Gıda hijyeni denetimleri sürüyor

Kadıköy Belediyesi, ilçede gıda işletmelerine yönelik hijyen kurallarına uyulup uyulmadığı konusunda denetimlerini aralıksız sürüyor

27 Ekim 2016 - 16:15
Kadıköy Belediyesi, ilçede gıda işletmelerine yönelik hijyen kurallarına uyulup uyulmadığı konusunda denetimlerini aralıksız sürüyor
 
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi geçtiğimiz günlerde rutin denetimler kapsamında unlu mamul üreten ve satan işletmeleri denetledi. Uyarı amaçlı denetimler sonunda herhangi bir eksiği tespit edilen işletmelere süre verilip, eksiklerini tamamlaması isteniyor.

ÇARŞI, PAZAR DENETLENDİ

Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı uzmanlar, zabıta memuru eşliğinde her gün rutin denetime çıkıyor. Denetimler gün içinde iki veya üç ekiple gerçekleştiriliyor. Denetim ekibinde gıda, kimya mühendisi, biyolog bulunuyor. Ruhsat ve vergi levhası görülüp, mutfak, üretim alanı öncelikli olmak üzere işletme denetleniyor. Hijyenik şartların sağlanıp sağlanmadığı tespit ediliyor. Üretime uygunluk, çalışanların sağlık muayenelerinden işyeri kıyafetine kadar pek çok unsur denetleniyor. Ayrıca kızartma yapan işletme ise atık yağ sözleşmesi yapıp yapmadığı ve atık yağlarını nasıl bertaraf ettiği, yangın tüpü bulundurup bulundurmadığına kadar pek çok konu gözden geçiriliyor.
DENETİM VE HİJYEN EĞİTİMİ
Denetimler sırasında işyeri sahipleri ve çalışanlarına “Gıda Hijyeni”, “İşyeri Hijyeni” ve “Kişisel Hijyen” hakkında bilgilerin yer aldığı Kadıköy Belediyesi’nin hazırladığı kitapçıklar dağıtılıyor. Ayrıca çalışanlara işyerinde uyulması gereken hijyen kurallarını da kapsayan işyeri hijyeni eğitimi veriliyor.
Uzmanlar gıda üreten ve satan işletmelerde kişisel ve işyeri hijyeninin olmazsa olmaz bir konu olduğunu belirterek, bu konuda işletme sahiplerine ve çalışanlara önemli bir sorumluluk düştüğünü ifade ediyorlar.
Gelen şikayetler kapsamında da denetime gidildiğini söyleyen uzmanlar, varsa eksikliklerin giderilmesi için işletme sahibine belli bir süre verildiğini belirtirken, yapılan sıkı denetimler sayesinde Kadıköy’de bu tür işletmelerle ilgili sorunların en aza indirildiğini ifade ediyorlar. Kadıköylüler, gıda konusundaki şikayetlerini 444 55 22 numaralı Kadıköy Belediyesi Çağrı Merkezi ile [email protected]  adresinden belediyeye ulaştırabiliyor.

DÜNYA GIDA GÜNÜ SEMİNERİ
Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Gıda Denetim Birimi “16 Ekim 2016 Dünya Gıda Günü” nde ilçedeki fırın, unlu mamul üretimi ve satışı yapan işletmelerin sorumlularına yönelik seminer verdi.
Kadıköy Belediyesi Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Veteriner İşleri Müdürü Teoman Aslan’ın katıldığı etkinlikte TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İşl. Şube Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Güngöroğlu Dünya Gıda Günü, değişen iklim koşullarında gıda ve tarım ürünlerinin olumsuz etkileri, mevcut gıda ve tarım kaynaklarının korunarak insan sağlığı açısından güvenli üretim sağlanması hakkında bilgi verdi. Kimya Müh. Benan Akşay, Gıda Müh. B. Sema Birinci, Biyolog Merve Koşkun Uluyılmaz fırınlarda ve unlu mamül üretiminde ve satışında sık karşılaşılan sorunlar ve çözümlerini, kişisel hijyen ve işyeri hijyeni, yasal mevzuatları anlattı. Gıda işletmelerine yönelik seminerlerin devam edeceği belirtildi.


ARŞİV