Çevre Gönüllüsü Gülsün Gökalp, ''Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın, kısa bir süre önce 'Kuşdili Çayırı’nın yüzde 70’i yeşil alan olacak. AVM’den vazgeçildi' şeklindeki açıklaması, gerçekleri gizleyemedi. Bakanın açıklamasıyla umutlanan Kadıköy halkı, geçen ay askıya çıkarılan yeni AVM planının detaylarını öğrenince şaşkınlığa düştü. Çünkü 45 dönümlük Kuşdili Çayırı’nı tamamının altı çok katlı otopark olarak öngörülüyor, değil yüzde 70’i, SİT alanının tamamı betonlaştırılarak imara açılıyordu'' dedi. Gökalp, Kuşdili Platformu'nun Kadıköy halkından topladığı ve Bakanlığa teslim ettiği itiraz dilekçelerindeki haklı taleplerinin göz önüne alınmasını ve Kuşdili Çayırı’nda yapılaşmadan vazgeçilmesini umut ettiğini vurgulayarak, ''Toplanan imzalar sahip çıkmayı ifade ediyor ve yetkilileri, kentin yeşil alanlarını rant’a kurban etmemeleri konusunda uyarıyor'' diye konuştu.
 
PLATFORM NEDEN İTİRAZ EDİYOR?
 İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne sunulan dilekçe örneği;
KONU: Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 09.05.2013 tarih ve 4733 sayılı oluru ile onaylanan ve 15.05.2013 – 15.06.2013 tarihleri arasında askıya çıkarılan "Kadıköy İlçesi,Kuşdili Çayırı Mevkii,1 Ada,71-72 Parseller ile kadastral boşluğa ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı değişikliğine ilişkin itirazımız.
İTİRAZ NEDENLERİMİZ:
İtirazımıza konu olan özel proje alanının plan notlarında;
-Alanın % 30 u tek parsel olarak yapılaşmaya açılacak diğer %70 lik bölümü ise kent meydanı, park ve yeşil alan olarak düzenlenecektir.
-Emsal hesabı 1ada,71-72 parsellerin kadastral alan toplamı (39668)m2 üzerinden hesaplanmak üzere E:0.50 H:Serbest olup ,uygulama Çevre ve şehircilik bakanlığınca onaylanacak avan projeye göre yapılacaktır…
1-Bilindiği gibi tarihi Kuşdili Çayırı III Derece Doğal sit alanıdır . Bu alanda herhangi bir proje çalışmasından önce arkeolojik kazı çalışması yapılması gerektiği , başlatılacak kazı çalışmalarının Antik Kalkhedon ile ilgili bilgilere çok önemli yeni bilgiler ekleyeceği , İstanbul’un karanlık noktalarına ışık tutacağı belirtilmiştir.
2-Askıdaki plan ile yapılaşma emsali 0,50 olarak belirlenmiş , ancak brüt alan üzerinden yapılacak emsal hesabı ile yapılaşma yoğunluğu artırılmıştır.
3-Yine plan notlarında yer alan , kent meydanı ,park olarak ayrılan alanın altının yer altı otoparkı olarak düzenlenmesine olanak sağlayan not ile yeşil alana ayrıldığı söylenen alanın da yeşil alan , park olarak işlevlendirilmesi mümkün olmayacaktır.. Çünkü parsel tamamında yapılacak yeraltı otoparkları, kentsel toprakların koruma kullanma dengesini bozmakta; kentleri insanların değil otomobillerinin yaşadığı betonlaşmış alanlar haline getirmekte , gerek kentsel toprak kaybı gerekse iklim ve ekolojik dengeler açısından (yer altı suyu, akışa geçen yağmur suyunun alçak bölgelerde yaratacağı su baskıları, nem, doğal havalandırma koridorlarının yok oluşu ) son derece büyük sakıncalar taşımaktadır. Parselin tamamı tarihi Kuşdili Çayırı olarak, ağaç köklerinin, zemin sularının yer altındaki beton blokların üstüne değil toprağa ulaştığı, parselin doğal yapısının korunduğu bir yeşil alan olarak planlanmalıdır.
4-Söz konusu alan Kadıköy merkezinin çevresinde bulunan tek büyük boş alan durumundadır. Beklenen İstanbul depremi sonrasında, yardım faaliyetlerinin eşgüdümünün sağlanması, yardım malzemelerinin dağıtımı, olası yangınlardan insanların uzaklaşabilmesi gibi pek çok gerekçe ile boş alanlara gereksinim duyulacağı açıktır. Kadıköy merkezi gibi nüfus yoğunluğunun çok yüksek olduğu bir alanda yukarıda belirttiğimiz gereksinimleri karşılayabilecek bir yaklaşımın dışına çıkılarak bu alanda yapılaşma öngörülmesinde kamu yararı bulunmadığı açıktır.
5-Söz konusu alan, Kadıköy’ün, son derece yoğun bir trafik akışının bulunduğu bölgede, Marmaray Projesi’nin en önemli istasyonlarından biri olan Söğütlüçeşme’nin yanı başındadır. Var olan ulaşım ağının Marmaray Projesi’nin getireceği trafik yükünü dahi karşılaması olanaksızken yapılan plan değişikliği ile getirilen ticari fonksiyonların, yeraltı ve yer üstündeki yapılaşmaların yaratacağı ek trafik yükü bölgeyi içinden çıkılmaz hale getirecektir.
6-Kadıköy ilçesinin yeni ticari merkezlere değil yeşil alanlara ihtiyacı vardır. Kuşdili çayırının bulunduğu bölgede farklı ticaret alanları mevcuttur ve hem Anadolu yakasına hem de Kadıköy ilçesine hizmet edecek kapasiteye sahiptir ve ticari arzın talebin üstünde olduğu da bir gerçektir.
Plan notlarında yer alan ticari fonksiyonların tarihi ,doğal sit alanı olarak belirlenmiş ve yeşil alan olarak işlevlendirilmesi gereken Kuşdili çayırında planlanması doğal sit alanlarındaki yapılaşma koşullarını belirleyen ilke kararına da aykırıdır. Koruma Yüksek Kurulu, 05.11.1999 günlü ve 659 sayılı ilke kararında doğal sit alanlarındaki yapılaşmanın koşullarını belirlemiş ve III. Derece Doğal Sit Alanlarını “doğal yapının korunması ve geliştirilmesinin” esas alındığı alanlar olarak ifade etmiştir. Bu alanlarda yapılacak, yer alacak işlevler alanın doğal dokusunu bozmayacak nitelikte ve alanın konumu büyüklüğü ile orantılı olmalıdır denilmiştir.
Bütün bu değerlendirmeler çerçevesinde hem fonksiyon hem de yapılaşma koşulları açısından sakıncalar taşıyan ve halen askıda bulunan söz konusu plan teklifine itirazlarımızı sunar , başkaca itirazlarımıza ilişkin yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla plan teklifinin iptali için gereğinin yapılmasını talep ederiz.''
 
Platformun 13 bileşeni
Kuşdili Platformu şu bileşenlerden oluşuyor; Kuşdili Çayırı Çevre Gönüllüleri-Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri- Mimarlar Odası- Şehir Plancıları Odası-Cumhuriyet Halk Partisi-Türküye Komünist Partisi-Özgürlük ve Dayanışma Partisi-Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi-Tarihi Çarşı Derneği-Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği-Atatürkçü Düşünce Derneği-Fenerbahçeliler Derneği-Onuncu Köy Derneği

ARŞİV