Gönüllülerin 20. Yılı

Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, kuruluşlarının 20’inci yılını kutluyor.

05 Kasım 2015 - 15:04
Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, kuruluşlarının 20’inci yılını kutluyor. Yerel yönetimin en büyük destekçisi,  mahalleli ile belediye arasında bir köprü olan Kadıköy’ün gönüllülerine, geçen 20 senede neler yaşadıklarını sorduk. Bu haftaki gönüllümüz, Bostancı Gönüllü Evi Geçmiş Dönem Başkanı, Gönüllü Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Kutman.
 
Aysel KILIÇ
• “Gönüllülük” sizin için ne ifade ediyor?
Gönüllülük, kendimiz için, ilçemiz için, ülkemiz için gönülden çalışmak, ihtiyaç sahibi insanlara karşılık beklemeden hizmet etmek demektir. Bunları yaparken de haz duymak, mutlu olmak demektir.  Gönüllü olduğum için çok mutluyum. Bu duyguyu herkesin yaşamasını ve gönüllülüğün tüm Türkiye’ye yayılmasını isterim.

• Gönüllü olma hikayeniz nedir?
Banka yöneticiliğinden emekli oldum. Emekli olunca gönüllü olarak, sosyal çalışmalara ağırlık verdim. Bostancı’da pazarın içinde Aile Danışma Merkezi’nin ikinci el satış birimi vardı. Bu birim, küçük paralarla güzel giysiler satıyordu. Onların gelirleriyle de öğrencilere burs veriyordu. Benim gönüllü olma hikayem burada başladı. Okumak isteyen öğrenciler için böyle anlamlı bir etkinlik yapmak çok duygulandırdı beni. Ben de onlarla çalıştım. Aile Danışma Merkezi’nde iletişim sorumlusu oldum.
İleriki zamanlarda ise semtimizde bir gönüllü evi açmayı istedik.Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Bostancı’da gönüllü evi açmamız için bizi destekledi. 2002 yılında gönüllü evimizi açtık. Gönülden yoğun çalışmalar yaptık… Kurucu başkan yardımcısı olarak göreve başladım.  Ardından, başkanlık ve danışmanlık yaptım. Sonrasında KASDAV yönetim kurulu üyeliğine getirildim ve KASDAV mütevelli heyeti üyesi oldum.

“ÖĞRENCİLERİ OKULSUZ BIRAKMADIK”
• Başkanlık döneminizde neler yaptınız?
Başkanlığım dönemde, öncelikle mahallem için, Kadıköy ve ülkem için ne yapabilirimi, düşündüm. Gönüllü evimizde çeşitli komitelerimiz vardı; Sosyal Komite, İkinci Bahar Komitesi, Burs Komitesi, Eğitim-Kültür Komitesi bunlardan bir kaçıydı.  Kadıköy’de ikamet eden 15 öğrenciyi, kendi olanaklarımızla okuttuk, onları okulsuz bırakmamak için burs verdik. İhtiyaç sahibi insanlara, yoksul mahallelere yardım götürdük, ihtiyaç sahibi öğrencilere giysiler aldık, ramazanda erzak dağıttık. Huzurevlerini de unutmadık; ziyaretler yaptık ve ihtiyacı olanları gezilere, tiyatrolara götürdük…

• Unutmadığınız bir anınız var mı?
Hiç unutmuyorum; çocuk sahibi ama nikahsız bir çift vardı. Maddi olanakları olmadığı için nikah ve düğün yapamamışlar. Bu çiftlerin evlenmesi için bütün ihtiyaçlarını karşıladık.  Güzel gelinlik ve damatlık ayarladık. Nikah şekerlerini de arkadaşlarımız el becerileriyle yaptı. Hüner Coşkuner geldi, onlar için bir konser verdi. Çok mutlu oldular. Onların mutluluğuna biz de mutlu olduk… Bu anı hala mutlulukla anıyorum.

• Şu an neler yapıyorsunuz?
Görev sürelerimiz tamamlandı. Ancak bu gönüllülüğün bittiği anlamına gelmiyor. Kadıköy ve ülkemiz için yapabileceklerimi yapmaya devam ediyorum. Gönüllülüğün mesaisi yok. Nerede, ne zaman ihtiyacı olan biri olursa, her zaman elimizi uzatmaya hazırız.

• Gönüllü olmanın bir koşulu var mı?
Hemen hemen her mahallede gönüllü evlerimiz var.  Gönüllü olmaya karar verenler, bulundukları bölgedeki gönüllü evlerine 2 fotoğrafla başvurup kaydını yapabilir.  Başvurduktan sonra istediğiniz komitede çalışabilirsiniz. Yeter ki gönülden isteyin…


ARŞİV