Üniversite kenti olan Kadıköy’de öğrenciler kalacak yer bulmakta zorlanıyor. Öğrencilerin çoğunluğu harçlıklarının büyük bölümünü barınma ihtiyaçları için harcamak zorunda.
Üniversite öğrencilerinin büyük çoğunluğu harçlıklarının büyük bölümünü barınma ihtiyaçları için harcamak zorunda.
MUSTAFA SÜRMELİ
Kısa bir süre önce başlayan 2014-2015 yükseköğretim dönemiyle beraber, Kadıköy’de üniversite öğrencileri için kalacak yer ve barınma, bu yıl da sorun olmaya başladı.
Gerek üniversiteleri gerekse barındırdığı öğrenci yoğunluğuyla üniversite kenti konumundaki Kadıköy'de, ihtiyaca cevap verecek özellikte kız ve erkek öğrenci yurtlarının bulunmaması öğrencileri özel yurtlarda veya kiralık evlerde kalmaya itiyor.
ÖĞRENCİLERİN YURT TALEBİ
Türkiye’nin farklı illerinin yanı sıra İstanbul'un uzak ilçelerinden gelen öğrencilerin de yaşadığı Kadıköy'de öğrenciler yüksek kira ve özel yurt fiyatlarından yakınıyorlar. Gazete Kadıköy olarak konuyla ilgili görüşlerini aldığımız öğrencilerin ortak fikri Kadıköy'de ihtiyaca cevap verebilecek özelliklere sahip, aynı zamanda öğrenci bütçesine uygun devlet yurtlarının açılması.
Burçak Danışan: Güneşli'den Göztepe'deki kampüse geliyorum. Derslerim de 8.30'da başlıyor. Sabah 5.30'da uyanıp yola çıkıyorum. İki saatim yolda geçiyor. Trafik yoğunluğu derken ancak dersime yetişebiliyorum. 4 araba değiştiriyorum ve çok zor oluyor benim için. Bunun dönüşü de var. Zaman ve ekonomik kayıp. Kadıköy'de maalesef resmi devlet yurtları yok. Yapılmasını isterdim. Benim için büyük avantaj olurdu. Okuluma yakın olurdu. Yol, eğitim harcamaları, yemek derken maliyet artıyor. Kadıköy'de bir resmi yurt istiyorum.
Damla Yayman: Sarıyer'den Kadıköy'deki üniversiteme geliyorum. Çok zor oluyor. 4 araç değiştiriyorum. Dönüşü de var. 2 saatten 4 saatim yolda geçiyor. Ailemle yaşıyorum. Barınma maliyetinden kurtulmuş oluyorum. Kiraya çıksam, kira, elektrik, su, yemek, temizlik masrafı var. Ailemle yaşamak daha cazip geliyor. Resmi yurt daha ucuz oluyor. Yer bulmak da zor yurtlarda. Bazen yurt çıkmıyor şehir dışından gelen arkadaşlara bile. Bana çıkması zor diye düşünüyorum. Resmi yurt olmuş olsa kalırdım.
Sercan Çimen: Resmi yurtlar fiyat yönünden daha uygun. İstanbul dışında okurken kalmıştım. Şimdi İstanbul'da ailemleyim. Öğrenci olunca kira bedelleri yükseliyor. Özel yurtlarda fiyatlar yüksek. Kadıköy'de il dışından gelen arkadaşlar için resmi yurt olması gerekli.
Orçun Toksöz: Öğrencilerin en büyük sorunu barınma. Özellikle İstanbul şartlarında ev kiraları uçuk durumda. Arkadaşımla ortak ev kiraladık. Yarı yarıya tüm masrafları karşılıyoruz. Kira bir öğrenci için çok büyük masraf. Biz de zorlanıyoruz. Sosyal hayatımızdan büyük feragat etmemiz gerekiyor. Yurt ücretleri de yüksek. Odalar da kalabalık oluyor. Okuluma yakın bir resmi yurt olmasını isterdim. Öğrenci bütçesinin yüzde 80'inden fazlası barınmaya gidiyor. Faturalar, beslenme, eğitim harcamaları derken büyük maliyet tutuyor.
DÖNÜŞÜM KİRALARA YANSIDI
İdris Engin(Emlak Danışmanı): Kentsel dönüşüm kira bedellerini de etkiledi. Dönüşen bölgeden ayrılanlar Kadıköy'de kiralık ev bedellerini arttırdı. 2 yıl önce Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsüne yakın bölgelerde öğrenciler kolaylıkla ev tutabilirlerken, kiralık ev talebinin artmasıyla düşük fiyata ev kiralayamaz oldular. Maltepe, Bostancı, Üsküdar, Ümraniye, Ünalan gibi kira ücretlerinin daha düşük olduğu yerlerden ev tutmak durumunda kalıyorlar. Örneğin Üsküdar, kira bedelleri düşük olduğu için rağbet görmeye başladı. Göztepe, Feneryolu, Erenköy, Merdivenköy civarında iyi bir yer kiralamak istiyorsanız 2+1 daireyi bin 500 liradan aşağı bulmak zor. Örneğin elimdeki kiralık daireler bin 800 liradan başlıyor. 3 öğrenci bin 500 liradan ev tutsa 500'er lirası kiraya gidecek. Faturalar, beslenme derken maliyet yükseliyor.
KADIKÖY’DE ÖĞRENCİ OLMANIN MALİYETİ
İstanbul’da ailesiyle kalan bir üniversite öğrencisi aylık en az 200-250 TL. gerekiyor. Bunun yaklaşık 77 lirasını aylık akbil harcaması oluşturuyor. Günboyu kampüste kaldığı düşünülürse yemekhane ve kantin harcamaları için yaklaşık 80 TL. harcamak durumunda. Öğrenim araç gereçleri için gerekli harcamaların yanı sıra kitap, sinema, tiyatro gibi sosyal ve kültürel harcamalar da buna ilave edildiğinde önemli bir maliyet tutuyor. Öğrenci eğer İstanbul dışından gelmişse kiraya veya yurda çıkmak zorunda. Bu durumda İstanbul’da öğrenci olmanın maliyeti yükseliyor. Kiralık ev fiyatlarının semtlere göre farklılıklar gösterdiği Kadıköy’de özellikle üniversite çevresindeki yerlerde 2+1 ev için ortalama kiralar 1000 ile bin 1500 TL.’den başlıyor. 3 öğrenci ev kiralarsa sadece kira ücreti için her bir öğrenci ortalama 500 TL. ödemek durumunda. Fatura giderleriyle bu meblağ 600-650 TL.’ye kadar yükseliyor. Kısaca Kadıköy’de öğrenci olabilmek için bir gencin cüzdanında ayda en az 1000 TL. olması gerekiyor. İlçede özel öğrenci yurtlarının fiyatları ise özelliklerine göre aylık yaklaşık 500 TL.’den başlıyor.