Öğrenciler sürgün, aileler mağdur!

Gidecekleri ortaokul, ikametgâhlarına göre belirlenen çocuklar ve veliler, mecburen ev ve mahalle değiştiriyor, değiştirmeyenler imam hatibe zorunlu kalıyor.

28 Ağustos 2013 - 11:07


Semra ÇELEBİ

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına birkaç hafta kala, sistemdeki büyük ve oturmamış değişiklikler, öğrenci ve velilere sıkıntılı zamanlar yaşatmaya devam ediyor. Geçen haftaki manşetimizde bu sıkıntıların büyük bölümüne değinmiştik. Bu haftaysa velilerin yaşadığı karmaşayı taşıyoruz sayfalarımıza…

Acıbadem’deki Özdemiroğlu İlköğretim Okulu, mahallelinin tepkileri arasında imam hatip ortaokuluna dönüştürüldü. Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Hamdi Çalık’ın “öğrenci ve velilere bir dayatma şeklinde” yapıldığını söylediği bu dönüşüm, çocuklarını bu okula göndermeyi düşünen aileleri büyük bir sıkıntıya soktu. Çocuklarını imam hatip ortaokuluna göndermek istemeyenler, mecburen ikametgâh değiştiriyor. İkametgâh değişimi içinse evler taşınıyor. Ancak çoğu zaman bu da yeterli olmuyor. Mahallelerdeki sınırlı sayıdaki ortaokulun kontenjanlarının şimdiden dolmuş olması aileleri çözümsüz bırakıyor.
Oğlu bu yıl 6. sınıfa geçen, ismini vermek istemeyen bir anne, Özdemiroğlu’nun imam hatibe dönüştürülmesiyle alternatif bir yol aramaya başladığını anlatıyor. Mecburen Yeldeğirmeni’ndeki evlerini bırakıp Bahariye’ye taşınan aile adres değişikliği yaptıkları için yeni mahallelerindeki okullardan birini seçme hakkına kavuşmuş ancak bu sefer de başvurdukları okullarda “kontenjanımız doldu, yedeklere yazabiliriz” cevabıyla karşılaşmışlar. 
Anne, yeni sistemin kendilerine yaşattıklarını şu sözlerle ifade ediyor: “Ne diyebilirim ki! Sözün bittiği nokta. Bir sürü masraf yaptık. Evimizi taşımak zorunda kaldık. Bütün yaz ayları boyunca bununla uğraştık. Daha Bahariye’deki okulun oğlumu alıp almayacağı bile belli değil. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.”
 
“MECBUR KALIRSAK İMAM HATİBE GÖNDERECEĞİZ”
Çocuğunu Kadıköy Belediyesi’nin Yeldeğirmeni’ndeki Cemal Süreya Çocuk Etüt Merkezi’ne de gönderen Özdemiroğlu’nun velilerinden Zeynep Aslan ise başka bir çözüm bulamazlarsa çocuklarının mecburen imam hatip ortaokuluna devam edeceğini söylüyor. Oğlu 7. sınıfa geçen Aslan, “6,7 ve 8. Sınıflara Özdemiroğlu Ortaokulu’nda devam hakkı tanıdılar ama sonuçta çocuklarımız imam hatipte okumuş olacaklar. Okulumuzun değişmesini hiç istemezdik. Her şey karmakarışık oldu. İkbaliye Ortaokulu’na ya da Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu’na kayıt yaptırma hakkı da tanındı ama kontenjanlar dolarsa mecburen imam hatibe göndereceğiz” diyor.

“BU DÜZENLEMEYE KARŞIYIZ”
Acıbadem Dayanışması’nın eylemlerine katılarak tepkisini ortaya koyan mahalleli Ayşe Kansak ise eylemlere devam edeceklerini belirterek şunları söylüyor:
İktidarın kadın erkek eşitliğine karşı başlattığı ayrımcılığın devamı olarak 4+4+4 kesintili eğitim sisteminde çocukları eğitimsiz bırakmak veya imam hatibe mecbur etmek için yapılan bu düzenlemeye şiddetle karşıyız. Çocukları dini eğitime yönlendirmek, gelişimin önünü kapamak olan bu uygulamalara son vermek için eylemler yapmaya devam edeceğiz.
Acıbadem’de mevcut imam hatip lisesi ve Anadolu İmam Hatip var. Bu okullarda kız, erkek beraber eğitim görüyor. E5 üzerinde yeni bir bina yaptılar. Bu binayı Erkek İmam Hatip olarak düzenleyip Acıbadem’den erkek öğrencileri buraya taşıyıp kız öğrencilerle beraber eğitim görmelerini önleyecekler. Bizler kadın-erkek eşitliği için mücadele ederken mevcut durumdan daha geriye gidiyoruz. Bu nedenle Acıbadem Dayanışma hareketini destekliyorum.
 
“KADIKÖY’ÜN YAPISI DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR”
Eğitim-Sen Kadıköy 2 Nolu Şube Başkanı Hamdi Çalık ise, imam hatip ortaokul ve liselerin özellikle merkezi yerlerde açılmasının ve tarihi okulların imam hatibe dönüştürülmesinin özel bir seçim olduğunu söylüyor. Çalık “Kadıköy’ün yapısı belli. Aydın ve iyi eğitimli insanların yoğunlukta olduğu bir ilçe. Buradaki imam hatiplere daha çok diğer illerden öğrenciler kayıt yaptırıyor. Dolayısıyla Kadıköy gibi merkezlerdeki imam hatipler o bölgenin yapısını da değiştirecektir” diyor.
Öğrencilerin ihtiyaçlarının, eğitim biliminin gereklerinin, velilerin taleplerinin yok sayıldığını söyleyen Çalık, Kadıköy’deki dönüşümle ilgili şunları ifade ediyor: “Bölgemizde bulunan Özdemiroğlu İlköğretim Okulu, bu öğretim yılından itibaren imam hatip okuluna dönüştürülüyor. Diğer okullarda olduğu gibi bu okulumuzun dönüştürülmesi de öğrenci ve velilere bir dayatma şeklinde yapılıyor. Bölgede ilk ve ortaokula başlayacak olan çocuklarımız kendi sokaklarındaki okullardan adeta sürgün ediliyor, okulları ellerinden alınıyor. İmam hatip ortaokuluna şu ana kadar kayıt yaptıran öğrencilerin önemli bir bölümünün farklı bölgelerden geldiklerini biliyoruz. Dolayısıyla bu okulun dönüştürülmesi semt sakinlerinin talebi değildir. Bu bir dayatmadır.”


ARŞİV