Global Yeşillerin Dünyasına bir adım…

Tarih 18 Nisan 1993, eski Sovyetler Birliği Başkanı M. Gorbaçov’un bu tarihten 3 yıl önce ortaya koyduğu fikri...

28 Eylül 2011 - 14:08

Tarih 18 Nisan 1993, eski Sovyetler Birliği Başkanı M. Gorbaçov’un bu tarihten 3 yıl önce ortaya koyduğu fikri Green Cross International – GCI, (Yeşil Haç Enternasyonel) bir çok ülkenin katılımı ve Gorbaçov’un onursal başkanlığıyla kurulur.

Fikrin teması, global olarak çevre faktörlerine, yeşil dünya odaklı bakabilmek ve bu konuda adımları atmaktan geçmektedir. GCI, bir çok ülkede ciddi destek görür ve aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde bir flantropist olan Bayan Diane Simon tarafından GCI’ın bir kolu olarak, Global Yeşil A.B.D adıyla da kurulur. Bu kuruluşun bir rus devlet adamı tarafından kurulup, aynı yıl bir amerikalı siyasetçinin desteğiyle Amerika’da da oluşturulması ilgi çekmektedir. Zaman içinde bir çok başka ilginç konu GCI’ın gündeminde işlenir.
 
Aktivistlerin özenle üzerinde durduğu sürdürülebilir enerji, geri dönüşüm, yeşille barışık bina tasarımları, global ısınma, su kaynakları ve karbon endeksi başlıkları kuruluşun üzerinde çalıştığı konular olacaktır.
Aslında Global Yeşiller Hareketi’nin durumunu değerlendirirken bakmamız gereken, çevresel farkındalığın geldiği noktanın, siyasilerce oluşturulan bir yoldan da halka anlatılıyor olmasıdır. Bu her ne kadar bir çoğumuzun aklına, siyasilerin dünyayı bu hale getiren kararları alırken değil de, sonrasında dünyayı koruyucu örgütlere öncülük etmeleri nasıl bir adım atış şeklidir, dedirtse de çalışma önemli bir sosyal tasarım başlığı olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
Global Yeşil hareketi, bir çok veriyi analiz ederek farkındalık yaratmakta ve adım atmakta: Global Yeşil’e göre Katerina kasırgasında zarar gören evler global yeşil bina tasarımlarına göre yapılmış olsa idi, 36-58 milyon dolarlık bir maddi kayıp yaşanmayacaktı. Üstelik karbon endeksinde yarı yarıya bir düşüş olacaktı. 2004 yılında Global Yeşil Hareketi, okulların yeşil okul olması kapsamında bir hareket başlatmıştır. Mali destek de alan bu yaklaşım, bir çok yeni yapılan okulun bu anlayışta tasarlanmasına vesile olmuştur ve olmaktadır da.
 
Global Yeşiller Hareketi, çevre ile ilgili verileri incelemekte ve bunları kamuoyu ile paylaşmaktadır. Bağımsız kaynaklar, devlet tarafından verilen bilgiler ve Global Yeşiller gibi organizasyonların sundukları karşılaştırmalı bilgiler, gerçekten konuyu takip edenlerin, dünya üzerindeki durumu gözlemlemesine önemli katkılar sağlamaktadır.
 
Global Yeşiller sayesinde geri dönüşüm başlığında bilinmeyen bir çok teknik bilgiyi alabilir, karbon salınımlarının hem hukuki hem de çevresel etkilerinin detaylandırılmış raporlarına ulaşabilirsiniz.
 
Dünyadaki su kaynakları, kaynakların kullanımı, suyun etkili tüketimi ile su hakkında global yeşil gözüyle bilmediğimiz bir çok konunun içeriği, kamuoyuna açıklanmış durumda.
Global Yeşiller’den yayınlanan en değerli başlık ise: Sen ne yapabilirsin?
 
Bunu madddeler halinde sıralamışlar, işte bazıları:
·        Evinizde ısı kaybını kontrol altına almak için, hava filtresini düzenli değiştirin.
·        Havalandırma borularınızdaki kaçakları mutlaka kapatın.
·        Evin içerisinde dış alanla bağlantılı ısı kaçırabilecek pencere aralıkları, kapı altları, elektrikli kablo giriş noktaları gibi yerleri, gerekli ekipmanlarla kapatın.
·        Evinizdeki otomatik ısı ayarını, istediğinizden 1-2 derece aşağıda tutun.
 
Los Angeles’da Global Yeşiller bir “siyah tahta” projesi yapmışlar. Bu çalışmada halktan carbon salınımına ekti eden hangi konulara karşı ne tedbirler aldıklarını, tahtalara yazmalarını istemişler. Her yazılan, hayatımızla iç içe başlıklardan oluşmuş. Bir örnek:
Ben toplu taşıma araçları kullanıyorum, çevremdeki ürünlerin uygun olanlarının birden fazla kez kullanmanın yolunu ararken, geri dönüşüme çevremdeki neredeyse her malzemeyi dahil ediyorum.
 
Yeşil okullarla ilgili bir çok başlıkta bu bölümde göze çarpıyor;
·        Okuldaki ampulleri, tasarruflu tipte uzun süre dayanıklı olanlarla yenileyin.
·        Okul bahçesinde organik ürünleri, öğrencilerle birlikte yetiştirin.
·        Tasarrufu, tekrar kullanımı ve geri dönüşümü destekleyen aksiyonları uygulayın.
·        Bir sınıfta, enerji denetlemesi raporu (Energy Audit) yapın ve yayınlayın.
·        Bilgileri, herkesle açık şekilde paylaşın.
·        Evinizde de aynı uygulamaları yapın, yaptığınızı okulda paylaşın.
·        Yeşil temizlenme metodları hakkında bilgi alın ve bilgi verin.
·        Okulda sadece öğrencilerle değil, yönetim, öğretmenler, hizmetliler hatta güvenlik görevlileriyle hep birlikte çalışın.
·        Bir yeşil köşe kurun ve burada örnek yeşil dünya hikayelerini sergileyin.
 
Global Yeşiller yaptıkları, yaydıkları, etkileri ve varlıklarıyla bir hareket, önemli olan biz bu global dünyanın yeşile dönmesinde acaba neredeyiz? Kızılderilerin söylediği bir atasözü şöyle diyor: “Bu dünya atalarımızdan miras kalmadı, biz onu torunlarımızdan ödünç aldık.”
 
www.globalgreen.org

ARŞİV