Güneşin Sofrası yeniden kurulacak

Genco Erkal’ın Kadıköy’de sahnelediği yeni oyununa getirilen OHAL yasağı 5 gün sonra kaldırıldı

11 Ağustos 2016 - 15:16
Genco Erkal’ın Kadıköy’de sahnelediği yeni oyununa getirilen OHAL yasağı 5 gün sonra kaldırıldı
 
Gökçe UYGUN
Türk tiyatrosunun usta ismi Genco Erkal’ın Kadıköy’de sahnelediği “Güneşin Sofrasında Nazım ile Brecht” adlı oyunu, önce OHAL kapsamında yasaklandı, sonra da bu yasak kaldırıldı.
Erkal’ın İstanbul Kadıköy Lisesi’nde sahnelediği Güneşin Sofrasında Nazım ile Brecht adlı oyunun gösterimleri, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası alınan güvenlik tedbirleri kapsamında geçtiğimiz günlerde yasaklandı. Erkal, “En son 1981 yılında Her Gün Yeni Baştan adlı oyunumu Kenan Evren yasaklamıştı. Tam 35 yıl sonra Güneşin Sofrasında’yı AKP-OHAL yasaklıyor. Darbe gerekçe gösterilerek muhalif seslerin susturulması mı esas amaç? Birlik ve beraberliğin en gerekli olduğu bu dönemde tiyatrodan korkmak, yasaklamak değil, tam tersine sanatın birleştirici gücünden yararlanmalıyız” dedi.
Konu kamuoyunda tepkiyle karşılandı ve Meclis gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel yasağı, Başbakan Binali Yıldırım’a sordu. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de TBMM’de yaptığı konuşmada Erkal’a OHAL yasağına değindi.
Tüm bu gelişmeler sonucu oyuna getirilen gösterim yasağı kaldırıldı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Genco Erkal, “Bu muhteşem haberi herkes duysun: Dostlar Tiyatrosu Kadıköy Lisesi bahçesindeki oyunlarına devam ediyor!” dedi. Katkıda bulunan herkese teşekkürler. En büyük destek sizden, sevgili izleyicilerimiz. Sıcak mesajlarınız, iyi dilekleriniz olmasa kâbus gibi son 5 günü zor geçirirdik. Sağ olun. Öyle çok insanın emeği var ki, hangi birini sayayım. Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Levent Gök, avukatımız Turgut Kazan, CHP milletvekilleri, bakanlar, valimiz...” dedi.

YAŞAM HEDİYESİ BİR OYUN
Temmuz’dan beri haftada 3 gece Moda’daki Mermer Konak bahçesinde oynanan “Güneşin Sofrasında - Nâzım ile Brecht” oyunu, Ağustos’ta da sürecek. Erkal, oyunun başladığı günlerde Gazete Kadıköy’e verdiği röportajda, Tülay Günal ile rol aldığı oyunun temalarının “Dünyanın hali, savaş, barış, sevda, özgürlük, ezenler-ezilenler, adalet talebi” gibi konular olduğunu belirterek, şunları söylemişti; “Türkiye’nin bugünkü haline çok moralim bozluyor benim de. Savaş hali, terör saldırıları. Sadece Türkiye değil yeryüzü yaşanmaz durumda, terör tüm ülkelerin baş belası. Ama bizde ayrıca özgürlük sorunu, baskılar da var. İnsan sabah gazete okursa o gün tüm keyfi kaçıyor. Nazım da Brecth de benim moralimi yükselten yazarlar. O yüzden ben de, hem kendimin hem de seyircinin moralimi düzeltmek istiyorum. Bu oyunla bir yaşam hediyesi sunmak istiyorum. Buraya gelen insanlar, çıkışta evlerine keyifle gidiyorlar. Ve bu oyundan aldıkları onlara mücadele etmek gücü verecektir aynı zamanda...”


ARŞİV