Greenpeace Akdeniz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Hava kalite izleme istasyonlarından alınan verilere göre Greenpeace Akdeniz, Türkiye’nin en kirli havaya sahip 20 bölgesini yayınlandı. Bu verilere göre en kirli havayı soluyan bölge Hatay’ın İskenderun bölgesi olurken ikinci sırada Göztepe bölgesi yer aldı.Havada duran 10 mikrometre ve daha küçük partiküller oranı (PM10) 2023 yılında elde edilen verilere göre Türkiye genelinde büyük artış gösterdi.
İnsan sağlığı açısından son derece zararlı olan bu partiküller boğaz ve burundan geçerek akciğerlere girecek kadar küçüktür. Bu partiküller bir kez solunduğu takdirde kalbi ve ciğerleri etkileyerek ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.
İstanbul’un havası en kirli semti olan Göztepe’nin ise yıllık PM 10 ortalaması yüzde 94.9’e çıkarken Göztepe 222 gün boyunca PM10 limit değerinin aşıldığı kirli havaya maruz kaldı.
İstanbul genelinde ise 2023 yılında hava kirliliği önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 3 artış gösterdi. İstanbul’un en kirli ilçesi 54,95 ile Kartal olurken onu sırasıyla Esenyurt, Mecidiyeköy ve Yenibosna takip etti. İstanbul genelinde en temiz hava soluyan bölgelerse Büyükada, Şile, Kumköy ve Sarıyer oldu.
DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 99’U KALİTELİ HAVADAN YOKSUN
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hava kirliliği dünya genelinde dakika başına 13 insanın, yılda en az 7 milyon kişinin ölümüne sebep oluyor. Bu rakamlar tüm ölüm oranlarının yüzde 20’sini oluşturuyor. DSÖ standartlarına göre dünya nüfusunun yüzde 99’u temiz hava standartlarının gerisinde ve insan sağlığına zararlı bir hava içinde yaşamını sürdürüyor.