Güllüce Göztepe cami onayı ile biliniyor

Yeni bakan İdris Güllüce, İBB’de görev yaptığı dönemde Topbaş tatilde iken Göztepe Parkı’na cami kararını onaylamıştı.

02 Ocak 2014 - 10:00
Yeni bakan İdris Güllüce, İBB’de görev yaptığı dönemde Topbaş tatilde iken Göztepe Parkı’na cami kararını onaylamıştı. Topbaş da Erdoğan’ın talimatıyla, ‘gölge başkan’ denilen Güllüce’nin yetkilerini kaldırmıştı.
 
 
Gökçe UYGUN
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na getirilen AKP Kocaeli Milletvekili İdris Güllüce’nin, Göztepe Parkı’na cami kararına imza attığı ortaya çıktı. Bir dönem İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) Başkan Vekilliği görevinde bulunan Güllüce, 8 yıl önce büyük tartışma çıkaran, eylemlere neden olan Göztepe Parkı’na tartışmalarının odağında yer almıştı. İBB Başkanı Kadir Topbaş yurt dışında olduğu bir zamanda (Eylül 2005), Topbaş'a vekillik yapan Güllüce, parkın camii olmasını içeren, ve ayrıca 6 caminin planlandığı “Kadıköy Merkez E-5(D100) Otoyolu ara bölgesi nazım imar plan”ının onaylanmasında imza atmıştı.
 
‘GÖLGE BAŞKAN’ GÜLLÜCE…
İktidarı tartışılır hale gelen Topbaş da adeta bir ‘operasyon’ yaparak, her tartışmalı olayda imzası bulunan, Büyükşehir'i 'perde arkasından yöneten isim' olduğu iddia edilen Güllüce’nin yetkilerini kaldırmıştı.
 
 ERDOĞAN ONAY VERMİŞTİ
Topbaş'ın operasyonu Başbakan Tayyip Erdoğan'ın onayını alarak gerçekleştirdiği belirtilmişti. İddialara göre, Topbaş'ın kapsamlı bir brifing verdiği Erdoğan, tartışmalara konu olan Göztepe Parkı'na cami yapılmasına ilişkin kararın ayrıntılarını da incelemişti. Erdoğan, Güllüce'nin imzasıyla alınan Göztepe'ye cami kararı çerçevesindeki tartışmaların partiye zarar verdiğini belirterek, Topbaş’a “Güllüce’ye başkanvekilliğinden el çektirin” talimatını vermişti.
 
‘GÖZTEPE PARKI’NI MECLİS’E SORUN!’ DEMİŞTİ
İdris Güllüce, konuyla ilgili Bugün gazetesine verdiği röportajda, “Bu tür konular ülkeye patinaj yaptırır diyorsunuz ama sizce Göztepe Parkı ‘na camii gerekli midir?” sorusuna, şu yanıtı vermişti;
“Onu meclise soracaksınız, bana değil!.. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 348 tane Meclis Üyesi var ve bu, Meclis’in onayıyla yapılabiliyor. Demokrasi Türkiye’de nasıl uygulanıyor? Seçtiğiniz insanların, temsilcilerinizin kararlarıyla... Herkesin tek başına düşüncelerini alma şansımız yok. Zaten 70 milyon insanın her birisinin düşünceleriyle Türkiye’yi yönetemezsiniz. Sizin temsilcileriniz var ve İstanbul halkı da 348 meclis üyesi göndererek planlamada bunlara yetki vermiş. Bakın, belediye başkanları plan yetkisi olmayan insanlardır. Plan yetkisi Meclis’indir . Meclis’in böyle bir kararı var. Dolayısıyla, bu soruların muhatabı Meclis’tir.”
 

ARŞİV