Türkiye’nin ilk LGBTİ (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans, İnterseks) örgütlenmesi olan Lambdaistanbul, Beyoğlu’ndan Kadıköy’e taşınıyor.
Gökçe UYGUN
Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği (Lambdaistanbul), artık Kadıköylü oldu. Lambdaistanbul gönüllüleri, Kadıköylü Irmak Keskin ve Burak Acıl ile “yeni yuvaları” Kadıköy’de buluştuk, taşınmayı konuştuk
12 yıldır Beyoğlu’ndasınız. Ne oldu da bu yakaya geçtiniz?
Acıl: Bu son binamızda 3 yıldır kiracıydık. Bir öncekinden, mal sahibinin orayı bir siyasi paritye kiralmak istemesi üzerine ayrılmıştık. LGBTİ oluşumuzla ilgili bir sorun yoktu. En son mekânımız da (Tel ve Büyükparmakkapı sokakları kesişimi) Araplara kiraya verildi. Aslında Beyoğlu’ndaki rantın kurbanı olduk, Taksim’den süpürüldük.
Eşcinsel onur yürüyüşlerinin merkezi olan Taksim’de sistematik bir saldırıya maruz kaldınız mı?
Acıl: Aslında hayır. Eski komünist ülkelerde ya da Rusya’daki gibi örgütlü bir homofobi yok ama örgütlü bi transfobi var, rant üzerinden çetelerin yaptığı. Mekânımızda basılma gibi bir tehditle karşı karşıya kalmadık. Zaten özellikle Gezi direnişi sonrası ‘pembe ekonomi’ canlandı. Mekânlar LGBTİ bayrağı asmaya başladılar, gay dostu mekânlar arttı. Sorunumuz pek yoktu daha meşru ve görünür olduk, her ne kadar ‘pembe ekonomi’ içine çekilmek istensek de.
Yaz başından beri yeni mekân bakıyordunuz. Nasıl gitti aramalarınız?
Keskin: Hem LGBTİ olduğumuz için hem de ekonomik nedenlerle ayrımcılığa uğradık. Gerçi kira rakamında 4 binin üstüne çıkmayı kabul edince o kadar da cinsel ayrımcılık olmuyordu! Rant hep belirleyici. Çoğunlukla evsahiplerine bile ulaşamıyorduk ki emlakçıyı aşıp.
Acıl: Telefonda derneği anlatırken ‘LGBTİ demek lezbiyen, gey...’ diye başlıyorduk, daha biseksüele gelemeden telefon yüzümüze kapanıyordu! Zor bir süreç yaşadık. Bize ‘yollu’ gözüyle bakıyorlardı. Oysa biz de bir derneğiz, kültür merkeziyiz. Bir şeyler dönmüyor burada, gelsinler görsünler yani!
Keskin: Kadıköy’de kiralık aramak daha rahattı. Şaşırtıcıydı. Buranın emlakçıları ne derneği olduğumuzu anladıktan sonra, ‘Düzgün takılacaksınız sorun yok’ filan diyorlardı.
Sonra nihayet bir kiralık yer buldunuz...
Acıl: Evet, Halitağa Caddesi’nde. Sahibi çok tatlı bir kadın. Bizimle konuşurken, muhafazakarlaşmadan yakındı, bizim gibi derneklere ihtiyaç olduğunu söyledi. Kontrat imzalandı, birkaç haftaya taşınırız.
Aslında ‘Taksim’de kalma mücadelesi’ verdiniz ama olamadı. Üzgün müsünüz?
Acıl: Hüzünlüyüz. Fiziken Taksim’den ayrılmak zorunda kaldık ama Taksim’i bırakmayacağız. Orası bizim belleğimiz, mücadelemiz sürecek. Onur yürüyüşlerimiz orada olmaya devam edecek.
Kadıköy’e geleceğiniz için nasıl hissediyorsunuz?
Keskin: Ben zaten Kadıköylüyüm. Lambdaistanbul artık burada olacağı için heyecanlıyız. Çünkü Kadıköy’de ciddi bir kent hareketi başladı, dayanışmalar işgal evleri var. Bunun bir parçası olacağız. Zaten LGBTİ’ler sadece Taksim’de yaşamıyor ki, her yerdeyiz aslında. Bu yakadaki kitleye de ulaşabilecek olmak önemli. Zira burada yaşayan, çalışan çok eşcinsel var. Burası zaten bizim yaşam alanlarımızdan biriydi, yabancısı değiiz. Şimdi daha görünür olacağız... Taksim hâlâ bizim, ama oranın dışına çıkmak adına Kadıköy bize güzel bir alternatif oldu.
Kadıköy’de daha rahat olacak mısınız sizce? Acıl: Belli olmaz o... Kadıköy’de ben kısa şort giydiğim için şiddete uğramıştım bir gece. Hiçbir yer tamamiyle homofobiden arınmış değil. O yüzden örgütlüyüz ya!
21 YILLIK GEÇMİŞ
1993 yılında, Türkiye’de bir Onur Yürüyüşü düzenlemek amacıyla biraraya gelenler tarafından kurulan Lambdaistanbul, 2002’de ilk ofisini açtı. 2006’da da dernekleşti. O gün bugündür eşcinsel hakları için etkin mücadele veriyor. 21 yıllık mücadelen bazıları şöyle:-Kurulduğu sene ILGA (Uluslararası Lezbiyen ve Gey Derneği) üyesi oldu.-Lambdaistanbul grubu adına bir AIDS posteri hazırlandı. Poster, Fransa’da ödül kazandı ve Taksim Meydanı’nda sergilendi. -1996’da, 100’de 100 Gey ve Lezbiyen adlı bülteninin ilk sayısı yayınlandı.-5 Mayıs 1996’dan itibaren, Açık Radyo 94,9’da, Türkiye’nin ilk gey ve lezbiyen radyo programına başlandı. Eşcinseller kadar birçok heteroseksüel dinleyicinin de takip ettiği program, 1.5 yıl sürdü.-2002 Mayıs ayı itibariyle, Lambdaistanbul ilk kez, hafta boyunca eşcinsellerin kullanımına açık olan bir mekâna kavuştu. -2003 Haziran ayında, Lambdaistanbul, Eşcinsel Onur Haftası Etkinlikleri’ni 10. yaş kutlamalarıyla birleştirdi. 10. Yıl Lambdaistanbul Eşcinsel Onur Etkinlikleri kapsamında, Türkiye’de ilk defa eşcinseller kendi başlarına İstiklal Caddesi’nde, yaklaşık 50 kişinin katılımıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi.-2003 Aralık ayından başlayarak 80 yıl sonra yenilenen Türk Ceza Kanununa eşcinsel bireylerin haklarını gözeten maddelerin eklenmesini amaçlayan bir kampanya başlattı. -Temmuz 2004’te Eşcinsel Danışma Hattı ilk Alo ile hizmete başladı. Eşcinsellikle ilgili merak edilen her konuda aranılabilecek 0 212 244 57 62 numaralı telefon hizmetine devam ediyor.
ALİGÜL’E SEVGİLER…
Türkiye'deki LGBTİ hareketinin önde gelen aktivistlerinden Aligül Arıkan, transfobi ve cinsiyetçilik endişesi nedeniyle hastaneye gidemediği için geç teşhis edilen kanser tedavisi sürerken hayatını kaybetmişti 1 yıl önce. Trans aktivist Aligül için gönüllüsü olduğu Lambda, pek çok şehirde “Aligül’e Sevgiler” başlığı altında anma etkinlikleri düzenliyor Eylül ayında. Yeldeğirmeni sakini olan Aligül için Kadıköy’de de etkinlikler yapılacak. 28 Eylül Pazar günü Saat 14.00’da Yoğurtçu Parkı’nda “Tutun Kollarımdan Düşerim Şimdi” ve “Trans Erkekliğin Kitabına Uymayanlar” etkinlikleri olacak. Aynı günün akşamı da arkadaşları ‘’Her zamanki yerde’’ diyerek Aligül’ün de sıkça gittiği Kadıköy Son Gemi’de buluşacak. http://aligulesevgiler.wordpress.com/