Gezi'nin 'KIRMIZI HAZİRAN' etkisi!

Ürün Sanat Galerisi, Taksim Gezi Parkı direnişiyle tarihe geçen 2013 Haziran’ını sanat ürünleriyle ölümsüzleştirdi.

10 Temmuz 2013 - 13:28
Ürün Sanat Galerisi, Taksim Gezi Parkı direnişiyle tarihe geçen 2013 Haziran’ını sanat ürünleriyle ölümsüzleştirdi. 29 Haziran’da açılan “Kırmızı Haziran” adlı karma sergide, direnişle bütünleşen ağaçlar, insanlar, kuşlar, kediler, köpekler ve tabii ki penguenler var!
 
Haber ve Fotoğraflar: Gamze YILDIRIM/ Duygu ÇELİK
Gezi Parkı direnişinde herkesin söyleyecek bir sözü, ortaya koyacak bir tepkisi, bir görüşü vardı. Onlar da söylemek istediklerini sanatlarıyla Kırmızı Haziran sergisiyle anlattılar.
Bu sergi hakkında daha iyi bilgi sahibi olmak için Ürün Sanat Galerisi’nin sahibi Günay Pesen’i ziyaret ettik.
Günay Pesen’in öncülüğüyle kurulan Ürün Sanat Galerisi, 1995 yılında Erenköy’de açıldıktan sonra, 10 yılın ardında Caddebostan’da bulundukları adrese taşınmış. 8,5 yıldır Caddebostan’da birçok sergiye ev sahipliği yapan Ürün Sanat Galerisi’nin sahibi Günay Hanım’a bir galeri açmaya nasıl karar verdiğini soruyoruz. Yanıtı gecikmiyor: “Kendim kurdum, kimseden yardım veya destek almadım. Kendi emeklerimle bir şeyler başararak bu günlere geldi bu galeri…”
Konu hızla 29 Haziran-30 Ağustos tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak olan “Kırmızı Haziran” sergisine geliyor. Gezi Parkı direnişinin bu sergiye etkisini şöyle anlatıyor Pesen: “Tabi ki hepimiz gibi sanatçılar da bu konuda hassas… Gezi Parkı olayları bu sergiyi açmamızda başlıca neden. Gezi Parkı direnişinden ilham alan sanatçılarımızla birlikte 10 gün gibi kısa bir zaman diliminde üretimlerimizi yaptık. Gezi Parkı direnişine destek olmak için bu sergiyi açtık.”

“SANATÇILARIN YÜZÜ HEP AYDINLIĞA DÖNÜKTÜR”
28 Mayıs’ta Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesini önlemek için başlayan eylemler tüm Türkiye’de baskıya karşı direnişin öncüsü oldu. “Yaratıcı direniş”in en güzel örneklerini yaşadığımız bu süreçte sanatçılar da ürünleriyle bu direnişe destek vermeye devam ediyor. Günay Pesen bu direnişe neden destek verdiğini şu sözlerle anlatıyor:“Biz sanatçılar hiçbir zaman gerici fikirleri destekleyip bunlara hizmet etmeyiz. Mesela şunu örnek gösterebilirim, İran’da Humeyni iktidara geldiğinde ilk yaptığı iş sanatı yok etmeye çalışıp galerileri kapatmak oldu. Bu yüzden galeriler ve sanatçıların yüzleri hep aydınlığa dönüktür. Bu sebeple de Gezi Parkı direnişine destek veriyoruz.”
Gezi Parkı olaylarının en dikkat çeken yanı ilginç sloganlar, parka çadır veya kütüphane açılması değildi. Asıl dikkatleri çeken herkesin bir arada ortak bir tepkiyi verebilmesiydi. Günay Pesen’i de “Kırmızı Haziran” adlı sergisinde sanatçı dostları yalnız bırakmadı. Günay Hanım, sanatçı dostlarıyla yıllardır işbirliği içerisinde olduğunu ve bu sergi için de 10 gündür birlikte yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirtti. “Hepsi benim yakın dostlarım. 18,5 yıl oluyor ben bu işe başlayalı, daha önce de galeri yöneticiliği yapma gibi deneyimlerimi de sayarsak 20 yıldır bu işin içindeyim” diyen Pesen, “Amaç insanlarla paylaşmak. Sanatseverlere hem görsel olarak hem duygu olarak bir şeyler verip uyandırma görevimiz var. Zaten sanatçı demek duygularını ve düşüncelerini, iç dünyalarını, insanlarla paylaşan, onlara gösterendir” diye açıklıyor duygularını.

KEDİ İSMİNDEN GALERİ İSMİNE…
Günay Pesen’in direniş esnasında yaratıcı ürünler veren gençlere ve eğitmenlere de birkaç önerisi var: “Eğitimcilerimizin sanatsever gençlerimizi ve bu işi yapmak isteyenleri yönlendirip yetiştirmesi gerekiyor. Hem ülkeye hem de topluma faydalı sanatçılar olmalarını ve sanatla ilgilenmelerini tavsiye ederim. Bir de bol bol galeri ve sergi gezsinler, sanat eğitimini görsel olarak ne kadar çok alırlarsa o kadar çok öğrenip bilgi sahibi olup kendilerini geliştirirler.”
Daha önce sadece “kedileri” konu alan eserlerden oluşan sergiler de açan Ürün Sanat Galerisi’nin adının hikayesini sorduğumuzda ise Günay Pesen’in cevabı şaşırtmıyor:
 “Ürün kedimin ismi. Hayvanlarla ilgili projeler yapıp resimler sergilediğimiz için galerimize kedimin adını koymaya karar verdim.”

“SANATTAN ÇOK DİRENİŞ ÖN PLANDA”
Kırmızı Haziran sergisinde eserleri bulunan Şeyda Gürsoy Çoban ve Çiler Belen de sergiyle ilgili şunları söylüyor: “Aslında burada sanat değil de Gezi Parkı ve direnişi ön planda daha çok. Bu sergide sanatçı olarak gerici kadınlara karşı ‘duran kadın’ heykel bibloları yaptım. Gençler çok güzel bir direniş gösterdi, tabi halkımız da. Gezi ruhu dediğimiz şey bizi çok etkiledi ve eserlerimize yansıdı. Şimdi bu sergide bir araya getirdiğimiz ürünlerimizi görmeye bekliyoruz herkesi.”  
Kırmızı Haziran Sergisi 30 Ağustos’a kadar Ürün Sanat Galerisi’nde görülebilir.
 


ARŞİV