Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, kuruluşlarının 20’inci yılını kutluyor
Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, kuruluşlarının 20’inci yılını kutluyor. Yerel yönetimin en büyük destekçisi, mahalleli ile belediye arasında bir köprü olan Kadıköy gönüllüleri 20 yılda neler yaptıklarını anlatmaya devam ediyor. Gazetemizin bu haftaki gönüllüsü Moda Gönüllü Evi kurucusu ve geçmiş dönem başkanı Güngör Oktar
Eylül BİROL
Moda Gönüllü Evi nasıl kuruldu?
1997 yılında Moda’da bizden önce bazı arkadaşlar bu tarz bir şey denemişler. Sokak sokak Moda’daki halkın birbirleriyle kaynaşmasını sağlamak amacıyla... Ondan örnek alarak 5-6 arkadaş olarak biz de Moda Lisesi’nde ilk defa geceleri toplanmaya başladık. “Moda’da neler yapabiliriz?” diye sohbetler ettik. Sonra başka yerde toplanalım dedik. Moda’da ağaç diken başka bir grupla konuştuk. Onlarla toplandık. Bir müddet sonra toplananlar arasında ayrı görüşler ortaya çıktı ve bitirdik.
Sonra biz bunu devam ettirdik. Barış Manço Kültür Merkezi’nde Moda Caferağa muhtarı ile toplandık ve Moda Gönüllüleri’ni kurduk. Belediye, Kültür Merkezi’nde bize bir oda verdi. Orada bir arkadaşımız başkan seçildi, sonra o arkadaşımız kalp krizi geçirince başkanlığı ben devraldım.
Moda Gönüllüleri’nin ilk işi ne oldu?
Evvela bir kere buraya nasıl faydalı olabiliriz dedik ve bunun için de komiteler kurduk. Bu komitelerin çalışması nasıl olabilir gibi bir tartışma yürüttük. 1999 yılıydı. Büyük zelzele olmuştu. Bu zelzele ile ilgili neler yapabiliriz, nasıl önlemler alabiliriz dedik. Deprem komitesi kurduk. Tahmini 1000 kişi ile. Deprem komitesi kurulduktan sonra muhtarlığın bulunduğu Moda Parkı’nda yine belediyemiz bir oda verdi ve gece gündüz faaliyet halinde çalıştı komitemiz. Herhangi bir vakada herkese haber verebilecek durumdaydı. Sonra Moda’da bu parka deprem sonunda hastaların muayene olması için sağlık ocağı lazım diyerek belediye ve İl Sağlık Müdürü ile işbirliği yapmak sureti ile Sağlık Ocağı yaptık.
Sağlık Ocağı yapıldı ama bir depremde büyük zarar görmüş arkadaşlarımız başka bir yere nasıl gidebilir düşüncesi ile her yerde ambulans olmadığı için vapur ihtiyacı tartışılmaya başlandı.
Moda İskelesi’nin yeniden faaliyete geçirilmesi nasıl oldu?
Moda İskelesi 1999 yılında Deniz Ticaret Odası’na aitti. Orada DTO başkanı ile konuşuldu ve Moda İskelesi’nin aslına uygun, ilk proje neyse o şekilde yapılması için faaliyete geçildi.
Sonra Deniz İşletmeleri Genel Müdürü ile konuşarak “Her tarafımız deniz, ama karada trafik artık kitlenmiş durumda, denizlerden faydalanmak istiyoruz” dedik. O bize bir vapur tahsis etti. İlk defa vapur, o sene Moda’dan Eminönü’ne kalktı. Moda Gönüllüleri olarak iskelede çımacılık yaptık. Orayla ilgilendik. Daha sonra Karadeniz kıyılarına haftasonu vapur gezileri yapıldı ve Rumeli Kavağı’na mehtap gezileri düzenlendi.
O zamandan bu zamana baktığımızda “Biz bunu iyi ki yapmışız” dediğiniz ve bugün hala etkileri devam eden neler var?
Kalıcı olarak şunu söyleyebilirim: Ağaç diktirdik. Moda’da ağaç çok azdı, dört duvara bakıyorduk. Her sene 100 tane ağaç diktirdik. Şu an Moda’da gördüğünüz bütün ağaçlar Moda Gönüllüleri’nin eseridir. En büyük eser de bu.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Yeni gelen arkadaşların daha işe başlamadan aydınlatma amacı ile kursa tabii tutulması gerekiyor bence. Gönüllülük nedir, gönüllüler ne yapar diye bilgilendirilmeliler diye düşünüyorum. Büyük faydası olacaktır.