Göztepe İstasyonu, TCDD Kültür Sanat Merkezi oldu

Restorasyonu tamamlanan tarihi Göztepe İstasyonu, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile TCDD Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü projeyle TCDD Kültür Sanat Merkezi’ne dönüştürüldü

25 Nisan 2022 - 11:43

Kadıköylülerin uzun yıllardır nasıl kullanılacağını merak ettiği tarihi Göztepe İstasyonu, 23 Nisan Cumartesi günü düzenlenen etkinlikle TCDD Kültür Sanat Merkezi olarak hizmet vermeye başladı. TCDD’nin yaptığı açıklamada 235 metrekare kapalı alana sahip yapının kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapılabileceği bir merkeze dönüştürüldüğü belirtildi.

Açılış töreninde konuşan TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, demiryollarının geride kalan 165 yıllık tarihi boyunca, Anadolu için bir ulaşım sisteminden çok daha fazlasını ifade ettiğini belirterek “Demiryolları, yüklendiği misyon gereği insanımızın yaşam tarzının bir parçası olmuştur. Eğitim ve kültürel aktivitelerinin yapılacağı, unutulmaya yüz tutmuş Türk giyim ve el sanatlarının yeniden hayat bulacağı ‘Göztepe TCDD Kültür Sanat Merkezi’ de başta Kadıköy ve çevresinde yaşayan vatandaşlar olmak üzere, tüm İstanbullu hemşerilerimizin hem öğrenip hem de eğlendikleri vazgeçilmez mekanlarından biri olacak.” dedi.

TCDD Genel Müdürlüğü ile İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü arasında imzalanan iş birliğiyle merkezde, demiryolu kültürü tanıtımları, model tren yapımı, mutfak kültürü, sosyal medya ve dijital iletişim eğitimleri, uygulamalı kuyumculuk, seramik ve doğal boya atölyeleri hayata geçirilecek. Projede ayrıca TCDD tarihi araştırmaları çerçevesinde, demiryolları işletmesinde kullanılan kıyafet, aksesuar ve objeleri tanıtan bir ansiklopedi hazırlanacak.

YIKILMASI GÜNDEMDEYDİ

İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 13.07.2005 tarih ve 430 sayılı kararıyla Göztepe İstasyonu, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edildi. Haydarpaşa-Pendik arasındaki banliyö tren seferlerine 19 Haziran 2013’te ara verilmesiyle birlikte 2014 yılında Göztepe İstasyonu’nun yıkılması gündeme gelmişti. Ancak korkulan olmadı ve tarihi istasyon yerinde korumaya alınarak 2018 yılında restorasyon çalışmalarına başlandı.

RESTORE EDİLEN TEK İSTASYON

Kadıköy sınırları içerisinde toplam altı adet tarihi istasyon var. Bu istasyonların tamamı Göztepe İstasyonu gibi “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak” tescil edilen yapılar. Şu ana kadar sadece Göztepe İstasyonu tam olarak restore edilirken, TCDD diğer istasyonlarda da restoran çalışmalarına başlanacağını açıklamıştı.

 

ODABAŞI: “KEŞKE KADIKÖYLÜLERE SORULSAYDI”

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, geçtiğimiz aylarda bir kampanya başlatmış ve âtıl durumda bırakılan altı istasyon binasının Kadıköylülerin görüşü alınarak, müze, kütüphane, kültür ve sosyal yaşam merkezine dönüştürmek üzere Kadıköy Belediyesi’ne tahsis edilmesi çağrısında bulunmuştu. Göztepe İstasyonu’nun kültür sanat merkezine dönüştürülmesiyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı, “Kamu yararına kullanımı için Kadıköylülerle mücadele verdiğimiz Göztepe Tren İstasyonu’nun restore edilerek Olgunlaşma Enstitüsü olarak yeniden işlevlendirildiğini görmek sevindirici. Ancak keşke bu projeler Kadıköylülere açıklanarak, fikirleri alınarak gerçekleştirilse.” ifadelerini kullandı.

 


ARŞİV