Göztepe Anakent Koleji’nde okuyan 9. sınıf öğrencileri ileride seçecekleri meslekleri şimdiden tanımak için şubat tatilinde iş yerlerine giderek bir hafta süreyle gözleme dayalı staj yaptı.
Göztepe Anakent Koleji’nde okuyan 9. sınıf öğrencileri ileride seçecekleri meslekleri şimdiden tanımak için şubat tatilinde iş yerlerine giderek bir hafta süreyle gözleme dayalı staj yaptı…
Anakent Koleji yönetimin başlattığı bu uygulama ile öğrenciler sorumluluk duygularının geliştiğini ve seçmeyi düşündükleri mesleğin güzel ve zor taraflarını şimdiden görme fırsatı elde ettiklerini belirttiler.
Staj yapan öğrencilerin görüşleri de şöyle:
-Berkcan Yıldız (9–B Sınıfı öğrencisi): İlerde yapmak istediğim meslekler arasına yazılımla ilgili bir iş yapmak da vardı. Bunun için okulumun bana sağladığı staj programından faydalanmak istedim ve stajımı yapmak üzere bir sigorta şirketinin yazılım bölümünde gözlem yapmak üzere bulundum. Stajım esnasında sorular sorma fırsatım oldu. Bir programın nasıl kodlandığı, bir program kodlamanın bazen 1 gün bazen 10 gün bazen ise 2 yıl bile sürebileceğini, program kodlarken çok fazla kod bilmenin önemini ve sabır gerektirdiğini, kodların önceden bulunduğunu ve kullanıldığını, rastgele bir kod ile program yazmanın söz konusu olmadığını öğrendim. Bu bilgiler ışığında meslekle ilgili seçim konusunda bilgi dağarcığımın daha da arttığını ve meslek seçimini daha sağlıklı yapacağımı düşünmekteyim. Staj çalışmasının çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu mesleği yapan insanlarla canlı bir ortamda olmak çok güzeldi.
-Ege Hasbal (9–C sınıfı öğrencisi):
Bu uygulamanın biz öğrenciler için ne kadar faydalı olduğunu gördüm. Bizim gibi gençlerin ileride yapacağı mesleği şimdiden tanıması yapacağı işin zor, sıkıntılı ve aynı zamanda zevkli yanlarını görerek ileride doğru karar verip sonraki hayatımızı ve mesleğimizi severek yapmamızı sağlayacak. Etrafımızda sevmediği mesleği yaparak mutsuz olan birçok insan var. Bu gibi olayların yaşanmaması için okulumuzun yapmış olduğu “mesleğini önceden tanı ve seç” uygulamasının başarılı olacağını düşünuyorum.
Mesela ben radyo televizyon okumak istediğim için TRT kurumunda çeşitli programlara katıldım. Burada gördüm ki her işte olduğu gibi TRT'de de işlerin zor ve zevkli yanları vardı. Canlı yayın sırasındaki adrenalin ve yüksek tempo, hata yapmama korkusu beni mutlu etti. Benim karakterime ve mizacıma uygun olduğunu düşünüyorum. Gördüm ki yapacağımız işten zevk almalı ve o işe dört el ile sarılmalıyız.
-Çisil Onukar (9-B sınıfı öğrencisi):
Okulumuzun yapmış olduğu meslekleri tanıma ve kendine uygun olan mesleği seçebilme konusundaki stajımı bir reklam şirketinde grafik ve tasarım bölümünde tamamladım. Bu staj ileride istediğim mesleği seçmem konusunda çok faydalı oldu. Dışarıdan baktığımda bu meslek bana çok kolay gibi geliyordu fakat çalışan kişiler açısından baktığımda kolay olmadığını, günü gününe firmaların ve dünyadaki insanların isteklerinin değişebildiğini fark ettim. Ayrıca çizim ve yaratıcılığında bu işte çok önemli olduğunu anladım. Bu staj sonunda hangi bölümü seçmem gerektiğine karar verdim. Reklam şirketinde benimle ilgilenen bu mesleği seçmemde yardımcı olan Tolga Atakan'a ve grafik bölümüne teşekkür ederim.