Gezi travması için ücretsiz terapi

Merkezi Kadıköy’de bulunan Psikolojik Eğitim Terapi Araştırma Derneği (PETAD), Gezi Parkı eylemlerinde psikolojik travma yaşayan yurttaşlara ücretsiz travma terapisi veriyor.

20 Haziran 2013 - 12:08
 
Gezi Parkı direnişi, insanlara 20 günlük bir dayanışma ve paylaşım ortamıyla “meditasyon” ortamı sağlasa da, yoğun polis şiddeti fiziki tahribatın yanı sıra halkın büyük kesiminde psikolojik yaralar açtı. Özellikle 15 Haziran Cumartesi günü çocuklarıyla Gezi Park’ına gelen ailelerin yaşadığı şiddet kolay kolay akıllardan çıkacak gibi değil…
Psikolojik Eğitim Terapi Araştırma Derneği PETAD, Gezi Parkı eylemlerinde psikolojik travma yaşayan yurttaşlara ücretsiz travma terapisi verdiğini duyurdu. Daha önce Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde travma üzerine seminerler veren PETAD, Gezi Parkı direnişinden etkilenen herkese ücretsiz terapi uygulayacak. Üstelik sadece Park’ta yaşayanlara değil, bütün bu süreci evinde bilgisayarın ya da televizyon karşısında geçiren herkese…
15 Haziran’daki polisin sert müdahalesinden önce gazetemizi ziyaret eden PETAD Eğitim Koordinatörü Gürkan Saraç ile insanların bu süreçten nasıl etkilendiklerini ve travma terapisini konuştuk.
 
-Ücretsiz travma terapisinden yararlanmak için “Ben Gezi Parkı direnişinden etkilendim” demek yeterli mi?
Evet yeterli. Öncelikle travma tespit ediliyor. Uzman kadromuz var. Çalışan psikolog arkadaşlarımız var. Bize başvurulduğu zaman- süreç ne olursa olsun-1 yıl da sürse hiçbir ücret talep etmeden psikolojik terapi uygulayacağız. En önemlisi olaylardan sonra çıkan travmalardır. Olaylar ne olursa olsun yaklaşık 2-3 ay sonra şiddetli travmalar başlayacak. Bunun için derneğimize başvurmaları, randevu almaları yeterli. Terapi alacak yurttaşlarımızı Kadıköy’deki merkezimize bekliyoruz.
 
-Şu an kaç doktor hizmet veriyor?
Dr. Mert Akcanbaş önemli bir travma uzmanımızdır ayrıca Türkiye travma enstitüsü başkanıdır. Akcanbaş önderliğinde 12 kişilik kadromuzla hizmet veriyoruz. Ama Türkiye’nin dört bir yanından gönüllü arkadaşlarımız arayıp bize destek olmak istediklerini söylüyorlar. Rahatlıkla tüm Gezi Parkı’ndaki arkadaşlara destek verebilecek kapasite ve güce sahibiz.
 
-Şu ana kadar başvuran, merkeze gelen oldu mu?
Ücretsiz travma terapisi vereceğimizi duyurduğumuz günden beri çok sayıda başvuru oldu. Ama altını çizerek söylüyorum: Travma yaşanan mekânda olduğunuz sürece terapi yapamazsınız. Gündüz bizde travmanın terapisini alan bir arkadaş akşam tekrar travmayı yaşarsa hiçbir etkisi olmayacaktır.
 
-Gelenlerin en önemli şikâyetleri neler?
Şu an insanların yaşadığı travmanın en büyük nedeni uykusuzluk. Bu gibi toplumsal olaylardaki travmalarda en büyük tehlike uykusuzluktur. Devamlı bir endişe, korku, tedirginlik var. Siz haberleri izledikten sonra evinizde yatarken bile gecenin bir yarısı “Acaba ne oldu?” diye fırlayıp bilgisayarınıza, televizyonunuza koşuyorsunuz. Eminim halkın çoğu bunu yaşıyor. Bir de Gezi Parkı’nda yaşayan o insanları düşünün. O parkın içinde yaşayan insanların bu travmayı atlatması hiç kolay değil. İnanılmaz bir şiddet görüyorlar. Bırakın fiziki şiddeti, psikolojik şiddet görüyorlar. Bunu atlatmak hiç kolay değil ama biz elimizden geldiği kadarıyla yardımcı olmak istiyoruz.
 
-Çok fazla yaralı insan var, gözlerini kaybedenler var. Onlara ve ailelerine nasıl bir terapi uygulamak gerekir?
İlk önce fiziki tedavilerinin bitmesi lazım. Fiziki tedavileri bitmeden hiçbir şekilde bir terapi uygulayamayız ama bilmelerini isterim ki biz yanlarındayız. Tüm ekip, tüm akademisyenler olarak yapabileceğimiz her şeyi yapacağız. Yalnız değiller, çaresiz de değiller. Yaralı arkadaşlarımızı, aileleriyle birlikte bekliyoruz.
 
-Bu sizin için de artı bir mesai anlamına geliyor. Zor değil mi?
Ama herkes bu konuda bir mesai harcıyor farkındaysanız. İnsanlar evlerine, okullarına, işlerine gitmiyor, çevredeki esnaf günlerdir kepenk açmıyor. Bizim de misyonumuzun getirdiği bir zorluk olsun. Beraber aşıldığı zaman her şey daha güzel olacak.
 
Psikolojik Eğitim Terapi Araştırma Derneği (PETAD)
Adres: Uzunçayır Caddesi, ÖZEK Kadıköy Koleji’nin 5. Katı
Tel: 0531 511 15 05
 
TÜRK TORAKS DERNEĞI’NDEN ÖNEMLI AÇıKLAMA!
Biber gazı solumanın akciğer üzerinde ani ve uzun süreli etkileri olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.
Akciğer sağlığını geliştirmeyi hedeflemiş 3 bin hekim üyesi olan bir uzmanlık derneği olan Türk TORAKS Derneği de
son olaylardan sonra biber gazına maruz kalan bireylerin solunum testlerini yaparak rahatsızlığı olanların ileri tedavisi için bilgiler vererek kamu hizmeti veriyor. Dernekten yapılan açıklamada; “17-21 Haziran tarihlerinde saat 17:30- 19:30 saatleri arasında Ankara Kızılay’da bulunan genel merkezimizde bu hizmete erişmek isteyenleri bekliyoruz” denildi.

ARŞİV